Klaas Geboortekaartje naam Klaas j2

Betekenis Klaas

Overwinnaar van het volk
Meer informatie

Geslacht

Klaas wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Klaas is Nederlands

Klaas is afgeleid van de naam Nicolaas

Naamsopbouw

Klaas is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter K en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, a) en 3 medeklinkers (k, l, s).

Populariteit van de naam Klaas

Klaas is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Klaas tussen 1950 en 2023. De naam Klaas is minder populair geworden.

 • Klaas is 37x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Klaas

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Klaas is een echte Hollandse jongensnaam. Klaas is een Nederlandstalige voornaam maar komt ook zeker veel voor in België, Noord-Duitsland en Zuid-Afrika. Als patroniem wordt de naam ook als achternaam gebruikt. Klaas is een verkorte vorm van Nicolaas. Dit is een samenstelling van de Griekse woorden 'nikè' of 'overwinning' en 'laos', wat 'volk' betekent. De volledige naam betekent dus 'overwinnaar met of van het volk'. Nicolaas is ook een heiligennaam. Bisschop (Sint)-Nicolaas van Myra is alom bekend als dé grote kindervriend Sinterklaas, maar hij is ook de patroonheilige van de zeelieden en de vissers. Spellingvarianten zijn onder meer Claas of Claes. In (Noord-)Duitsland bestaan de varianten Klaus, Claus en Clawes. De vrouwelijke varianten zijn Klaasje, Klaske en Klasiena (in alle mogelijke spellingen). Bekende dragers van de naam zijn onder meer Klaas de Vries (politicus) en Klaas Korte, oprichter Kaartje2go. In België zijn Klaas van Tornout (veldrijder) en Klaas Gruyter (wielrenner) bekende dragers. Als achternaam betekent het zoon van Klaas, vaak ook gespeld als Klaassen. Ook het patroniem Klazes kwam voor. De naam komt ook vaak in combinatie namen voor, zoals bijvoorbeeld bij Klaas Jan Huntelaar. Verder komt de naam Klaas voor in veel gezegden en als personage. We kennen allemaal Klaas Vaak, maar ook Boter, Klaas en prijzen en Houten Klaas zijn bekende uitspraken in Nederland.

Beroemdheden met de naam Klaas

Klaas van Kruistum
Presentator

Klaas van Kruistum is een Nederlandse presentator, die na lange tijd voor de EO gewerkt te hebben, sinds 2014 werkzaam is bij de KRO-NCRV. In 2015 deed Van Kruistum mee aan Zapp Magic Battle en in 2016 aan het programma Wie is de Mol?, waar hij aan het einde van de serie werd ontmaskerd als De Mol van 2016. In 2019 is was verslaggever bij The Passion in Dordrecht.

Klaas Nuninga
Voetballer

Klaas Nuninga (Winschoten, 7 november 1940) is een voormalige Nederlandse voetballer. Hij speelde onder meer voor GVAV en Ajax. Nuninga begon als jeugdspeler bij WVV uit Winschoten, de amateurclub waar ook Jan Mulder en Arie Haan hun carrière begonnen. Via Be Quick kwam hij in 1961 bij GVAV, dat vanaf 1963 met spelers als Tonny van Leeuwen en Martin Koeman over een zeer sterk elftal beschikte. In zijn periode bij GVAV debuteerde Nuninga in het Nederlands voetbalelftal. Hij zou in totaal 19 interlands spelen.

Klaas de Vries
Politicus

Klaas George de Vries (Hoensbroek, 28 april 1943) is een Nederlands politicus. Hij is lid van de Partij van de Arbeid. Hij was minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en later minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het kabinet-Kok II. Van juni 2007 tot juni 2015 was hij lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Ook was hij bijzonder hoogleraar Praktijk en cultuur van het Nederlands parlement in Nijmegen.

Klaas Vantornout
Wielrenner

Klaas Vantornout (Torhout, 19 mei 1982) is een Belgische oud-wielrenner en veldrijder. Na rondgereden te hebben in de trui van Morgan Blue maakte hij in 2006 de overstap naar het Fidea Cycling Team en sinds 1 september van dat jaar was hij niet langer elite zonder contract, maar beroepsrenner. In 2008 ruilde Vantornout de trui van het Fidea Cycling Team voor die van het toenmalige Sunweb-Projob. Op 13 januari 2013 behaalde Vantornout zijn mooiste overwinning in zijn carrière toen hij voor de eerste maal Belgisch kampioen werd te Mol.

Klaas de Gruyter
Wielrenner

Klaas De Gruyter (Oostende, 9 maart 1980) is een Belgisch voormalig wielrenner. Na zijn actieve loopbaan werd De Gruyer docent Nederlands en Duits.

