Rocco Geboortekaartje naam Rocco j2

Betekenis Rocco

Rust, brullen, kraai, toren, rots, steen
Meer informatie

Geslacht

Rocco wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Rocco is Italiaans

Naamsopbouw

Rocco is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter R en is opgebouwd uit 2 klinkers (o, o) en 3 medeklinkers (r, c, c).

Like

Deze naam is 6x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Rocco

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Rocco is een jongensnaam. De naam Rocco is de Italiaanse vorm van een Oudgermaanse naam, die vaak is gelatiniseerd als Rochus. Er zijn drie hoofdtheorieën over de oorsprong van Rochus: 1) Het zou kunnen zijn afgeleid van het Germaanse element 'hrok' dat 'rust, rust' betekent. 2) Het element kan de Oudhoogduitse rohōn zijn, wat "brullen" betekent, vooral verwijzend naar een strijdkreet. 3) Het meest overtuigend is dat Rocco kan zijn afgeleid van het Oudhoogduitse hruoh "kraai, toren", dat ook wordt gevonden als hroc in het Oud-Engels en Oud-Noors hrokr. Voor sterker bewijs werd het laatste Noorse element gebruikt als de echte Scandinavische voornaam Hrókr/Rókr* en Rochus was mogelijk een verwante vorm. Bovendien, aangezien het element hraben, hramn "raaf" wijdverbreid was in Germaanse namen - we vinden het nog steeds in Bertram, Ingram, Wolfram, Guntram en meer - evenals andere dierlijke elementen zoals wolven en beren, lijkt dit sentiment waarschijnlijk. Gebruik: De naam is beroemd omdat hij werd gedragen door een 14e-eeuwse Franse heilige - Saint Roch in het Frans, Saint Rock in het Engels en San Rocco in het Italiaans - die tijdens een plaag naar Italië reisde en de zieken verzorgde. Volgens de legende trok hij, toen hij zelf de pest opliep, zich terug in het bos, waar hij elke dag voedsel werd gebracht door een hond, zodat hij kon overleven. Om deze reden wordt Saint Roch beschouwd als de patroonheilige van honden en de pest. Gezien het aantal pestuitbraken in de Middeleeuwen, is het geen wonder dat hij tijdens uitbraken vaak werd aangeroepen en dat zijn cultus zich snel verspreidde. Hij werd een patroonheilige van de stad Potenza, Italië en werd vaak geïnterpoleerd in de lijst van de Veertien Heilige Helpers in heel Europa. De Condado-sectie van de Florence Catasto van 1427 heeft twee exemplaren van Rocco als patroniem* en het komt ook voor als een voornaam in Venetië vóór 1600. Rocco komt ook voor in Kroatië in 1597. De vorm Rochus komt ook voor in Duitsland in de 16e eeuw. In Nederland waren de vormen Roch en Rock ongebruikelijk (behalve waar de achternaam Rock was bedoeld). Rocco zelf zag het gebruik pas in de 19e eeuw, waarin het het meest beperkt was tot Italiaanse families. Die kwamen halverwege de twintigste eeuw steeds vaker naar Nederland voor werk. Toch bleef de naam schommelen rond de 10 benoemingen per jaar. Ook in 2000 werden 9 jongens Rocco werden genoemd. Het jaar daarop verviervoudigde het in gebruik tot 40 keer (35 geboorten). De belangrijkste aanzet hiervoor was hoogstwaarschijnlijk de geboorte van Madonna en Guy Ritchie's zoon Rocco Ritchie in augustus 2000. De laatste jaren neemt de populairiteit weer wat af. In Nedeland kennen we verder geen bekende dragers van de naam. In de VS wel. Legendarische boksers Rocky Graziano en Rocky Marciano werden beiden geboren als Rocco. Rocco DiSpirito is een bekroonde beroemde chef-kok. Rocco Landesman is ondertussen een bekende Broadway-producent.

Beroemdheden met de naam Rocco

Rocky Marciano
Bokser

Rocco Francis Marchegiano, beter bekend als Rocky Marciano of The Brockton Blockbuster, was een Amerikaans bokser, die wereldkampioen werd en als enige zwaargewichtkampioen ongeslagen was toen hij zijn carrière beëindigde. Hij stierf bij een vliegtuigongeluk.

Rocky Graziano
Bokser

Rocco Rocky Graziano was een Amerikaans bokser en televisiepersoonlijkheid. Hij wordt gezien als een van de bekendste boksers uit de Amerikaanse geschiedenis, en stond erom bekend veel tegenstanders met een enkele slag bewusteloos te kunnen slaan.

Rocco Ritchie
Kind van

Rocco Ritchie is een kind van Guy Stuart Ritchie en Madonna. Rocco is geboren op 11 augustus 2000 in Los Angeles.

Namen die lijken op Rocco

  -   Rick   -   Rico

Hoe spel ik de naam Rocco?

Internationaal alfabet

 • R Roma
 • O Oslo
 • C Casablanca
 • C Casablanca
 • O Oslo

Nederlands alfabet

 • R Ruben
 • O Omar
 • C Celine
 • C Celine
 • O Omar

NAVO-alfabet

 • R Romeo
 • O Oscar
 • C Charlie
 • C Charlie
 • O Oscar

Zo spel je Rocco met gebarentaal.

gebarentaal letter r
gebarentaal letter o
gebarentaal letter c
gebarentaal letter c
gebarentaal letter o

Zo schrijf je Rocco in braille

r
o
c
c
o

Zo sein je Rocco in morsecode

· — ·
— — —
— · — ·
— · — ·
— — —

Zo sein je Rocco met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter r
nautische vlag letter o
nautische vlag letter c
nautische vlag letter c
nautische vlag letter o

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Rocco bekijken?

Top 10 jongensnamen met een R

Top 10 jongensnamen met 5 letters