Gabriel Geboortekaartje naam Gabriel j2

Betekenis Gabriel

Sterke man van God
Meer informatie

Geslacht

Gabriel wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Gabriel is Hebreeuws

Naamsopbouw

Gabriel is een middellange naam en bestaat uit 7 letters. De naam begint met de letter G en is opgebouwd uit 3 klinkers (a, i, e) en 4 medeklinkers (g, b, r, l).

Populariteit van de naam Gabriel

Gabriel is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Gabriel tussen 2008 en 2023. De naam Gabriel is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Gabriel is 74x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Gabriel

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Gabriël is een Hebreewse jongensnaam (Gaḇrīʾēl (גַבְרִיאֵל) ). Gabriël is een voornaam, waarvan de aartsengel Gabriël een bekende naamdrager is. Gabriël is de aartsengel die de Maagd Maria bezocht om aan te kondigen dat ze de moeder van Jezus Christus zou zijn. Hebreeuwse oorsprong dus, de naam Gabriël wordt vertaald als "God is mijn kracht", "God is mijn sterke man" of "held van God". In het christelijk geloof wordt Gabriël niet alleen vereerd als een van de slechts twee aartsengelen die in de Bijbel worden genoemd (samen met Michaël), maar als de brenger van zeer goed nieuws. De naam komt in vele talen en landen voor. Ook zijn er veel afgeleide namen van, zoals bijvoorbeeld Gabi (Duits, Spaans). Van Gabriël zijn verschillende voornamen afgeleid zoals Gabrielle, Gabriella, Gaby, Gabriëlla of Gabriëlla. Ook bestaan er veel varianten met streepjes of puntje op de e, zoals Gabriél, Gabrièl, Gabriël, Gabríel en Gábriel. De naam wordt het vaakst gegeven in ... Brazilië!

Beroemdheden met de naam Gabriel

Gabriel Marcel
Wetenschapper

Gabriel Marcel (Parijs, 7 december 1889 - aldaar, 8 oktober 1973[1]) was een Frans filosoof, vooraanstaane christelijk existentialist, muziekcriticus en auteur van zo'n 30 toneelstukken.

Gabriel Macht
Acteur

Gabriel Macht (New York, 22 januari 1972) is een Amerikaans acteur. Vanaf 1997 werd hij actief in televisieseries. Zo was hij in 2000 te zien als dokter 'Mark Gabriel' in dertien afleveringen van The Others. Hij speelde eenmalige gastrolletjes in onder meer Spin City (1997), Sex and the City (1998) en de nooit op televisie uitgezonden pilotaflevering van Numb3rs (2005). Macht kreeg in 2011 een van de hoofdrollen in de televisieserie Suits. Hierin speelde hij vanaf dat moment negen seizoenen advocaat 'Harvey Specter'.

Gabriel García Márquez
Schrijver

Gabriel García Márquez (Aracataca, 6 maart 1927 – Mexico-Stad, 17 april 2014), ook Gabo genoemd, was een Colombiaans schrijver en winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur. Hij was tevens publicist, journalist en politiek activist. García Márquez werd gezien als het gezicht en belangrijkste exponent van het magisch realisme.

Gabriel Fauré
Componist

Gabriel Urbain Fauré (Pamiers, 12 mei 1845 – Parijs, 4 november 1924) was een van de belangrijkste Franse componisten van zijn generatie, samen met zijn jongere tijdgenoten Claude Debussy en Maurice Ravel. Fauré is bekend om zijn pianomuziek, kamermuziek en liederen. Tevens heeft hij de Franse religieuze muziek vernieuwd - het Requiem behoort tot zijn bekendste werken. Ook opera's behoren tot zijn oeuvre, maar die hebben geen repertoire gehouden.

Youssef Chahine
Regisseur

Youssef Gabriel Chahine was een Egyptische filmregisseur, geboren in een uit Egypte afkomstige christelijke familie. Chahine begon in 1950 met films regisseren. Zijn filmdebuut was Baba Amin. Ook schreef hij stukjes voor theatervoorstellingen.

Boeken met de naam Gabriel

Gabriel Avery - Zakkenroller eersteklas
Auteur: J.J. Arcanjo, Barbara Lampe

Is een dief ooit echt te vertrouwen? De twaalfjarige wees Gabriel Avery is een briljante zakkenroller, een vaardigheid die hij gebruikt om zijn meestal lege maag te vullen. Op een dag wordt hij gesnapt. Maar in plaats van te worden gearresteerd, wordt hij door de mysterieuze Caspian Rover uitgenodigd om naar Roversborg te gaan – een school voor toekomstige Robin Hoods. Daar worden leerlingen getraind in het openbreken van sloten, oplichterij en vervalsing, allemaal met de bedoeling om de strijd aan te knopen met slechte mensen en daarmee onschuldigen te helpen. Maar... kun je een dief ooit echt vertrouwen? En hoe meer Gabriel over zijn eigen geschiedenis te weten komt, hoe verwarrender die lijkt. Dit eerste jaar op Roversborg leert Gabriel heel veel over zichzelf – en over vriendschap, eerlijkheid en criminaliteit. Met de wedstrijd die speelt op school en de mysteries die er rondwaren wordt het een jaar om nooit te vergeten!

Films met de naam Gabriel

Gabriel (2013)

Gabriel is een film van de Poolse regisseur Mikolaj Haremski uit 2013. De twaalfjarige Tomek onderneemt een reis richting het zuiden van Polen om zijn verloren gewaande vader te vinden. Daarbij krijgt hij hulp van een mysterieuze jongen, genaamd Gabriel, die de sleutel tot een lang bewaard familiegeheim zou hebben.

Gabriel (2007)

Gabriel is een Australische actie-thriller film uit 2007. Het volgt de strijd van de aartsengel Gabriël om het vagevuur te ontdoen van de kwade gevallen engelen en de zielen van zijn inwoners te redden.

Namen die lijken op Gabriel

Naamdag van Gabriel

08 november

Hoe spel ik de naam Gabriel?

Internationaal alfabet

 • G Gallipoli
 • A Amsterdam
 • B Baltimore
 • R Roma
 • I Italia
 • E Edison
 • L Liverpool

Nederlands alfabet

 • G Guus
 • A Ali
 • B Bo
 • R Ruben
 • I Iris
 • E Eva
 • L Lorenzo

NAVO-alfabet

 • G Golf
 • A Alfa
 • B Bravo
 • R Romeo
 • I India
 • E Echo
 • L Lima

Zo spel je Gabriel met gebarentaal.

gebarentaal letter g
gebarentaal letter a
gebarentaal letter b
gebarentaal letter r
gebarentaal letter i
gebarentaal letter e
gebarentaal letter l

Zo schrijf je Gabriel in braille

g
a
b
r
i
e
l

Zo sein je Gabriel in morsecode

— — ·
· —
— · · ·
· — ·
· ·
·
· — · ·

Zo sein je Gabriel met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter g
nautische vlag letter a
nautische vlag letter b
nautische vlag letter r
nautische vlag letter i
nautische vlag letter e
nautische vlag letter l

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Gabriel bekijken?

Top 10 jongensnamen met een G

Top 10 jongensnamen met 7 letters