Klaas Vaak
Personage

Klaas Vaak, of het Zandmannetje, is een fictieve kabouter die zou komen om kinderen enkele korrels slaapzand in de ogen te strooien, zodat ze mooie dromen krijgen. Het Zandmannetje zou op de maan wonen. Als bewijs voor het nachtelijke bezoek van Klaas Vaak zijn dan in de ooghoeken zandkorrels te vinden. 's Morgens moet men dan ook zijn gezicht wassen om het zand weg te halen. Vaak is een synoniem voor slaperigheid.[

Klaas van der Eerden
Cabaretier

Boeken met de naam Klaas

Klaas krimpt
Auteur: Miriam Latimer

Wat zou jij doen als je op een dag wakker wordt en je begint te krimpen? Wat als je potloos zo groot is als een krokodil of één erwt houw hele buikje vult met het avondeten? En wat als NIEMAND naar jou luistert? Wel, dit is precies wat Klaas overkomt. Hij wordt zo klein als een sprinkhaan! Wie kan hem helpen zodat hij niet helemaal verdwijnt?

Het boek van Klaas Vaak en de ABC van de slaap
Auteur:

Het boek van Klaas Vaak en de ABC van de slaap is een prachtig boek van Wil Huygen en tekenaar Rien Poortvliet. Met verhaaltjes van het ABC voor het slapen gaan. Een prachtig boek om uit voor te lezen!

Films met de naam Klaas

De Dominee

De dominee is een Nederlandse speelfilm uit 2004 van regisseur Gerrard Verhage. De film vertelt het verhaal van Klaas Donkers, een drugsbaron en hoofd van het grootste misdaadsyndicaat dat ooit in Nederland actief is geweest. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Bart Middelburg, waarin de opkomst en de ondergang van de Nederlandse drugsbaron Klaas Bruinsma uitvoerig wordt beschreven. De internationale titel is The Preacher.

Geografie met de naam Klaas

Dorp: Klaaswaal

Klaaswaal is een dorp en voormalige gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, gelegen in de gemeente Hoeksche Waard. Op 1 januari 1984 ging de gemeente Klaaswaal samen met de gemeente Numansdorp op in de destijds nieuwe gemeente Cromstrijen.[2] Het dorp heeft ruim 4.175 inwoners.

Dorp: Klaaskinderkerke

Klaaskinderkerke (ook geschreven als Claeskinderkerke) is een voormalig dorp, heerlijkheid en gemeente in Schouwen-Duiveland in de Nederlandse provincie Zeeland, tussen Brouwershaven en Scharendijke. Het dorp werd aan het eind van de twaalfde eeuw gesticht door de kinderen van ene Klaas. De aan het einde van de dertiende eeuw gebouwde kerk was gewijd aan Nicolaas. Het dorp werd getroffen door de Allerheiligenvloed van 1570, waarna de bewoners niet terugkeerden. Het was tot 1813 een zelfstandige gemeente, waarna het werd ingedeeld bij Duivendijke.

Polder: Klaas Engelbrechtspolder

De Klaas Engelbrechtspolder of Hodenpijlsche polder is een polder en voormalig waterschap ten noorden van Schipluiden en ten zuiden van het kerkdorp 't Woudt, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De polder wordt in het noorden begrensd door de Woudseweg N223, in het oosten en zuidoosten door de Ommedijk en Gaag, in het zuiden en zuidwesten door de Zijde en in het westen door de Monsterwatering. Kenmerkend aan de Klaas Engelbrechtspolder is dat het open polderlandschap grotendeels is behouden.

Namen die lijken op Klaas

  -   Klaus

Hoe spel ik de naam Klaas?

Internationaal alfabet

 • K Kilogramme
 • L Liverpool
 • A Amsterdam
 • A Amsterdam
 • S Santiago

Nederlands alfabet

 • K Kevin
 • L Lorenzo
 • A Ali
 • A Ali
 • S Samira

NAVO-alfabet

 • K Kilo
 • L Lima
 • A Alfa
 • A Alfa
 • S Sierra

Zo spel je Klaas met gebarentaal.

gebarentaal letter k
gebarentaal letter l
gebarentaal letter a
gebarentaal letter a
gebarentaal letter s

Zo schrijf je Klaas in braille

k
l
a
a
s

Zo sein je Klaas in morsecode

— · —
· — · ·
· —
· —
· · ·

Zo sein je Klaas met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter k
nautische vlag letter l
nautische vlag letter a
nautische vlag letter a
nautische vlag letter s

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Klaas bekijken?

Top 10 jongensnamen met een K

Top 10 jongensnamen met 5 letters