Amaya Geboortekaartje naam Amaya m2

Betekenis Amaya

Het Einde, Nachtregen (uit Japans) Locatie, Moederstad, Hoofdstad (Spaans)
Meer informatie

Geslacht

Amaya wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Amaya is Spaans

Naamsopbouw

Amaya is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter A en is opgebouwd uit 3 klinkers (a, a, a) en 2 medeklinker (m, y).

Populariteit van de naam Amaya

Amaya is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Amaya tussen 2015 en 2023. De naam Amaya is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Amaya is 49x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 9x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Amaya

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Amaya is een prachtige naam. De betekenis van de naam “Amaya” is verschillend in verschillende talen, landen en culturen en heeft meerdere mogelijk dezelfde of verschillende betekenissen.De naam Amaya is een meisjesnaam van Japanse en van Baskische oorsprong . De naam Amaya is ook van Japanse oorsprong en betekent dan "moederstad; nachtregen". De Spaanse vorm van Amaya is zowel een voornaam als een achternaam, afkomstig van de Spaanse berg en het dorp Amaya. In deze context betekent het "moederstad" of "de hoofdstad". Amaya kan ook worden beschouwd als een afleiding van Amaia, een Baskische naam die 'het einde' betekent. In Japan is Amaya een achternaam. Bekende dragers van de naam zijn onder meer de Amerikaanse TV personality en actrice Amaya Brecher, de Spaanse zwemster Amaya Garbayo en de Dominicaanse schilderes Amaya Salazar. In Nederland noemde de voetballer Khalid Boularouz zijn dochter in 2012 Amaya Boulahrouz. In België is student activiste Amaya Coppens een bekende naam. Word je dochter een computer wizard? Amaya is een open webbrowser die door het W3C wordt gebruikt als implementatieplatform van nieuwe standaarden. Acteurs Mariska Hargitay en Peter Hermann zijn de ouders van een jonge dochter genaamd Amaya Josephine.

Beroemdheden met de naam Amaya

Amaya Coppens
Activiste

Amaya Coppens is een Belgisch-Nicaraguaanse studentenactiviste. Ze studeert geneeskunde aan de Nationale Autonome Universiteit van Nicaragua in León en is een spilfiguur in de Universitaire Beweging van 19 April, die werd opgericht tijdens de protesten tegen Daniel Ortega.

Amaya Salazar
Schilder

Amaya Salazar is een Dominicaanse kunstenaar die bekend staat om haar gezichtsloze persona's die in mystieke en magische omgevingen leven waar licht en de Antilliaanse flora aanwezig zijn.

Amaya Garbayo
Zwemster

Amaya Garbayo is een Spaanse voormalige zwemmer die meedeed aan de Olympische Zomerspelen van 1988.

Amaya Brecher
Actrice

Amaya Brecher is een bekende Amerikaanse actrice. Ze speelt onder meer in The Real World Movie: The Lost Season, The Real World Hook-Ups, The Real World You Never Saw: Hawaii

Films met de naam Amaya

Amaya (tv series)

