Alex Geboortekaartje naam Alex u2

Betekenis Alex

De Beschermer, Helpen, Verdedigen
Meer informatie

Geslacht

Alex wordt zowel aan jongens, als aan meisjes gegeven en is hiermee een unisex naam.

Oorsprong

De oorsprong van Alex is Grieks

Alex is afgeleid van de naam Alexander

Naamsopbouw

Alex is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter A en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, e) en 2 medeklinkers (l, x).

Populariteit van de naam Alex

Alex is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Alex tussen 1996 en 2023.

 • Alex is 129x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Alex maak je ook deze babynaam:

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Alex

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Alex is een afgekorte vorm van Alexander. Alexander is een jongensnaam die oorspronkelijk uit het Oudgrieks Ἀλέξανδρος (Aléxandros) afkomstig is. De betekenis is "de beschermer" of "de afweerder der mannen". Alex en Alexander zijn ook afgeleid uit van Alexius, met subtiel verschil in betekenis, namelijk "helpen, verdedigen". Deze twee oorsprongen van Alex zijn in de meeste talen niet te onderscheiden. De vrouwelijke naam heeft dezelfde stam, afgekort van Alexandra of de vrouwelijke naam Alexis, in sommige gevallen ook een spellingsvariant van Alix. Mogelijk de oudst overgeleverde variant van deze naam is Alaksandu, de naam van een koning van Wilusa aan wie de Hettitische koning Muwatalli II een bewaard gebleven brief richtte rond 1300 voor Chr. De naam Alex was een van de titels van de Griekse godin Hera en wordt in die context meestal als "zij die de krijgers helpt" begrepen. In de Ilias wordt de figuur Paris ook Alexander genoemd. De naam werd populair in de Griekse wereld door de militaire veroveringen van Koning Alexander III van Macedonië, bekend als Alexander de Grote (Μέγας Αλέξανδρος). De naam werd In de Middeleeuwen populair door de zogenaamde Alexanderromans, waar ook de versvoet Alexandrijn vandaan komt. De naam komt in het Nieuwe Testament een aantal maal voor. Ook een aantal heiligen en pausen (8 maar liefst) heet Alexander. Verder zijn veel heersers, koningen en keizers vernoemd naar Alexander, waaronder ons eigen koning. De naam Alex is populair bij ouders over de hele wereld. De naam wordt het vaakst gegeven door ouders in Brazilië, de Verenigde Staten en Spanje. Maar ook in Frankrijk, Polen en Hongarije komt de naam veel voor. De naam Alex is wereldwijd zeer populair, en je vind dus ook beroemde mensen met de naam over de hele wereld. Alex da Costa en Alex de Souza zijn een bekende Braziliaanse voetballers. Alex Salmond is een bekende Schotse politicus en Alex Ferguson een beroemde voetbalcoach. Alex Klaasen is een bekende Nederlandse toneelspeler en acteur. Verder is Alex een bekende beleggingsbank in Nederland, een Duitse restaurant keten en bekende Franse strip.

Beroemdheden met de naam Alex

Alex Pastoor
Voetballer

Alexander Anton Aiko (Alex) Pastoor (Amsterdam, 26 oktober 1966) is een Nederlands voetbaltrainer en voormalig voetballer. In 1989 werd hij prof bij FC Volendam. Daar speelde hij tot de winter van 1994 en ging toen naar sc Heerenveen.

Alex Hendrickx
Acteur

Alex Hendrickx is een Nederlands acteur, die bij het grote publiek doorbrak als Peter in de KRO-NCRV-serie Petticoat. Hendrickx volgde in Tilburg een toneelopleiding en studeerde vervolgens in Maastricht aan de toneelacademie.

Alex Klaasen
Cabaretier

Alexander Wilhelmus Johannes (Alex) Klaasen (Oirschot, 22 mei 1976) is een Nederlands cabaretier, zanger en acteur.

Àlex Corretja
Tennisser

Àlex Corretja is een voormalig Spaanse tennisser. In zijn lange carrière haalde hij tweemaal de finale in een grandslamtoernooi. Op Roland Garros 1998 verloor hij de eindstrijd tegen landgenoot Carlos Moyà, nadat hij in de kwartfinale Filip Dewulf had uitgeschakeld.

Alex Salmond
Politicus

Alexander Elliot Anderson Salmond is een Schots politicus. Hij was twintig jaar lang de politiek leider van de Scottish National Party, en van 2007 tot 2014 minister-president van Schotland.

Alex de Souza
Voetballer

Alexsandro de Souza (Curitiba, 14 september 1977) - alias Alex - is een Braziliaans voormalig voetballer die doorgaans als aanvallende middenvelder speelde. Zijn professionele voetbalcarrière begon in 1995 bij Coritiba, waar hij na dienstverbanden bij Palmeiras, Parma, Flamengo, Cruzeiro en Fenerbahçe terugkeerde om zijn loopbaan af te sluiten. Op 7 december 2014 speelde hij zijn laatste match in het shirt van Coritiba (tegen Bahia, 3-2 gewonnen) en beëindigde hij zijn voetbalcarrière.

