Vera Geboortekaartje naam Vera m2

Betekenis Vera

Geloof, Oprecht, Waar, Vertrouwen
Meer informatie

Geslacht

Vera wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Vera is Russisch

Naamsopbouw

Vera is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter V en is opgebouwd uit 2 klinkers (e, a) en 2 medeklinkers (v, r).

Populariteit van de naam Vera

Vera is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Vera tussen 1990 en 2023. De naam Vera is minder populair geworden.

 • Vera is 219x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Vera maak je ook deze 2 babynamen:
Vera wordt ook gebruikt als achternaam

Like

Deze naam is 13x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Vera

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Vera is een mooie en ware meisjesnaam. De naam Vera (Cyrillisch: Віра Véra, "geloof") is een vrouwelijke voornaam van Slavische oorsprong, en door volksetymologie is het ook uitgelegd als Latijnse vera, wat 'waar' betekent. In Slavische talen betekent Vera geloof. De naam gaat oorspronkelijk ook terug op het Russische Wera 'geloof, vertrouwen'. Om wat dieper in de geschiedenis te duiken: In het oude Griekse en christelijke geloof stierven Vera (Geloof), haar zussen Spes (Hoop) en Caritas (Liefde) en hun moeder Sophia (Wijsheid) als martelaren in de tweede eeuw na Christus tijdens de vervolging van christenen in de Romeinse Rijk onder keizer Hadrianus. De namen zijn ook de woorden die de drie belangrijkste christelijke deugden aanduiden die worden genoemd in de eerste brief van apostel Paulus aan de Korinthiërs (1 Korintiërs 13:13). Het latere woord Vera komt in veel oude woorden in Europa voor. In de Engelse taal, eind 13 eeuw., betekende verray "Waar, of Echt", later "Actueel", ook van het Anglo-Franse verrai, of Oude Franse verai "waar, eerlijk, oprecht; terecht," van het Latijn *veracus, van het Latijnse verax (genitief veracis) "waarachtig", van verus "waar" (ook bron van het Italiaanse vero), van PIE-wortel *were-o- "waar, betrouwbaar." Vooral in Engeland werd de naam vrij populair, mede onder invloed van een roman van Marion Crawford, 'A Cigarette-Maker's Romance' uit 1890 (Withycombe). Een bekende draagster van de naam is de zangeres Vera Lynn. Ook wordt Vera gebruikt als verkorting van de naam Veronica. Vera kan in Nederland ook een verkorting zijn van Divera. Varianten van de naam zijn onder meer Veer, Veerke, Veertje, maar ook Verica (Kroatië en Servië) en Verka or Vierka (Slowakije). In Nederland komen ook de volgende spellingsvarianten voor: Věra , Véra , Verâ , Verá en Vëra. Bekende dragers van de naam zijn onder meer Vera Zvonarjova en Vera Doesjevina, beide top tennisspelers, de al genoemde Vera Lynn (zangeres). De naam komt ook als achternaam voor. En dan kennen we natuurlijk de muzikant Danny Vera.

Beroemdheden met de naam Vera

Vera Bergkamp
Politica

Vera Alida Bergkamp is een Nederlandse politica. Zij is lid van de Tweede Kamer sinds 20 september 2012 en maakt deel uit van de fractie van Democraten 66. Sinds 7 april 2021 is zij ook voorzitter van de Tweede Kamer. Eerder was Bergkamp voorzitter van COC Nederland.

Vera Lynn
Zangeres

Vera Lynn, artiestennaam van dame Vera Margaret Welch, was een Britse zangeres, die in de Tweede Wereldoorlog grote bekendheid verwierf en de bijnaam Forces' Sweetheart kreeg. Het lied We'll Meet Again, geschreven door Ross Parker en Hughie Charles, is haar grootste klassieker. Ook bekend is The White Cliffs of Dover.

Vera Doesjevina
Tennis speler

Vera Jevgenjeva Doesjevina is een voormalig professioneel tennisspeelster uit Rusland. In 2005 bereikte ze voor het eerst een finale in de WTA-tour: ze nam het in de finale van het toernooi van Eastbourne op tegen de Belgische Kim Clijsters en verloor.

Vera Zvonarjova
Tennis speler

Vera Igorevna Zvonarjova is een professioneel tennisspeelster uit Rusland. Zvonarjova werd professional in september 2000. In oktober 2010 bereikte zij de tweede plaats van de wereldranglijst.

Danny Vera
Muzikant

Danny Vera, geboren als Danny Polfliet, is een Nederlandse zanger, muzikant en songwriter. Zijn muziek valt onder de noemer americana.

Vera Dua
Politica

Vera Dua (Gent, 25 oktober 1952) is de voorzitter van de milieukoepel Bond Beter Leefmilieu en een voormalig Belgisch politica voor Agalev en Groen.

Films met de naam Vera

Vera

Vera is een Britse detective-politieserie gebaseerd op de boeken van de misdaadauteur Ann Cleeves. De hoofdfiguur in deze serie is Detective Chief Inspector Vera Stanhope. Zij is obsessief over haar werk en gedreven door haar eigen demonen. Ze is eenzaam en bekijkt de wereld met bijtende humor, list en moed.

Namen die lijken op Vera

Hera   -   Verano   -   Verda   -   Vere

Hoe spel ik de naam Vera?

Internationaal alfabet

 • V Valencia
 • E Edison
 • R Roma
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • V Valentijn
 • E Eva
 • R Ruben
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • V Victor
 • E Echo
 • R Romeo
 • A Alfa

Zo spel je Vera met gebarentaal.

gebarentaal letter v
gebarentaal letter e
gebarentaal letter r
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Vera in braille

v
e
r
a

Zo sein je Vera in morsecode

· · · —
·
· — ·
· —

Zo sein je Vera met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter v
nautische vlag letter e
nautische vlag letter r
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Vera bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een V

Top 10 meisjesnamen met 4 letters