Anke Geboortekaartje naam Anke m2

Betekenis Anke

Genade, Lieflijke, Begenadigde
Meer informatie

Geslacht

Anke wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Anke is Hebreeuws en Nederlands.

Anke is afgeleid van de naam Anna

Naamsopbouw

Anke is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter A en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, e) en 2 medeklinkers (n, k).

Populariteit van de naam Anke

In de grafiek zie je de populariteit van de naam Anke tussen 1996 en 2001. De naam Anke is minder populair geworden.

 • Anke is 12x gegeven als voornaam in 2001

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Anke maak je ook deze babynaam:

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Anke

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Anke is een mooie Nederlandse meisjesnaam van Hebreeuwse afkomst. Meest waarschijnlijk is Anke een variant van Anna of mogelijk van Johanna. Er zijn weinig namen waar zoveel over te vertellen is als over de naam Anna. Van oorsprong tot ontwikkeling van de naam en bekende dragers onder keizerinnen en prinsessen, tot alles over de naam Anna in Nederland. De oorsprong van de naam Anna is Oud-Grieks en Hebreeuws. Vanuit de Hebreeuwse wortels is de betekenis dat God genadig was, God heeft gunst getoond - in deze context kan Anna worden gebruikt in het Armeens, Bretons, Catalaans, Tsjechisch, Nederlands, Engels, Ests, Fins, Frans, Duits, Grieks, Hongaars, Indiase, Italiaanse, Japanse, Poolse, Russische, Scandinavische en Slavische talen. Als bijbelse naam is Anna afgeleid van het woord 'channah' met de betekenis genade, gunst. Anna (Latijn en Oudgrieks) was oorspronkelijk de Griekse of Latijnse vorm van Channah (Hebreeuws) of Hannah. In het Oude Testament van de Bijbel was Hanna de moeder van de profeet Samuël. In het Nieuwe Testament was Anna een vrome joodse profetes die over Jezus profeteerde. Anna verscheen ook in Vergilius' Aeneis (1e eeuw voor Christus) als de naam van de zus van Dido, koningin van Carthago. Volgens een apocrief evangelie en traditie was Sint Anna ook de moeder van de Maagd Maria; ze werd vooral vereerd in het Byzantijnse rijk, waardoor de naam daar populair werd. De naam verspreidde zich later naar Rusland en vervolgens naar Frankrijk nadat koning Hendrik I in de 11e eeuw met de Russische prinses Anna Yaroslavna (1024-1075) trouwde. De naam was populair bij de Russische en Europese koninklijke families en werd vervolgens in veel Europese landen overgenomen. Snel terug naar Anke. De naam is niet alleen populair bij ouders in België en Nederland. De naam wordt ook veel gegeven in Duitsland en Zwitserland. Bekende dragers van de naam zijn onder andere de Duitse tennisster Anke Hüber en atlete Anke Behmer. Anke van dermeersch is een Belgische politica, en Anke Helsen een bekende Belgische actrice.

Beroemdheden met de naam Anke

Anke Brouwer
Componiste

Anke Brouwer (Groningen, 1975) is een Nederlandse componist van ensemble-, orkest- muziektheater-, theater- en filmmuziek, elektronische muziek en geluidsontwerpen.

Anke Helsen
Actrice

Anke Helsen (Eindhoven, 19 april 1955) is een Belgische actrice van Nederlandse afkomst. Zij woont en werkt sinds 1974 in Vlaanderen.

Anke van dermeersch
Politica

Anke Maria Flor Van dermeersch (Antwerpen, 27 oktober 1972) is een Belgische advocate, Vlaams-nationalistische politica voor Vlaams Belang, Miss België in 1991 en 5de eredame bij Miss Universe in 1992. Bij de Vlaamse verkiezingen van 2019 werd ze vanop de tweede plaats van de Antwerpse Vlaams Belang-lijst herkozen als Vlaams Parlementslid met 21.966 voorkeurstemmen. Ook werd ze opnieuw afgevaardigd als deelstaatsenator. Haar functie van fractievoorzitter moest ze echter afstaan aan Guy D'haeseleer, maar ze werd wel lid van het Bureau van de Senaat.

Anke Hüber
Tennis speler

Anke Huber is een voormalig professioneel tennisspeelster uit Duitsland. Zij was actief in het proftennis van 1989 tot en met 2001. In het enkelspel veroverde Huber op de WTA-tour twaalf titels, waaronder in 1996 het toernooi van Rosmalen. Zij bereikte daarnaast nog eens elf finales. In 1995 speelde zij de finale van de WTA Tour Championships, maar verloor in vijf sets van landgenote Steffi Graf. Haar beste resultaat op de grandslamtoernooien is het bereiken van de finale op het Australian Open in 1996 – zij verloor deze van de Amerikaanse Monica Seles. Zij bereikte op alle vier grandslamtoernooien ten minste de vierde ronde. Haar hoogste positie op de WTA-ranglijst is de vierde plaats, die zij bereikte in oktober 1996. In 1995 won zij met Boris Becker de Hopman Cup door het team van Oekraïne te verslaan – het jaar ervoor had zij met Bernd Karbacher al eens de finale gehaald; zij verloren toen echter van Tsjechië. Vanaf 1990 kwam zij uit voor het Duitse Fed Cup-team – in 1992 maakte zij deel uit van het team dat in de finale Spanje versloeg. Op de Olympische spelen van 1992 in Barcelona bereikte zij de kwartfinale in het enkelspel en de tweede ronde in het dubbelspel. Ook in 1996 in Atlanta nam zij deel; zij bereikte de derde ronde in het enkelspel.

Films met de naam Anke

Anke (2000-2002)

Anke is een Duitse televisieserie, geproduceerd van 1999 tot 2001. Anke Engelke speelt de hoofdrol als een fictief talkshow-anker dat op camera succesvol is in het oplossen van andermans problemen, maar zonder succes met haar eigen privéleven.

Hoe spel ik de naam Anke?

Internationaal alfabet

 • A Amsterdam
 • N New York
 • K Kilogramme
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • A Ali
 • N Naomi
 • K Kevin
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • A Alfa
 • N November
 • K Kilo
 • E Echo

Zo spel je Anke met gebarentaal.

gebarentaal letter a
gebarentaal letter n
gebarentaal letter k
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Anke in braille

a
n
k
e

Zo sein je Anke in morsecode

· —
— ·
— · —
·

Zo sein je Anke met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter a
nautische vlag letter n
nautische vlag letter k
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Anke bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een A

Top 10 meisjesnamen met 4 letters