Dion Geboortekaartje naam Dion j2

Betekenis Dion

Tot Dionysos Behorende, Kind van hemel en aarde.
Meer informatie

Geslacht

Dion wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Dion is Grieks

Naamsopbouw

Dion is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter D en is opgebouwd uit 2 klinkers (i, o) en 2 medeklinkers (d, n).

Populariteit van de naam Dion

Dion is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Dion tussen 1996 en 2023. De naam Dion is minder populair geworden.

 • Dion is 50x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Dion maak je ook deze babynaam:
Dion wordt ook gebruikt als achternaam

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Dion

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Dion is een Griekse jongensnaam. In Engelstalige landen wordt de naam soms aan een meisje gegeven. De betekenis is niet helemaal duidelijk. Meest waarschijnlijk is de naam afgeleid van het Griekse Dionysos, 'tot Dionysos behorende'. Dionysos was de Griekse god van de wijn (Latijn Bacchus). De naam is in de christelijke sfeer gekomen door Dionysius de Areopagiet, door Paulus bekeerd (Handelingen 17, 34). Later werd het de naam van verscheidene heiligen, van wie de bekendste was: Dionysius, apostel van de Galliërs, eerste bisschop van Parijs, martelaar in ongeveer 250. Het kan een bewoningsnaam zijn van een van de verschillende locaties genaamd Dion of Dionne. afgeleid van het Gallische element divon - wat "(heilige) lente" betekent of Keltische dēwos dat "god, godheid" betekent. Dion kan ook afkomstig zijn van Didon, Didon is afgeleid van het Germaanse element theud dat "mensen" betekent. De naam Dion is familie van de naam Dennis, en zijn varianten. Die varianten zijn: Denes, Denis, Deniz, Denijs, Denys, Deonicius, Deonisius, Dion, Dionisius, Dionijs, Dionys, Nies, Nijs en Nysius. De naam Dennis is in het Italiaans bijvoorbeeld Dionigi. In een andere verklaring betekent Dion "kind van hemel en aarde". In Nederland bestaan in ieder geval de volgende spellingsvarianten: Dión , Díon , Diòn , Diön , Dïon en Diôn. De naam Dion komt ook voor als achternaam. Een bekende drager van deze naam is Celine Dion (1968-), een Canadese zangeres. Dion is een plaats in Griekenland, maar ook in .... België!. Er zijn meerdere bekende dragers van de naam. De mooiste vinden Dion DiMucci (New York, 18 juli 1939), een Amerikaans zanger en componist die een nummer 1-hit had in 1961 met "Runaround Sue".

Beroemdheden met de naam Dion

Damon
Mythologisch figuur

Het verhaal van Damon en Pythias is een legende in Griekse historische geschriften. Versies van het verhaal verschillen, maar de bekendste van deze varianten is die van Cicero in De Officiis ("Over morele plichten"). Pythias wordt beschuldigd van samenzwering tegen de tirannieke Dionysius I van Syracuse. Pythias verzoekt Dionysius om zijn zaken te mogen regelen. Dionysius stemt ermee in, op voorwaarde dat de vriend van Pythias, Damon, wordt gegijzeld en, mocht Pythias niet terugkeren, in zijn plaats wordt geëxecuteerd. Als de veroordeelde op de afgesproken tijd terugkeert, is Dionysius zo ontroerd door hun vriendschap dat hij ze allebei vrijlaat.

Dion Bakker
Social Media Celeb

Dion Bakker is samen met zijn broer Jelle Bakker bekend van de Knikkerbaan races. De broers Bakker plaatsten vanaf 2006 video's van knikkerbanen op YouTube. Op een bepaald moment werden de video's opgepikt als een soort wedstrijd tussen de verschillende knikkers, in eerste instantie zonder commentaar. Sinds januari 2021 wordt het televisieprogramma Marble Mania op SBS6 uitgezonden, dit programma is in grote lijnen gebaseerd op het YouTube-kanaal van de Bakkers.

Dion Dimucci
Zanger

Dion is de artiestennaam van Dion DiMucci (New York, 18 juli 1939), een Amerikaans zanger en componist die een nummer 1-hit had in 1961 met "Runaround Sue".

Natuurfenomenen

Dion is een geslacht van vlinders van de familie dikkopjes (Hesperiidae), uit de onderfamilie Hesperiinae.

Geografie met de naam Dion

Plaats: Dion

Dion is een plaats en deelgemeente van de Belgische gemeente Beauraing. Dion ligt in de provincie Namen. Dion-Valmont of Dion (in Wallonië ook Dion-Våmont) is een voormalige gemeente in de Belgische provincie Waals-Brabant, nu een deel van de gemeente Chaumont-Gistoux. De gemeente bestond uit Dion-le-Mont in het zuiden en Dion-le-Val in het noorden.

Namen die lijken op Dion

Daan   -   Dana   -   Dane   -   Dani   -   Dean   -   Deen   -   Dian   -   Dionysos   -   Dior   -   Don   -   Dyon   -   Lion   -   Zion

Hoe spel ik de naam Dion?

Internationaal alfabet

 • D Danemark
 • I Italia
 • O Oslo
 • N New York

Nederlands alfabet

 • D Daniël
 • I Iris
 • O Omar
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • D Delta
 • I India
 • O Oscar
 • N November

Zo spel je Dion met gebarentaal.

gebarentaal letter d
gebarentaal letter i
gebarentaal letter o
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Dion in braille

d
i
o
n

Zo sein je Dion in morsecode

— · ·
· ·
— — —
— ·

Zo sein je Dion met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter d
nautische vlag letter i
nautische vlag letter o
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Dion bekijken?

Top 10 jongensnamen met een D

Top 10 jongensnamen met 4 letters