Romana Kaart van Naam Romana

Betekenis Romana

Romein (van Romanus), Geliefde roos, Beroemde man/vrouw
Meer informatie

Geslacht

Romana wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Romana is Spaans

Naamsopbouw

Romana is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter R en is opgebouwd uit 3 klinkers (o, a, a) en 3 medeklinkers (r, m, n).

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Romana maak je ook deze babynaam:
Romana wordt ook gebruikt als achternaam

Geboortekaartjes met de naam Romana

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Romana is een mooie, rozige meisjesnaam. De betekenis van de naam “Romana” is verschillend in verschillende talen, landen en culturen en heeft meerdere mogelijk dezelfde of verschillende betekenissen. De wortels zijn ofwel van het Assyrische/Syrische Roma ('boven') en na ('één'), of van de vrouwelijke vorm van de Latijnse naam Romanus ('Romeins'). Van Latijns Romanus, dus 'Romein'. De Italiaanse vorm Romeo van Grieks Romaios 'Romein'. Vooral kinderen van Romeinen buiten Italië werden met een zekere trots 'Romein', dus Roman of Romana genoemd. Verlatijnsing van een Germaanse naam is echter ook mogelijk: Rodman, uit Rod- 'roem' (zie roe(d)-) en 'man', dat als tweede lid in Germaanse namen vaak niet veel meer is dan 'vleisuffix'. Romana is een romantische naam, en dus de vrouwelijke vorm van de oude naam Romanus of de moderne Roman, samen in 1 familie die ook Romy en Romilly omvatten. Romana's nadeel: gemakkelijk te verwarren met de bekendere Ramona. De naamdag van Romana is 23 februari. De naam is zeer populair bij ouders in Tsjechië, Brazilië en Oostenrijk. Bekende dragers van de naam zijn onder meer de Tsjechische polstokspringer Romana Maláčová en de Italiaanse zwemster Romana Calligaris. In Nederland kennen we onder andere Reality ster Romana van Baaijen (oa in B&B vol liefde). Romana is ook 1 van de hoofdkarakters uit de serie Doctor Who. Romana is een ook een bekende achternaam.

Beroemdheden met de naam Romana

Mafalda Maria Elisabeth Anna Romana van Savoye
Prinses

Mafalda Maria Elisabeth Anna Romana van Savoye, was een Italiaanse prinses uit het Huis Savoye. Zij was de tweede dochter van koning Victor Emanuel III en Helena van Montenegro.

Romana (Doctor Who)
Personage

Romana, afkorting van Romanadvoratrelunda, is een fictief personage in de langlopende Britse sciencefiction-televisieserie Doctor Who. Een Time Lord van de planeet Gallifrey, ze is een metgezel van de Fourth Doctor.

Romana Kryzanowska
TV-persoonlijkheid

Romana Kryzanowska was een Amerikaanse Pilates-instructeur die begon als leerling van Joseph Pilates en zijn vrouw Clara in hun studio op Eighth Avenue in New York.

Romana Carén
Actrice

Romana Carén is een actrice, schrijfster/regisseur en zangcoach uit Oostenrijk.

Romana Maláčová
Atlete

Romana Maláčová is een Tsjechische atlete die gespecialiseerd is in polsstokhoogspringen. Ze vertegenwoordigde haar land op het WK 2009 zonder zich te kwalificeren voor de finale. Daarnaast nam ze deel aan drie outdoor en twee indoor Europese kampioenschappen.

Romana Calligaris
Zwemster

Romana Calligaris was een Italiaanse freestyle zwemster die tussen 1947 en 1953 15 nationale titels won. Ze nam deel aan de Olympische Zomerspelen van 1952 in de 100 m en 4 × 100 m estafette.

Muziek met de naam Romana

Met Romana op de scooter
Artiest: Liedje

Met Romana op de scooter is een liedje van Zanger Rinus. Zijn nummers zingen makkelijk mee, hebben een hoog feestgehalte en je krijgt ze niet meer uit je hoofd. Met Romana Op De Scooter, Eet Veel Bananen (met Ronny Ruysdael) en natuurlijk Met De Bakfiets Naar Tirol; stuk voor stuk internethits met miljoenen kijkers. Rinus is vooral bekend bij de jongere generaties. Dit komt omdat zijn videoclips opdoken op de populaire site Dumpert, waar veel jongeren naar kijken.

Geografie met de naam Romana

Gemeente: Romana (Sardinië)

Romana is een gemeente in de Italiaanse provincie Sassari. De gemeente ligt aan de West kant van het mooie eiland Sardinië en telt ongeveer 600 inwoners. De oppervlakte bedraagt 21,6 km², de bevolkingsdichtheid is 28 inwoners per km².

Namen die lijken op Romana

  -   Ramona   -   Romina

Naamdag van Romana

23 februari

Hoe spel ik de naam Romana?

Internationaal alfabet

 • R Roma
 • O Oslo
 • M Madagaskar
 • A Amsterdam
 • N New York
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • R Ruben
 • O Omar
 • M Mila
 • A Ali
 • N Naomi
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • R Romeo
 • O Oscar
 • M Mike
 • A Alfa
 • N November
 • A Alfa

Zo spel je Romana met gebarentaal.

gebarentaal letter r
gebarentaal letter o
gebarentaal letter m
gebarentaal letter a
gebarentaal letter n
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Romana in braille

r
o
m
a
n
a

Zo sein je Romana in morsecode

· — ·
— — —
— —
· —
— ·
· —

Zo sein je Romana met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter r
nautische vlag letter o
nautische vlag letter m
nautische vlag letter a
nautische vlag letter n
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Romana bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een R

Top 10 meisjesnamen met 6 letters