Lola Geboortekaartje naam Lola m2

Betekenis Lola

Koosnaam voor Dolores (Moeder der Smarten)
Meer informatie

Geslacht

Lola wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Lola is Spaans

Naamsopbouw

Lola is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter L en is opgebouwd uit 2 klinkers (o, a) en 2 medeklinkers (l, l).

Populariteit van de naam Lola

Lola is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Lola tussen 2001 en 2023. De naam Lola is minder populair geworden.

 • Lola is 147x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 13x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Lola

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

De naam Lola is een Spaanse meisjesnaam. En wij houden van deze naam. De naam Lola is een vleivorm uit de kindertaal van Dolores, en ook wel Carlota). De betekenis is dan ook "Moeder der smarten, of Dame van smarten" (van Dolores dus). Het Spaanse woord dolores is de meervoudsvorm van dolor, dat ofwel 'verdriet of pijn' betekent. Het woord is afgeleid van het Latijnse dolor, dat dezelfde betekenis heeft. Het gebruik van "Dolores" als voornaam heeft echter zijn oorsprong in de sterke invloed die de rooms-katholieke kerk heeft op Spanje en, bij uitbreiding, Spaanssprekende landen. De naam is een verwijzing naar Nuestra Señora de los Dolores (La Virgen María de los Dolores), een van de vele titels van Maria, Moeder van Jezus, meestal vertaald naar 'Onze Lieve Vrouw van Smarten' in het Nederlands. Lori en Lolicia zijn andere verkortingen van de naam Dolores. Lola is ook een korte vorm van de niet-verwante Duitse naam Aloisia en een hypocorisme (een wattus?) van Lolita, met name in het Russisch. Een hypocorisme is een koosnaam, bijnaam of liefkozing - vaak een verkorte vorm van een woord of naam. De naam Lola komt ook veel voor in Afrika; in Nigeria worden veel vrouwelijke namen afgekort tot Lola, zoals Temilola, Omolola of Damilola. Lola (Tadzjieks voor tulp) is ook een vrouwelijke naam in Oezbekistan, Tadzjikistan en Afghanistan. Het is afgeleid van het Perzische لاله of lâleh. De korte vorm Lola is het afgelopen decennium in verschillende landen steeds populairder geworden. De naam kreeg mede enige populariteit door de opera 'Cavalleria Rusticana' (1889) van Mascagni, waarin Lola de vrouw is van Alfio.De naam heeft een zwoel imago. Dat komt onder meer doordat mensen de naam associëren met het nummer "Whatever Lola Wants, Lola Gets" uit de musical Damn Yankees, waarin het personage van Lola de "relatiebreker" van de duivel is. De naam heeft ook associaties met de in Ierland geboren Lola Montez, die in de negentiende eeuw beroemd werd als actrice, Spaanse danseres, courtisane en minnares van koning Ludwig I van Beieren. De naam Lola is populair bij BA-ers. Onder meer Kelly Ripa, Chris Rock, Lisa Bonet, Denise Richards en Charlie Sheen, Carnie Wilson en Annie Lennox kozen de naam voor hun dochter. Het is ook de bijnaam van Madonna's Lourdes. In Nederland hebben onder meer Angela Groothuizen en Dennis Weeing beide hun dochter de naam Lola gegeven. Nicolette van Dam koos voor Lola-Lilly. In het verleden is Lola zoals al beschreven in verband gebracht met femmes fatale als de negentiende-eeuwse courtisane/danseres Lola Montez (geboren Elizabeth Rosanna), het Marlene Dietrich-personage Lola Lola in The Blue Angel en Jean Harlow's in Bombshell. En het is natuurlijk de titel van een geweldig Kinks-nummer: L-O-L-A Lola. Lola is een van de meest echt internationale Spaanse namen voor meisjes, die over de hele wereld enorm populair is. Het is ook een van de populairste meisjesnamen die beginnen met L. Bij ons is de naam ook favoriet!

Beroemdheden met de naam Lola

Lola Falana
Zangeres

Loletha Elayne Falana of Loletha Elaine Falana, beter bekend onder haar artiestennaam Lola Falana, is een Amerikaanse zangeres, danseres, model en actrice.

Lola Kirke
Actrice

Lola Clementine Kirke is een in Engeland geboren Amerikaanse actrice en singer-songwriter. Ze speelde in de film Mistress America uit 2015 en de televisieserie Mozart in the Jungle van Amazon Studios. Ze speelde ook een bijrol in Gone Girl en American Woman.

Lola Montez
Danseres

Elizabeth Rosanna Gilbert (Grange (County Sligo), 17 februari 1821 - New York, 17 januari 1861), beter bekend als Lola Montez, was een Ierse danseres en courtisane. Ze had enige tijd een relatie met koning Lodewijk I van Beieren. Het gedrag van Montez trok de aandacht van de victoriaanse pers, die haar neerzette als de meest schandalige vrouw van haar tijd. Ze leefde een fantastisch leven op haar eigen manier, waar de maatschappij duidelijk nog niet klaar voor was.

Boeken met de naam Lola

Levi, Lola en de liefde
Auteur: Wilma Geldof

Lola! Het is bijna niet te geloven, vindt Levi zelf, dat hij verkering krijgt met Lola. Het mooiste meisje van de school. Daar durfde hij eerder niet eens van te dromen. Maar omdat hij nu opvalt als zanger van de schoolband, komt ze op hem af. Levi is meteen verliefd. Dat hij al verkering heeft met Nicole, de zangeres van de band, vergeet hij maar even. Zijn leven staat nu in het teken van Lola en de liefde. Maar ook van zijn vader, die na tien jaar stilte ineens contact met hem zoekt. Wat moet hij daar mee? Levi houdt zich liever bezig met Lola. Hij heeft nog wel wat op te lossen, want Lola is al zestien, terwijl hij pas veertien is. Dat mag ze nooit te weten komen. En ook niet dat hij buiten het podium eigenlijk gewoon een beetje onzeker is. Is de liefde van Lola te mooi om waar te zijn?

Muziek met de naam Lola

Lola Montez
Artiest: Volbeat

Lola Montez is een single van de Deense band Volbeat. De single is afkomstig van hun vijfde studioalbum Outlaw Gentlemen & Shady Ladies en is door Republic Records uitgebracht in 2013. Het nummer, geschreven door zanger Michael Poulsen, beschrijft het leven van Lola Montez, een Ierse danseres en courtisane die de mannenharten op hol liet slaan en een relatie met koning Lodewijk I van Beieren heeft gehad. Volbeat speelde het nummer voor het eerst live op het Duitse festival Rock am Ring in 2011. In Denemarken behaalde de single de gouden status.

Namen die lijken op Lola

Lale   -   Lela   -   Lila   -   Lilo   -   Lily   -   Loļs   -   Nola   -   Pola   -   Sola   -   Zola

Hoe spel ik de naam Lola?

Internationaal alfabet

 • L Liverpool
 • O Oslo
 • L Liverpool
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • L Lorenzo
 • O Omar
 • L Lorenzo
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • L Lima
 • O Oscar
 • L Lima
 • A Alfa

Zo spel je Lola met gebarentaal.

gebarentaal letter l
gebarentaal letter o
gebarentaal letter l
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Lola in braille

l
o
l
a

Zo sein je Lola in morsecode

· — · ·
— — —
· — · ·
· —

Zo sein je Lola met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter l
nautische vlag letter o
nautische vlag letter l
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Lola bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een L

Top 10 meisjesnamen met 4 letters