Amaya ( Baybayin : ᜀᜋᜌ ) is een Filippijnse tv-drama serie uitgezonden door GMA Network . Geregisseerd door Mac Alejandre, met Marian Rivera in de titelrol. De serie speelt zich af in de pre-koloniale periode van de jaren 1500. Het ging in première op 30 mei 2011 op Telebabad line-up van het netwerk ter vervanging van I Heart You, Pare! . De serie eindigde op 13 januari 2012 met in totaal 165 afleveringen. Het verhaal speelt zich af in de 16e eeuw, tijdens de regering van Rajah Mangubat. Hij stond bekend als de ongeslagen beruchte leider van opperbevelhebbers. Niet lang daarna voorspelt een dorpspriesteres of babaylan dat hij op een dag zou worden gedood door een vrouw met een tweelingslang. Rajah Mangubat wordt bezorgd over de profetie als hij beveelt dat alle zwangere vrouwen in zijn eigen dorpsstam en ook in anderen worden gedood. Het dorp van Datu Bugna is het enige dat de terreur van Rajah Mangubat overleeft vanwege hun allianties. Wat Rajah Mangubat niet weet, is dat het meisje waarnaar hij heeft gezocht om te worden vermoord, is geboren op het grondgebied van Datu Bugna. Amaya is de dochter van Datu Bugna uit Dal'lang, een uripon (slaaf). Amaya's grootste geheim over haar tweelingslang was zelfs voor haar verborgen. Amaya werd een binukot (verborgen prinses) als wat volgens hun cultuur samen met haar halfzusters. Amaya's tweelingslang wordt weggegooid in het bos en krijgt te horen dat hij alleen terug mag komen als Amaya dringend hulp nodig heeft. Lamitan, de vrouw van Datu Bugna, heeft haar geduld verloren met het lijden van de emotionele pijn die ze van Bugna ontvangt, omdat ze niet getrouwd waren uit liefde maar uit verantwoordelijkheid. Hierdoor verraadde Lamitan hem en vertelde hij aan Mangubat dat haar man een opstand tegen hem plant. Dit eindigde Bugna's leven zoals het werd beëindigd door Rajah Mangubat. Amaya, aan de andere kant, werd een slaaf omdat haar stiefmoeder wraak wilde nemen voor wat Amaya's moeder haar had aangedaan. Pijn en woede werden op Amaya's hart geplant als ze wraak wil nemen voor de dood van haar vader tegen Mangubat en Lamitan. Het wordt ingewikkeld als ze weet dat haar lang verloren eerste liefde, Bagani, de zoon is van Rajah Mangubat. Terwijl Amaya's verhaal vordert met haar zussen, Marikit (The Evil Beauty) en Binayaan (The Forgotten Princess), gaat haar lot verder met politiek, medicijnen, animisme, oorlogsschip, wraak en liefde.

Amaya (2010)

Amaya is een film uit 2010 van regisseur Maris Martinsons. Een week in een van de meest exotische en pittoreske steden ter wereld. De dag van veranderingen komt wanneer Amaya een charmante Engelsman, Paul, ontmoet. Het verandert Amaya's perceptie van haar culturele en persoonlijke identiteit dramatisch.

Organisaties met de naam Amaya

Wielrennerploeg: Amaya Soguros

Amaya Seguros was een Spaanse wielerploeg, die actief was tussen 1990 en 1993. Amaya Seguros is een verzekeringsmaatschappij en tevens hoofdsponsor van deze wielerploeg. De sportief directeur van het team was Javier Mínguez, die deze positie later ook nog had bij Vitalicio Seguros.

Namen die lijken op Amaya

  -   Amal   -   Amani   -   Amara   -   Amber   -   Ambre   -   Amina   -   Amine   -   Amira   -   Amor   -   Emani   -   Embla   -   Emily   -   Emke   -   Emma   -   Emmy   -   Imane   -   Imani   -   Imke   -   Imme   -   Imre   -   Omri

Hoe spel ik de naam Amaya?

Internationaal alfabet

 • A Amsterdam
 • M Madagaskar
 • A Amsterdam
 • Y Yokohama
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • A Ali
 • M Mila
 • A Ali
 • Y Yfke
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • A Alfa
 • M Mike
 • A Alfa
 • Y Yankee
 • A Alfa

Zo spel je Amaya met gebarentaal.

gebarentaal letter a
gebarentaal letter m
gebarentaal letter a
gebarentaal letter y
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Amaya in braille

a
m
a
y
a

Zo sein je Amaya in morsecode

· —
— —
· —
— · — —
· —

Zo sein je Amaya met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter a
nautische vlag letter m
nautische vlag letter a
nautische vlag letter y
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Amaya bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een A

Top 10 meisjesnamen met 5 letters