Alex da Costa
Voetballer

Alex Rodrigo Dias da Costa (Niterói, 17 juni 1982) is een Braziliaans voormalig voetballer die bij voorkeur in de verdediging speelde. Hij kwam van 2002 tot en met 2016 uit voor achtereenvolgens Santos, PSV, Chelsea, Paris Saint-Germain en AC Milan. Hij speelde van 2003 tot en met 2008 zeventien keer in het Braziliaans voetbalelftal. Alex kreeg in zijn tijd bij PSV de bijnaam De Tank.

Boeken met de naam Alex

Alex de Astronaut
Auteur: Tina Stootbandt

In z'n eentje vindt Alex de tuin soms een beetje eng. Niet met zijn beste vriend Karel de cavia. Samen durven ze echt álles! Maar op een dag wordt Karel niet meer wakker. 'Karel is nu een sterretje aan de hemel', zegt mama. Alex mist zijn vriendje heel erg. Kon hij maar op bezoek bij Karel. Om dat voor elkaar te krijgen, zit er maar één ding op: astronaut worden! Scan de pagina's van het boek met je tablet of smartphone en Alex springt tevoorschijn! Hij speelt verstoppertje, leert je het sterrenlied en trekt gekke bekken voor de foto. Een intergalactisch (voor)leesboek voor ruimtevaarders vanaf 4 jaar. Op Alex' website www.alex-astro.com ontdek je nog veel meer leuke extra's!

Films met de naam Alex

Alex Cross (2012)

Alex Cross is een Amerikaanse thriller uit 2012 onder regie van Rob Cohen. Het verhaal is gebaseerd op dat uit een gelijknamig boek uit 2006 van James Patterson. Alex Cross is de derde verfilming van een van diens boeken waarin het gelijknamige titelpersonage het hoofdpersonage is, na Along Came a Spider en Kiss the Girls. Cross werd in Alex Cross voor het eerst gespeeld door Tyler Perry, waar Morgan Freeman dit in de twee eerdere films deed.

Alex (2005)

Alex is een vrouw van rond de dertig. Ze woont in een klein stadje in het zuiden van Frankrijk. Ze verkoopt groente en fruit op de markt en werkt tevens op de bouw. Daar leert ze Karim kennen. Hij heeft een zoon van veertien jaar die het niet ziet zitten met de relatie tussen Alex en zijn vader.

Natuurfenomenen

Alex is een geslacht van vlinders van de familie spanners (Geometridae), uit de onderfamilie Desmobathrinae.

Geografie met de naam Alex

Orkaan: Alex (2016)

Orkaan Alex was de eerste orkaan van het Atlantisch orkaanseizoen 2016. Het was de eerste orkaan in januari sinds Alice in 1955 en de eerste die zich in die maand vormde sinds 1938. Het systeem ontstond op 7 januari bij de Bahama's als frontale depressie en trok daarna aanvankelijk noordoost richting Bermuda. Van daar veranderde de richting naar het zuidoosten en diepte verder uit, waarbij de wind op 10 januari orkaankracht bereikte. Ten zuiden van de Azoren, zo'n 1000 kilometer ten westen van de Canarische Eilanden, vormde de depressie zich op 13 januari tot subtropische cycloon en trok op 14 januari noordwaarts over de Azoren, recht over Terceira.

Plaats: Alex (Oklahoma)

Alex is een plaats (town) in de Amerikaanse staat Oklahoma, en valt bestuurlijk gezien onder Grady County.

Gemeente: Alex (Haute Savoie)

Alex is een gemeente in het Franse departement Haute-Savoie (regio Auvergne-Rhône-Alpes) en telt ongeveer 750 inwoners. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Annecy.

Namen die lijken op Alex

Alec   -   Aleid   -   Alexa   -   Alexander   -   Alexandra   -   Alexis   -   Alix

Naamdag van Alex

26 februari

Hoe spel ik de naam Alex?

Internationaal alfabet

 • A Amsterdam
 • L Liverpool
 • E Edison
 • X Xantippe

Nederlands alfabet

 • A Ali
 • L Lorenzo
 • E Eva
 • X Xavi

NAVO-alfabet

 • A Alfa
 • L Lima
 • E Echo
 • X X-ray

Zo spel je Alex met gebarentaal.

gebarentaal letter a
gebarentaal letter l
gebarentaal letter e
gebarentaal letter x

Zo schrijf je Alex in braille

a
l
e
x

Zo sein je Alex in morsecode

· —
· — · ·
·
— · · —

Zo sein je Alex met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter a
nautische vlag letter l
nautische vlag letter e
nautische vlag letter x

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Alex bekijken?

Top 3 unisex met een A

Top 17 unisex met 4 letters