Dakota Geboortekaartje naam Dakota u2

Betekenis Dakota

Vriendelijke, Bondgenoot (van Indiaanse Sioux)
Meer informatie

Geslacht

Dakota wordt zowel aan jongens, als aan meisjes gegeven en is hiermee een unisex naam.

Oorsprong

De oorsprong van Dakota is Amerikaans

Naamsopbouw

Dakota is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter D en is opgebouwd uit 3 klinkers (a, o, a) en 3 medeklinkers (d, k, t).

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Dakota

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Dakota is een echte unisexnaam, en wordt dus zowel gekozen als jongensnaam en meisjesnaam. In Nederland en België bijna altijd een naam voor een dochterje, maar in de VS veel vaker een jongensnaam. Weer niet in alle Engelstalige landen. In Canada is de verhouding ongeveer 50-50, in de UK en Australië weer overwegend een meisjesnaam. De naam Dakota komt van een Indiaanse Sioux-stam en betekent 'vriend' of 'bondgenoot'. De Dakota's waren woeste krijgers en staan ​​bekend om hun prachtige kunstwerken, intelligentie, moed en moraal - allemaal waardige eigenschappen voor een baby. Vanaf 1985 werd de naam enorm populair bij jongens. Een paar jaar later begonnen ouders hun dochters ook Dakota te noemen. Dakota, een Indiaanse stamnaam die voorkomt in de namen van twee Amerikaanse staten, was een van de eerste trendy plaatsnamen uit de jaren negentig. De jonge actrice Dakota Fanning hielp er een vrouwelijke draai aan te geven; Comédienne Rosie O'Donnell koos de naam voor haar pasgeboren dochter. Interessant is dat Dakota een van die zeldzame echt unisex-babynamen is die wereldwijd worden gebruikt voor bijna exact evenveel meisjes als jongens. Verder kennen we in Canada acteur Dakota Coyo, en in de VS Dakota Johnson (dochter van Don Johson).

Beroemdheden met de naam Dakota

Dakota Lucas
Voetballer

Dakota William Nicholas Lucas is een Nieuw-Zeelandse voetballer. In juni 2012 werd Lucas opgenomen in het Nieuw-Zeelandse voetbalteam om deel te nemen aan het Olympisch voetbaltoernooi.

Dakota Stanton
Zangeres

Dakota Staton was een Amerikaanse jazz- en rhythm & blues-zangeres, die enkele hits had in de jaren vijftig. Ze maakte onder meer een plaat met pianist George Shearing

Dakota Goyo
Acteur

Dakota Avery Goyo (Toronto, 22 augustus 1999) is een Canadees acteur. Hij is bekend voor zijn rollen als Max Kenton in de film Real Steel en Jesse Barrett in de film Dark Skies. Ook heeft hij de stem van Jamie in de DreamWorks Animatie film Rise of the Guardians ingesproken. Goyo is geboren in Toronto, Ontario, Canada als zoon van Debra, een voormalig model en zangeres die ook zijn manager is en David Goyo.

Dakota Johnson
Actrice

Dakota Mayi Johnson (Austin (Texas), 4 oktober 1989) is een Amerikaans actrice en fotomodel. Dakota Johnson werd geboren in Austin (Texas) als dochter van acteur Don Johnson en actrice Melanie Griffith. In 1999 maakte Johnson haar filmdebuut in Crazy in Alabama waar zij en haar halfzuster, Stella Banderas, de dochters speelden van hun echte moeder, Melanie Griffith. De film werd geregisseerd door haar toenmalige stiefvader Antonio Banderas. In 2006 werd ze verkozen als Miss Golden Globe. Johnson tekende in 2006 een contract bij IMG Models. Hoewel haar focus op het acteren gericht is, doet ze ook nog regelmatig modellenwerk. In 2015 brak ze door als actrice dankzij een rol (als Anastasia Steele) in de verfilming van Fifty Shades of Grey.

