Isaac Geboortekaartje naam Isaac j2

Betekenis Isaac

Lachende, Hij zal lachen (van het Hebreeuwse יצחק (Yitschak))
Meer informatie

Geslacht

Isaac wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Isaac is Hebreeuws

Naamsopbouw

Isaac is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter I en is opgebouwd uit 3 klinkers (i, a, a) en 2 medeklinkers (s, c).

Populariteit van de naam Isaac

Isaac is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Isaac tussen 2013 en 2023. De naam Isaac is minder populair geworden.

 • Isaac is 39x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 6x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Isaac

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Isaac (/ˈaɪzək/), vertaald uit als Itzhak, Yitzhak, Yitzchok (Hebreeuws: יִצְחָק‎, Modern: Yīṣḥaq, Tiberian: Yīṣḥāq) was een van de drie patriarchen in de Hebreeuwse Bijbel, wiens verhaal wordt verteld in het boek Genesis. Isaac is een mooie en klassieke jongensnaam. Isaac is een voornaam afgeleid van het jodendom en een voornaam onder joodse, christelijke en islamitische samenlevingen. De naam komt van het Hebreeuwse יצחק (Yitschak) wat 'hij zal lachen', of ‘iemand die zich verheugt’ betekent. In het Oude Testament van de Bijbel is Isaak de eerstgeboren zoon van Abraham. Hij is een van de drie bijbelse patriarchen die door joden, christenen en moslims worden vereerd. betekent. In het Arabisch is de naam: اسحاق (Ishaq). "Ike" en "Ise" zijn ook korte vormen van de naam Isaac. De naam wint de laatste jaren weer aan populariteit. En ouders in Nederland kiezen vaker voor de naam Isaac dan voor Isaak. In Nederland bestaan veel spellingsvarianten, waaronder Isaäc , Isäac , Isaâc en Isaãc. Bekende dragers van de naam zijn onder meer Isaac Newton (wetenschapper) en Isaac Stern (violist). In Nederland kennen we onder meer Isaac Beeckman (wetenschapper) en Isaäc Diepenhorst (politicus).

Beroemdheden met de naam Isaac

Isaäc Diepenhorst
Politicus

Isaäc Arend (Iek) Diepenhorst (Rotterdam, 18 juli 1916 – Zeist, 21 augustus 2004) was een Nederlands hoogleraar strafrecht die in twee kabinetten een ministerschap bekleed heeft.

Isaac Stern
Violist en orkestleider

Isaac Stern (Oekraïens: Исаак Стерн, Russisch: Айзек Стерн) (Kremenets (Oekraïne), 21 juli 1920 – New York, 22 september 2001) was een Amerikaans violist geboren in de Sovjet-Unie. Zijn gezin vluchtte toen hij één jaar oud was naar de Verenigde Staten. Op achtjarige leeftijd begon hij met vioolles. Later gaf hij tientallen concerten met het New York Philharmonic Orchestra. Hij trad vele keren op in de Carnegie Hall. Stern zette zich ook bijzonder in voor het behoud van dit gebouw. De grote zaal van Carnegie Hall heet tegenwoordig officieel het Isaac Stern Auditorium. Isaac Stern behoort tot de beste violisten van zijn tijd. Hij wordt geroemd om zijn techniek en zijn volwassen interpretaties. De Guarnerius Panette-viool uit 1737 van Isaac Stern wordt nu bespeeld door de Franse violist Renaud Capuçon.

Isaac Newton
Wetenschapper

Isaac Newton (Woolsthorpe-by-Colsterworth, 4 januari 1643 – Kensington, 31 maart 1727) (juliaanse kalender: 25 december 1642 – 20 maart 1727)[3] was een Engelse natuurkundige, wiskundige, astronoom, natuurfilosoof, alchemist, officieel muntmeester en theoloog. In de wiskunde is hij medeverantwoordelijk voor het verder ontwikkelen van de analyse van de differentiaalrekening en de integraalrekening (met Leibniz). Ook ontwikkelde hij het Binomium van Newton en benaderingsmethoden ervoor. In zijn hoofdwerk Philosophiae Naturalis Principia Mathematica uit 1687 beschreef Newton onder andere de zwaartekracht en de drie wetten van Newton, waarmee hij de grondlegger van de klassieke mechanica werd. Op het gebied van optica schreef Newton het standaardwerk Opticks, vond hij de Newtontelescoop uit en ontwikkelde hij een theorie over kleuren, gebaseerd op het prisma, dat van wit licht een zichtbaar spectrum maakt. Hij bestudeerde ook de geluidssnelheid. Volgens een peiling uit 2005 beschouwden leden van de Britse Royal Society Newton als de grootste geleerde in de hele geschiedenis van de wetenschap. Anders dan Albert Einstein was Newton naast theoreticus ook een briljant experimentator

Isaac Beeckman
Wetenschapper

Saac Beeckman (Middelburg, 10 december 1588 – Dordrecht, 19 mei 1637) was een Nederlandse natuurkundige, ingenieur en meteoroloog. Beeckman was een leerling van Simon Stevin. Hij was bevriend met René Descartes, die zijn eerste werk, het Compendium Musicae, aan Beeckman opdroeg. Beeckman wordt gerekend tot de meest vooraanstaande wetenschappers van zijn tijd. Behalve dat hij arts en ingenieur was, bestudeerde hij de wiskunde en de natuurverschijnselen en stelde hij voor om alle wetenschap en kennis een gedegen basis te geven, met als voorbeeld de wiskunde. Omdat hij niet gepubliceerd heeft, is zijn invloed op de ontwikkeling van de wetenschap slecht bekend.

Namen die lijken op Isaac

Isaak

Hoe spel ik de naam Isaac?

Internationaal alfabet

 • I Italia
 • S Santiago
 • A Amsterdam
 • A Amsterdam
 • C Casablanca

Nederlands alfabet

 • I Iris
 • S Samira
 • A Ali
 • A Ali
 • C Celine

NAVO-alfabet

 • I India
 • S Sierra
 • A Alfa
 • A Alfa
 • C Charlie

Zo spel je Isaac met gebarentaal.

gebarentaal letter i
gebarentaal letter s
gebarentaal letter a
gebarentaal letter a
gebarentaal letter c

Zo schrijf je Isaac in braille

i
s
a
a
c

Zo sein je Isaac in morsecode

· ·
· · ·
· —
· —
— · — ·

Zo sein je Isaac met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter i
nautische vlag letter s
nautische vlag letter a
nautische vlag letter a
nautische vlag letter c

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Isaac bekijken?

Top 10 jongensnamen met een I

Top 10 jongensnamen met 5 letters