Ruby Geboortekaartje naam Ruby m2

Betekenis Ruby

Robijn, Edelsteen
Meer informatie

Geslacht

Ruby wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Ruby is Engels

Naamsopbouw

Ruby is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter R en is opgebouwd uit 1 klinkers (u) en 3 medeklinkers (r, b, y).

Populariteit van de naam Ruby

Ruby is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Ruby tussen 1997 en 2023. De naam Ruby is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Ruby is 120x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 8x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Ruby

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

De naam Ruby is een vrouwelijke naam. Ruby is van Engelse oorsprong die Rode Edelsteen betekent. De naam wordt in Engeland en VS ook als achternaam gebruikt. Ruby is als voornaam ontstaan in de periode dat het hip werd in Engeland om namen met edelstenen te geven. Dat was al in het late Victoriaanse tijdperk, samen met andere juweelnamen. Denk ook aan Pearl en Esmeralda). In de Verenigde Staten is de naam ook enige tijd aan jongens gegeven. Leuk weetje: De naam van de edelsteen komt van het Latijnse ruber, wat rood betekent. De robijn is de geboortesteen voor de maand juli. Variaties op de naam zijn Rubi, Rubie, Rubee, Reubee. Een bekend liedje over Ruby is 'Ruby Tuesday' van de Rolling Stones, en Ruby van de Kaiser Chiefs. En wist je dat er 3 keer een film met de titel Ruby is verschenen? Verder is Ruby een populair personage in diverse series, zoals Ruby Dobbs in Coronation Street en Ruby Baptist in de serie Lovecraft Country.

Beroemdheden met de naam Ruby

Ruby Keeler
Actrice

Ruby Keeler was een Amerikaanse actrice. Keeler begon haar carrière in het theater in de jaren 20. Haar filmcarrière in Hollywood begon in 1930 in Show Girl in Hollywood. anaf 1933 bereikte haar carrière een hoogtepunt. Ze speelde naast Ginger Rogers in 42nd Street en in datzelfde jaar in Gold Diggers of 1933, weer met Ginger Rogers.

Ruby Modine
Actrice

Ruby Wylder Rivera Modine is een Amerikaanse actrice. Ze speelde in diverse films en televisieseries, waaronder Happy Death Day, Satanic Panic en God Friended Me. Modine is de dochter van acteur Matthew Modine.

Ruby Wax
Actrice

Ruby Wax, geboren als Ruby Wachs (Evanston, 19 april 1953), is een Amerikaanse comédienne die carrière maakte in het Verenigd Koninkrijk en later in de rest van Europa.

Ruby Rose
Actrice

Ruby Rose Langenheim oftewel Ruby Rose (Melbourne, 20 maart 1986) is een Australisch model, actrice, presentatrice en vj. Langenheim werd bekend in de media door MTV Australia, waar ze presentatrice was, gevolgd door een modellenloopbaan, onder andere voor Maybelline. Ze presenteerde onder meer de programma's Australia's Next Top Model en The Project. Ze werd internationaal bekend door de rol van "Stella" in de Netflix-serie Orange Is the New Black.

Boeken met de naam Ruby

Hello Ruby, Hello Ruby
Auteur: Linda Liukas

Ruby is een klein meisje met een grote fantasie. Haar favoriete uitspraak is 'Waarom?' In haar wereld kan alles, als ze het maar echt wil. Op een dag gaat Ruby's vader op reis en verstopt vijf edelstenen voor haar. Maar hij vergeet aanwijzingen achter te laten. Gelukkig vindt ze geheime codes onder zijn bureau. En dan begint haar avontuur! Terwijl Ruby op zoek gaat naar de edelstenen, leer je alles over de principes van programmeren, zoals grote problemen opdelen in kleine problemen, patronen herkennen, stap-voor-stap plannen maken en buiten de kaders denken. Met heel veel leuke activiteiten en knutselprojecten waarmee je meteen aan de slag kunt, zonder beeldscherm! -bouw een computer van papier -verzin je eigen geheimtaal -doe leuke opdrachten -ontwerp een spel 'Hello Ruby is een spannend en avontuurlijk verhaal dat jonge kinderen digitale vaardigheden bijbrengt en creatieve oplossingen leert zoeken. Kinderen die dat kunnen, hebben de wereld aan hun voeten!'

Muziek met de naam Ruby

Ruby Tuesday
Artiest: Rolling Stones

Https://www.youtube.com/watch?v=fvp6gseKJS8

Ruby
Artiest: Kaiser Chiefs

Https://www.youtube.com/watch?v=qObzgUfCl28

Films met de naam Ruby

Rescued by Ruby (2022)

Rescued by Ruby is een film van regisseur Katt Shea. Een politieagente droomt ervan hondengeleider bij een elite-eenheid te worden en gaat aan de slag met de slimme, maar onhandelbare asielhond Ruby. Het is het waargebeurde verhaal van asielhond Ruby.

Namen die lijken op Ruby

  -   Rubie

Hoe spel ik de naam Ruby?

Internationaal alfabet

 • R Roma
 • U Uppsala
 • B Baltimore
 • Y Yokohama

Nederlands alfabet

 • R Ruben
 • U Ursula
 • B Bo
 • Y Yfke

NAVO-alfabet

 • R Romeo
 • U Uniform
 • B Bravo
 • Y Yankee

Zo spel je Ruby met gebarentaal.

gebarentaal letter r
gebarentaal letter u
gebarentaal letter b
gebarentaal letter y

Zo schrijf je Ruby in braille

r
u
b
y

Zo sein je Ruby in morsecode

· — ·
· · —
— · · ·
— · — —

Zo sein je Ruby met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter r
nautische vlag letter u
nautische vlag letter b
nautische vlag letter y

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Ruby bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een R

Top 10 meisjesnamen met 4 letters