Dakota Fanning
Actrice

Hannah Dakota Fanning (Conyers, 23 februari 1994) is een Amerikaanse actrice en voormalig kindster. Ze heeft op jonge leeftijd al vele acteerprijzen gewonnen, waaronder een Saturn Award voor War of the Worlds en een Satellite Award voor I Am Sam.

Dawson Dakota Dunbar
Acteur

Dawson Dunbar is een Canadese acteur. Dawson won Best Performance in a Short Film bij de 32nd Young Artist Awards voor Little Big Kid. Hij werd ook genomineerd bij de 31e Young Artist Awards in dezelfde categorie voor zijn optreden in Trolls.

Muziek met de naam Dakota

Dakota
Artiest: Liedje Stereophonics

"Dakota" is een nummer van de Welshe band Stereophonics. Het nummer verscheen op hun album Language. Sex. Violence. Other? uit 2005. Op 28 februari van dat jaar werd het nummer uitgebracht als de eerste single van het album.

Billy J. Kramer with The Dakotas
Artiest: Popgroep

Billy J. Kramer with The Dakotas was een Britse popgroep, opgericht in 1963. De zanger kwam uit de buurt van Liverpool, de groep uit Manchester. In de jaren 1963 en 1964 was de groep heel populair; daarna nam het succes af. In 1967 gingen Kramer en The Dakotas hun eigen weg. De groep nam verschillende covers van Beatles-nummers op. Van hun drie grootste hits, Do You Want to Know a Secret, Bad to Me en Little Children, waren er twee geschreven door Lennon en McCartney.

Films met de naam Dakota

Dakota (1974)

Dakota is een speelfilm uit 1974 onder regie van de Nederlandse filmregisseur Wim Verstappen. Piloot Dick de Boer op Curaçao is verslaafd aan vliegen en doet alles om zijn DC3 Dakota in de lucht te houden. Hij raakt verzeild in een smokkelaffaire en vlucht in zijn eentje met zijn Dakota via Suriname naar Ameland; onderweg het toestel bijtankend uit oliedrums die hij in het toestel heeft geladen.

Geografie met de naam Dakota

Staat: South Dakota

South Dakota is een van de staten van de Verenigde Staten. De hoofdstad is Pierre. De standaardafkorting voor de "Mount Rushmore State", zoals de bijnaam luidt, is SD. De bevolkingsdichtheid is laag.

Staat: North Dakota

North Dakota (Nederlands: Noord-Dakota) is een van de staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de "Peace Garden State", zoals de bijnaam luidt, is ND. De hoofdstad is Bismarck. De bevolkingsdichtheid is laag.

Woonwijk: Dakota (Aruba)

Dakota (ook Dacota) is een woonwijk van Oranjestad op Aruba. Het ligt naast de wijk Cumana. De voetbalclub SV Dakota komt uit de wijk en speelt in de eerste divisie.[

Organisaties met de naam Dakota

Voetbalclub: SV Dakota

SV Dakota is een Arubaanse voetbalclub uit de hoofdstad Oranjestad. Het is een van de succesvolste teams van Aruba en won 17 keer de landstitel.

Hoe spel ik de naam Dakota?

Internationaal alfabet

 • D Danemark
 • A Amsterdam
 • K Kilogramme
 • O Oslo
 • T Tripoli
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • D Daniël
 • A Ali
 • K Kevin
 • O Omar
 • T Tamara
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • D Delta
 • A Alfa
 • K Kilo
 • O Oscar
 • T Tango
 • A Alfa

Zo spel je Dakota met gebarentaal.

gebarentaal letter d
gebarentaal letter a
gebarentaal letter k
gebarentaal letter o
gebarentaal letter t
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Dakota in braille

d
a
k
o
t
a

Zo sein je Dakota in morsecode

— · ·
· —
— · —
— — —
· —

Zo sein je Dakota met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter d
nautische vlag letter a
nautische vlag letter k
nautische vlag letter o
nautische vlag letter t
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Dakota bekijken?

Top 6 unisex met 6 letters