Puk Geboortekaartje naam Puk m2

Betekenis Puk

Kabouter, Rakker
Meer informatie

Geslacht

Puk wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Puk is Nederlands

Puk is afgeleid van de naam Puck

Naamsopbouw

Puk is een korte naam en bestaat uit 3 letters. De naam begint met de letter P en is opgebouwd uit 1 klinker (u) en 2 medeklinkers (p, k).

Populariteit van de naam Puk

Puk is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Puk tussen 2009 en 2023. De naam Puk is minder populair geworden.

 • Puk is 27x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 8x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Puk

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Puk is een korte en hippe Nederlandse meisjesnaam. Haar grote zusje heet Puck, en wordt een stuk vaker gekozen door ouders. De herkomst Puk en Puck is niet helemaal duidelijk. De naam Puck zou afkomstig kunnen zijn van het oud Engels puca. Het kan uiteindelijk van Germaanse of Keltische oorsprong zijn. In de Engelse legende was dit de naam van een ondeugende geest, ook bekend als Robin Goodfellow. Hij verschijnt in Shakespeare's toneelstuk A Midsummer Night's Dream (1600). In het Engels is "puck" een vleiwoord, met de betekenis "kabouter, rakker". Ook het Nederlands kent een soortgelijke liefkozende benaming voor kleine kinderen: puk en ukkepuk (met de oorspronkelijke betekenis "schelm", "kleine boef"). Puk en Max (in het Engels meestal Morty en Ferdie genoemd) zijn twee personages die voorkomen in een deel van de stripverhalen rond Mickey Mouse. Puk en Muk zijn de hoofdpersonen uit een reeks Nederlandse kinderboeken die geschreven werd door Frans Fransen. PUK is ook een afkorting, voor PIN Unlock Key.

Beroemdheden met de naam Puk

Puk Scharbau
Actrice

Puk Scharbau (Søborg, 6 mei 1969) is een Deense actrice en stemactrice.

Boeken met de naam Puk

Puk en Muk
Auteur: Frans Fransen

Puk en Muk zijn de hoofdpersonen uit een reeks Nederlandse kinderboeken die geschreven werd door 'Frans Fransen', een pseudoniem van de Tilburgse frater Franciscus van Ostaden (1896-1961). De geestelijke vader van Puk en Muk is de Oostenrijkse tekenaar Carl Storch (1868-1955). Puk en Muk zijn twee kleine jongens die samen met een heleboel "broertjes" wonen in het huis van Klaas Vaak, in het derde straatje achter Luilekkerland. Alle jongens zijn neefjes van Klaas Vaak. Er woont ėėn zusje bij hen, genaamd Lolly, maar zij wordt in het verhaal "Muk de drakendoder" omgedoopt in Jennemieke. De kinderen bestieren het hele huishouden van Klaas Vaak, die in de verhalen meestal alleen aanwezig is als de grote, goede Pater Familias, maar verder weinig actieve inbreng heeft. Veel van de jongens moeten overdag op zoek naar slaapzand, het fijnste zand van de wereld, waarmee Klaas Vaak 's avonds kinderen over de hele wereld in slaap brengt.

Namen die lijken op Puk

Puck

Hoe spel ik de naam Puk?

Internationaal alfabet

 • P Paris
 • U Uppsala
 • K Kilogramme

Nederlands alfabet

 • P Patrick
 • U Ursula
 • K Kevin

NAVO-alfabet

 • P Papa
 • U Uniform
 • K Kilo

Zo spel je Puk met gebarentaal.

gebarentaal letter p
gebarentaal letter u
gebarentaal letter k

Zo schrijf je Puk in braille

p
u
k

Zo sein je Puk in morsecode

· — — ·
· · —
— · —

Zo sein je Puk met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter p
nautische vlag letter u
nautische vlag letter k

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Puk bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een P

Top 10 meisjesnamen met 3 letters