Henk Geboortekaartje naam Henk j2

Betekenis Henk

Machtig, Heerser Van Woonplaats Of Erf
Meer informatie

Geslacht

Henk wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Henk is Nederlands

Henk is afgeleid van de naam Hendrik

Naamsopbouw

Henk is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter H en is opgebouwd uit 1 klinker (e) en 3 medeklinkers (h, n, k).

Populariteit van de naam Henk

Henk is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Henk in 2023. De naam Henk is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Henk is 12x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Henk

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Henk is een stoere, korte jongensnaam. De naam Henk is afgeleid van de Germaanse naam Hendrik. De naam Hendrik is een voornaam van Germaanse origine. Het eerste lid is moeilijk te duiden, maar is waarschijnlijk heim, "woonplaats", "erf" (zoals in heimwee). Het tweede lid is het veelvoorkomende Germaanse naamelement rik, "heerser", "koning", dat ook is terug te vinden in Grieks, Latijn (rex) en Oudiers (rig). Haimirich is een middelhoogduitse variant. Er zijn talloze varianten en afgeleiden van de naam. In Nederland kennen we natuurlijk Henk, Henderik, Hendrikus, Harry, Harrie en Hendri. Maar ook Driek, Dries, Drikus, Henny, Hein,Hens, Hindrik, Rick, Rieks, Riekus, Rijk en Rik. En in het buitenland vind je nog veel meer, bijvoorbeeld in Duitsland Heine, Heiner, Heino, Heinrich, Heinz, Henner, Henning en Jendrik. In het Engels natuurlijk Henry, in het Frans Henri. In het Portugees Henrique en in het Spaans Enrico. Zo, dan nu terug naar Henk. Henk is een veel voorkomende naam, en veel bekende mensen dragen de naam. Ook al heten ze vaak net anders. Zo heet zanger Henk Westbroek eigenlijk Hendrik, en kunstenaar Henk Schiffmacher eigenlijk Hendrikus. Voetbalcoach Henk ten Cate heet wel gewoon Henk :-)

Beroemdheden met de naam Henk

Henk Grol
Judoka

Hindrik (Henk) Harmannus Arnoldus Grol (Veendam, 14 april 1985) is een Nederlandse judoka, die in de loop van 2007 overstapte naar de klasse tot 100 kilogram, en na de spelen van Rio in 2016 overstapte naar de klasse boven 100 kilogram (+100 kg). Henk Grol behoort tot de beste judoka's van Nederland. Hij won tweemaal olympisch brons – in 2008 (Peking) en in 2012 (Londen) – en drie keer een zilveren medaille op het WK. Tevens is Grol drievoudig Europees Kampioen. Grol was actief op wedstrijdniveau tot en met 2021.

Henk ten Cate
Voetbaltrainer

Henk ten Cate (Amsterdam, 9 december 1954) is een Nederlands voetbaltrainer en voormalig profvoetballer. Hij was zelf eerst voeetballer, onder andere bij Vitesse. Hij was onder meer coach bij Ajax, Chelsea en assisten coach van Frank Rijkaard bij het succesvolle FC Barcelona.

Henk Westbroek
Muzikant

Hendrik Otto (Henk) Westbroek (Zuilen, 27 februari 1952) is een Nederlands zanger, liedjesschrijver, muziekproducent, radio- en televisiepresentator en politicus. Hij was tevens enkele jaren vicevoorzitter in het bestuur van Buma/Stemra

Ome Henk
Personage

Ome Henk (volledige naam Henk Stubbe) is de fictieve hoofdpersoon in een serie cd's, dvd's en stripverhalen geproduceerd door Cat Music. Het personage is een act van Frank van der Plas.

Henk Schiffmacher
Kunstenaar

Hendrikus (Henk) Johannes Everhardus Schiffmacher (Harderwijk, 22 maart 1952) is een van Nederlands bekendste tatoeëerders.

Boeken met de naam Henk

Henk de Spin wil ook schoenen!
Auteur: Marja de Koning

Henk de spin is een hele lieve en zachtaardige spin die op zoek gaat naar schoenen. Een spin heeft natuurlijk acht poten dus hij moet ook acht schoenen zien te vinden. In het verhaal komt hij mieren, sprinkhanen en lieveheersbeestjes tegen. Denk jij dat hij schoenen voor acht poten zal vinden?

HENK (2017)
Auteur: Martin Groenewold

HENK Voor Henk Westbroek (Utrecht, 1952) is het woord 'duizendpoot' uitgevonden. De zanger van Het Goede Doel, schrijver van popklassiekers als België (Is er leven op Pluto...?), Vriendschap en de solohit Zelfs je naam is mooi, werkte als afgestudeerd socioloog bij het Nederlands Instituut voor Sociaal Seksuologisch Onderzoek, presenteerde jarenlang het populairste radioprogramma op 3fm (Denk aan Henk), stond aan de basis van de politieke partijen Leefbaar Utrecht en Leefbaar Nederland én werd door Pim Fortuyn gezien als diens ideale tweede man. Als uitbater van het Utrechtse rockcafé Stairway to Heaven werd Westbroek bovendien één van de beroemdste horecaondernemers van Nederland. Henks cynisme en droge humor zijn geliefd en gevreesd. Want vriend en vijand weten: Henk is niet bang om stelling te nemen. Dit boek is daarvan het ultieme bewijs. Het vertelt het complete levensverhaal van Henk Westbroek in diens eigen woorden. Zonder schroom, uitgesproken, dwars en geestig.

Namen die lijken op Henk

Henk-Jan   -   Henny   -   Henri   -   Henry

Hoe spel ik de naam Henk?

Internationaal alfabet

 • H Havanna
 • E Edison
 • N New York
 • K Kilogramme

Nederlands alfabet

 • H Hidde
 • E Eva
 • N Naomi
 • K Kevin

NAVO-alfabet

 • H Hotel
 • E Echo
 • N November
 • K Kilo

Zo spel je Henk met gebarentaal.

gebarentaal letter h
gebarentaal letter e
gebarentaal letter n
gebarentaal letter k

Zo schrijf je Henk in braille

h
e
n
k

Zo sein je Henk in morsecode

· · · ·
·
— ·
— · —

Zo sein je Henk met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter h
nautische vlag letter e
nautische vlag letter n
nautische vlag letter k

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Henk bekijken?

Top 10 jongensnamen met een H

Top 10 jongensnamen met 4 letters