Gerrit Geboortekaartje naam Gerrit j2

Betekenis Gerrit

Sterk Met De Speer (van Oudhoogduits “gēr” = speer + “harti” = sterk/dapper)
Meer informatie

Geslacht

Gerrit wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Gerrit is Germaans

Gerrit is afgeleid van de naam Gerard

Naamsopbouw

Gerrit is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter G en is opgebouwd uit 2 klinkers (e, i) en 4 medeklinkers (g, r, r, t).

Populariteit van de naam Gerrit

Gerrit is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Gerrit tussen 1950 en 2023. De naam Gerrit is minder populair geworden.

 • Gerrit is 70x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 6x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Gerrit

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Gerrit is een echte Nederlandse jongensnaam. De naam Gerrit is afgeleid van de naam Gerard. En dat is een jongensnaam van Germaanse oorsprong met als betekenis "sterk met de speer", (van Oudhoogduits “gēr” = speer + “harti” = sterk/dapper). De naam wordt soms afgekort tot "Ger". Bekende dragers van de naam zijn onder andere de Nederlandse architect Gerrit Rietveld, Nederlandse dichters Gerrit Achterberg en Gerrit Komrij, de Albert Heijn telg Gerrit-Jan Heijn en de politici Gerrit Braks, Gerrit Bolkenstein, en de mooiste, Gerrit Gerritsen. Verder kennen veel mensen Gerrit de Postduif uit de Fabeltjeskrant.

Beroemdheden met de naam Gerrit

Gerrit de Postduif
Personage

Gerrit de Postduif, ook Ome Gerrit genoemd, is een personage uit de Nederlandse poppenserie De Fabeltjeskrant. Hij is een postduif die zich volledig als mens gedraagt.

Blauwe Gerrit
Personage

Blauwe Gerrit, Blaauw Garrit of Blauwbroek is een fictief wezen dat vooral in sagen uit de Veluwe een rol speelt. Het wordt wel gezien als een aapachtig (maar onzichtbaar) plaagwezen. Blauwe Gerrit springt volgens de verhalen mensen op verlaten plekken op de schouders en maakt zichzelf steeds zwaarder. Als men de bewoonde wereld bereikt, is men uitgeput. Wandelaars die in een karrenspoor lopen, duwt hij aan de kant (vooral waar twee wegen of paden elkaar kruisen). Hij danst als een blauw licht door de struiken. Zijn ogen gloeien als schoteltjes. Tussen de huizen van mensen heeft hij weinig macht. De plaaggeest doet zelden iemand kwaad, maar grijpt wel in als onrecht dreigt.

Gerrit Gerritse
Politicus

Gerrit Gerritse (Soest, 26 januari 1937 – aldaar, 18 juli 2012) was van 1978 tot 1994 Tweede Kamerlid voor het CDA. Van 1982 tot 1989 was Gerritse lid van het fractiebestuur en van 1989 tot 1994 tweede vicefractievoorzitter.

Gerrit Braks
Politicus

Gerardus Johannes Maria Braks (Odiliapeel, 23 mei 1933 – 's Hertogenbosch, 12 juli 2017) was een Nederlands politicus. In drie kabinetten was hij minister van Landbouw. Enkele jaren lang was hij voorzitter van de Eerste Kamer en korte tijd waarnemend burgemeester van de gemeente Eindhoven. Vijf jaar lang was hij voorzitter van de publieke Katholieke Radio Omroep (KRO).

Gerrit Komrij
Dichter

Gerrit Jan Komrij (Winterswijk, 30 maart 1944 – Amsterdam, 5 juli 2012) was een Nederlands dichter en kenner van de Nederlandse poëzie, schrijver, feuilletonist vertaler, criticus, polemist en toneelschrijver. In 1993 werd hem de P.C. Hooft-prijs toegekend voor zijn beschouwend proza. Hij was van 2000 tot 2004 de Dichter des Vaderlands. Komrij stond bekend om zijn virtuoze en kleurrijke taalgebruik en was een gevreesd polemist.[

Gerrit Achterberg
Dichter

Gerrit Achterberg (Nederlangbroek, 20 mei 1905 – Leusden, 17 januari 1962) was een Nederlands dichter. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste dichters in de twintigste-eeuwse Nederlandse poëzie. Zijn werk werd onderscheiden met onder meer de P.C. Hooft-prijs en de Constantijn Huygens-prijs.

Gerrit Rietveld
Architect

Gerrit Thomas Rietveld (Utrecht, 24 juni 1888 – aldaar, 25 juni 1964) was een Nederlands architect en meubelontwerper. Hij maakte ook grafisch werk, onder meer affiches en omslagen voor tijdschriften, waaronder een voor De Gemeenschap in 1925. Hij is vooral bekend als lid van De Stijl en als pionier van het nieuwe bouwen.

Gerrit Jan Heijn
Ondernemer

Gerrit Jan Heijn (Zaandam, 14 februari 1931 – Doorwerth, 9 september 1987) was een Nederlands zakenman. Tot aan zijn dood was hij samen met zijn broer Albert topman van Ahold. Hij was een kleinzoon van Albert Heijn en de vader van onder anderen Ronald Jan Heijn.

Namen die lijken op Gerrit

Hoe spel ik de naam Gerrit?

Internationaal alfabet

 • G Gallipoli
 • E Edison
 • R Roma
 • R Roma
 • I Italia
 • T Tripoli

Nederlands alfabet

 • G Guus
 • E Eva
 • R Ruben
 • R Ruben
 • I Iris
 • T Tamara

NAVO-alfabet

 • G Golf
 • E Echo
 • R Romeo
 • R Romeo
 • I India
 • T Tango

Zo spel je Gerrit met gebarentaal.

gebarentaal letter g
gebarentaal letter e
gebarentaal letter r
gebarentaal letter r
gebarentaal letter i
gebarentaal letter t

Zo schrijf je Gerrit in braille

g
e
r
r
i
t

Zo sein je Gerrit in morsecode

— — ·
·
· — ·
· — ·
· ·

Zo sein je Gerrit met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter g
nautische vlag letter e
nautische vlag letter r
nautische vlag letter r
nautische vlag letter i
nautische vlag letter t

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Gerrit bekijken?

Top 10 jongensnamen met een G

Top 10 jongensnamen met 6 letters