Hugo Geboortekaartje naam Hugo j2

Betekenis Hugo

Verstand, Denkende Geest, Herinnering
Meer informatie

Geslacht

Hugo wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Hugo is Germaans

Naamsopbouw

Hugo is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter H en is opgebouwd uit 2 klinkers (u, o) en 2 medeklinkers (h, g).

Populariteit van de naam Hugo

Hugo is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Hugo tussen 1996 en 2023. De naam Hugo is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Hugo is 260x gegeven als voornaam in 2023

Hugo wordt ook gebruikt als achternaam

Like

Deze naam is 11x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Hugo

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Hugo is een Germaanse naam die betekent: "denkende geest", maar ook "verstand" of "herinnering", "geheugen". De naam komt al vroeg in Frankrijk voor, namelijk al in de 10e eeuw (Hugo Capet). Ook in de Nederlanden wordt de naam in de Middeleeuwen al aangetroffen. Een bekende 11e-eeuwse proost van het Sint-Servaaskapittel te Maastricht en het Sint-Lambertuskapittel in Luik stond in Maastricht bekend als Humbertus en in Luik als Hugo. Het is niet bekend of deze namen verwant zijn. Hugo is een zeer populaire naam in onder andere Frankrijk, België, Brazilië en Nederland. De Engelstalige lande beschouwen Hugo als de Latijnse vorm van de naam Hugh, maar Hugo heeft meer kracht en energie dan de Engelse versie -- en natuurlijk houden we van namen die eindigen (of beginnen trouwens) met een o. Hugo is vooral aantrekkelijk omdat hij wordt ondersteund door veel solide geschiedenis en Europese stijl. Echte Hugo's zijn Hugo Chavez, de overleden president van Venezuela, en Hugo Boss uit de modewereld. In een verder verleden was er in de VS de vooraanstaande rechter van het Hooggerechtshof Hugo Black. Hugo geniet zoals gezegd momenteel massale populariteit in verschillende Europese landen, waaronder Spanje, Frankrijk en Zweden, en is al lang een stijlvolle naam in het VK. Sinds 2018 is het een topnaam in Spanje. Bekendste Nederlander met de naam is ongetwijfeld Hugo de Groot. Verder kennen we tv analist Hugo Borst en Daarnaast is de naam ook al jaren populair bij BM-ers (Beroemde Mensen). Hugo Häkkinen (geb. 2001) is de naam van de zoon van Formule1 Mika Häkkinen. Hugo Bernard Tambor (geb. 2009) is de zoon van acteur Jeffrey Tambor, en Hugo Wilson Dallas (b. 2016) zoon van Amerikaans actrice Ginnifer Goodwin en Josh Dallas. In Nederland is acteur Hugo Metsers het kind van jawel, Hugo Metsers senior. Leuke weetjes over Hugo: De naam komt ook voor als achternaam. Als achternaam heeft het toebehoord aan de Franse schrijver Victor Hugo (1802-1885), de schrijver van De klokkenluider van de Notre-Dame en Les Misérables. Verder Trivia-nieuws: de jaarlijkse prijzen voor scifi-schrijven worden de Hugo's genoemd, ter ere van de vroege genreschrijver Hugo Gernsback. De naam Hugo is ook populair bij schrijvers en regisseurs. In de zevende Harry Potter-roman geven Ron en Hermelien de naam Hugo aan hun zoon. Hugo Strange is ondertussen een oude tegenstander van Batman. Verder is Hugo "Hurley" Reye een bekend personage in de populaire TV serie "Lost".

Beroemdheden met de naam Hugo

Hugo Borst
Presentator

Hugo Borst is een Nederlands schrijver, redacteur, radiopresentator, televisiepersoonlijkheid en voetbalcriticus.

Hugo Grotius
Schrijver

Hugo de Groot was een Nederlands rechtsgeleerde en schrijver. Hij is ook bekend als Grotius en wordt in oudere teksten sporadisch aangeduid als Huig de Groot. De Groot schreef Latijnse tragedies en gedichten, theologische verhandelingen en Nederlandse gedichten.

Hugo Metsers
Acteur

Hugo Hector Hans Guido Gerson Metsers is een Nederlands acteur en regisseur. Hij wordt ter onderscheiding van zijn vader soms aangeduid als Hugo Metsers III of Hugo Metsers jr.

Hugo Kennis
Kok

Hugo Kennis (Eindhoven, 17 april 1986)[1] is een Nederlands kok en acteur. Op de culinaire zender 24Kitchen presenteert hij het kinderkookprogramma Smaakpupillen. Ook is hij een van de koks in de programma's 24Kitchen Food Truck Challenge, Grenzeloos Koken en De Makkelijke Maaltijd. In 2019 was Kennis een van de deelnemers van het twintigste seizoen van het RTL 4-programma Expeditie Robinson.

Boeken met de naam Hugo

Ayla en Hugo
Auteur: Nurnaz Deniz en Guido Snel

Ayla en Hugo leren elkaar kennen in Amsterdam en worden op slag verliefd. Binnen enkele weken wonen ze samen, enkele maanden later zijn ze getrouwd. De hele wereld ligt voor hen open, de stad ligt aan hun voeten. Spil in hun leven is de hechte groep vrienden met wie ze koken, eten en uitgaan, maar vooral veel praten over hun afkomst, over hun toekomst, over hun dromen. De families van Ayla en Hugo bekijken het allemaal van een afstand, en houden ook elkaar nauwlettend in de gaten. Gaat dat wel goed, een Turkse en een Nederlander? Als Ayla en Hugo kort achtereen ieder een groot emotioneel verlies te verwerken krijgen, worden hun liefde voor elkaar en hun vriendschappen met de anderen op de proef gesteld. In een poging hun leven samen te redden, besluiten ze elkaar te gaan schrijven. Ayla en Hugo is een universeel verhaal over liefde en vriendschap, en een scherpe en ontroerende roman over afkomst en vrijheid.

Namen die lijken op Hugo

Hugh

Hoe spel ik de naam Hugo?

Internationaal alfabet

 • H Havanna
 • U Uppsala
 • G Gallipoli
 • O Oslo

Nederlands alfabet

 • H Hidde
 • U Ursula
 • G Guus
 • O Omar

NAVO-alfabet

 • H Hotel
 • U Uniform
 • G Golf
 • O Oscar

Zo spel je Hugo met gebarentaal.

gebarentaal letter h
gebarentaal letter u
gebarentaal letter g
gebarentaal letter o

Zo schrijf je Hugo in braille

h
u
g
o

Zo sein je Hugo in morsecode

· · · ·
· · —
— — ·
— — —

Zo sein je Hugo met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter h
nautische vlag letter u
nautische vlag letter g
nautische vlag letter o

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Hugo bekijken?

Top 10 jongensnamen met een H

Top 10 jongensnamen met 4 letters