Pjotr Geboortekaartje naam Pjotr j2

Betekenis Pjotr

Rots, steen
Meer informatie

Geslacht

Pjotr wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Pjotr is Baltisch en Latijn.

Pjotr is afgeleid van de naam Peter

Naamsopbouw

Pjotr is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter P en is opgebouwd uit 1 klinker (o) en 4 medeklinkers (p, j, t, r).

Like

Deze naam is 7x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Pjotr

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Pjotr is een mooie jongensnaam. De naam Pjotr is een taalkundige variant op de naam Peter. En de naam Peter is een veel voorkomende mannelijke voornaam. De naam is afgeleid van het Griekse Πέτρος, Petros (een verzonnen, mannelijke vorm van het Griekse petra, het woord voor "rots" of "steen"), dat zelf een vertaling was van het Aramees Kefa ("steen, rots"), de nieuwe naam Jezus gaf aan apostel Simon Bar-Jona. Een Oud-Engelse variant is Piers. De naam Peter is afgeleid van de Latijnse naam Petrus, die teruggaat op het Griekse woord petros (πέτρος; Proto-Indo-Europees: pattra), dat rots betekent. Het staat symbool voor vastheid en betrouwbaarheid. In het Engels wordt de naam "Peter" soms verkort tot "Pete". De achternamen Peters en Peeters, met de betekenis "zoon van Pe(e)ter", zijn de patroniemen die zijn afgeleid van de voornaam "Pe(e)ter". De volgende namen zijn Nederlandse varianten of afgeleiden van Peter: Peer, Peeting, Peterus, Pier, Piet, Pieter. De naam Peter komt ook in veel andere talen voor: - Afrikaans: Pieter, Piet - Amhaars: Petros - Arabisch: Boutros - Catalaans: Pere (Pera) - Engels: Peter, Pete - Esperanto: Pedro, Piedro, Petro, Pietro - Estisch: Peeter - Frans: Pierre - Fries: Peiter, Peke, Piter - Duits: Peter - Engels: Peter - Grieks: Petros - Hindoestaans: Pathar - Hongaars: Péter - Italiaans: Piero, Pietro - Kroatisch: Petar - Latijn: Petrus - Luxemburgs: Pit - Papiaments: Pedro - Pools: Piotr - Portugees: Pedro - Roemeens: Petru - Russisch: Пётр (Pjotr) - Scandinavisch: Per, Peer (archaïsch), Peder, Petter - Spaans: Pedro, Perez - Tsjechisch: Petr Vrouwelijke vormen zijn onder meer Peeks, Pernette, Perry, Peta, Peterina, Petertje, Petra, Petrina, Petrosina, Petroeska, Petronette, Petrouska, , Petrusa, Pie, Pierina en Pita. De naam Peter is gedragen door vele koningen, keizers en Hertogen. De naam Pjotr wordt veel gebruikt in de Baltische Staten, vooral in Estland. In Rusland kennen ze de variant Pyotr. De naam Pjotr is niet alleen populair in de Baltische Staten, maar ook zeker bij ouders in België. Bekende dragers zijn onder meer de skiër Pjotr Sunin en Russische acteur Pjotr Olev. In Nederland en België kennen we onder meer de Vlaamse zanger Pjotr Wolf en de acteur met de mooie naam Pjotr Willem Elmo van Antwerpen.

Beroemdheden met de naam Pjotr

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski
Componist

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (1840-1893) was een Russisch componist, die geldt als een van de grootste componisten in de tijd van de hoogromantiek. Naast zes symfonieën schreef hij onder meer symfonische gedichten, tien opera's (waarvan hij één vernietigde), pianowerken, strijkkwartetten, liederen en vioolmuziek. Vooral het Eerste pianoconcert, het Vioolconcert, de Vierde, Vijfde en Zesde symfonie, de Ouverture 1812 en zijn balletmuziek (bijvoorbeeld Het zwanenmeer en De notenkraker) worden vaak uitgevoerd.

Pjotr Olev
Acteur

Pjotr Olev is een acteur. Pjotr ​​Olev werd geboren op 3 januari 1955 in Moskou, USSR. Hij is een acteur, bekend van de films Berlin, Berlin , Damy priglashayut kavalerov en Odin i bez oruzhiya.

Pjotr Willem Elmo van Antwerpen
Acteur

Pjotr Willem Elmo van Antwerpen is een acteur. Hij speelt in meerdere films en series en is onder meer bekend van de film Sien van Sellingen.

Pjotr Wolfs
Zanger

Pjotr Wolfs is een Vlaamse zanger, acteur en regisseur. Tevens is hij Belgisch kampioen “Klask” 2019, een Deens gezelschapsspel. Op het WK in Helsinki verloor hij tegen de wereldkampioen en werd 11de van de wereld.

Pjotr Sunin
Skiër

Pjotr ​​Sunin is een voormalige Sovjet-skispringer.

Boeken met de naam Pjotr

Pjotr
Auteur: Jan Terlouw

Pjotr: vrijwillig verbannen naar Siberië is een kinderboek uit 1970 van de schrijver Jan Terlouw over een Russische jongen die zijn vader, die naar Siberië is verbannen, achterna reist. Het verhaal speelt zich af aan het begin van de 20e eeuw, niet lang voor de Russische Revolutie, ten tijde van het regime van tsaar Nicolaas II. Er zijn grote overeenkomsten tussen de reis die Pjotr maakt, en de reis van Michael Strogoff, de koerier van de tsaar, in het gelijknamige boek van Jules Verne.

Films met de naam Pjotr

Pjotr - Brieven uit de Goelag

Pjotr - Brieven uit de Goelag is een korte film uit 2008 van Jan Jaap Kuiper. Pjotr Aleksejev verdween in 1937 plotseling uit het leven van zijn dochter Era. Op het hoogtepunt van Stalins zuiveringen werd hij opgepakt en naar een werkkamp getransporteerd, waar hij tijdens de oorlog stierf. Era's kleindochter Katja vond de brieven die Pjotr vanuit het kamp schreef. Ze volgt zijn spoor naar desolate Goelag-locaties, terwijl haar grootmoeder betekenis probeert te geven aan het lot van haar vader.

Hoe spel ik de naam Pjotr?

Internationaal alfabet

 • P Paris
 • J Jérusalem
 • O Oslo
 • T Tripoli
 • R Roma

Nederlands alfabet

 • P Patrick
 • J Jordi
 • O Omar
 • T Tamara
 • R Ruben

NAVO-alfabet

 • P Papa
 • J Juliett
 • O Oscar
 • T Tango
 • R Romeo

Zo spel je Pjotr met gebarentaal.

gebarentaal letter p
gebarentaal letter j
gebarentaal letter o
gebarentaal letter t
gebarentaal letter r

Zo schrijf je Pjotr in braille

p
j
o
t
r

Zo sein je Pjotr in morsecode

· — — ·
· — — —
— — —
· — ·

Zo sein je Pjotr met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter p
nautische vlag letter j
nautische vlag letter o
nautische vlag letter t
nautische vlag letter r

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Pjotr bekijken?

Top 10 jongensnamen met een P

Top 10 jongensnamen met 5 letters