Shane Geboortekaartje naam Shane j2

Betekenis Shane

God Is Genadig, Mooi
Meer informatie

Geslacht

Shane wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Shane is Engels

Shane is afgeleid van de naam Johannes

Naamsopbouw

Shane is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter S en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, e) en 3 medeklinkers (s, h, n).

Populariteit van de naam Shane

Shane is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Shane tussen 2013 en 2023. De naam Shane is minder populair geworden.

 • Shane is 29x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Shane

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Shane is een mooie unisex naam. In de Verenigde Staten en andere Engelstalige landen bijna altijd een jongensnaam, in Frankrijk in twee derde van de gevallen een jongensnaam, en in Brazilië altijd een meisjesnaam. In Nederland kiezen ouders de naam in 9 van de 10 keer voor een zoon. De naam Shane is verwant aan de Ierse en Hebreeuwse naam Shaine. De betekenis van Shane is: "God is genadig". Shane is een alternatieve spelling van Shaine en Shaina (Iers, Hebreeuws) en een variant van Sean. Sean, en John, en Johannes, zijn allemaal afgeleid van het Oudgrieks Iōánnēs (Ἰωάννης), wat op zijn beurt een vorm is van de Hebreeuwse naam Yôchânân / Yehochanan wat betekent "vereerd door Jahweh, God is genadig". Er zijn talloze vormen van de naam in verschillende talen. Deze naam maakt deel uit van de grootste etymologische stam van namen die bestaat uit meer dan vijfhonderd variaties tussen mannelijk en vrouwelijk in verschillende talen. De naam "Johannes" was populair geworden onder de Joden in Judea en Galilea tegen de tijd dat het gebied in 6 na Christus een provincie van het Romeinse Rijk werd. John Hyrcanus was de eerste koning van de Hasmonese dynastie en was de neef van Judas Maccabeus. Het was de voornaam van Yochanan ben Zacharia, een joodse profeet die in het Engels bekend staat als Johannes de Doper. Shane kan ook zijn afgeleid van het Jiddische שיין (shein) wat "mooi" betekent. Spellingsvarianten die allemaal in Nederland voorkomen zijn onder meer Shané , Shanè , Sháne en Shañe (ja echt waar :-)). Shane kwam in beeld via de film 'Shane' uit 1953 (verfilming van het boek Shane van Jack Schaefer) en voegde een cowboy-twist toe aan de Ierse essentie. Shane is zelfs populairder in Ierland dan in de VS of het VK. Er zijn veel beroemde mensen met de naam. Zo kennen we onder meer de acteurs Shane West, Shane Douglas en Shane Ritchie. Shane Warne is een beroemde cricket speler. Shane is ook erg populair bij BA-ers (Bekende Amerikanen) voor hun zoon. Onder meer zanger Siobhan O'Connor en acteur Kevin Sorbo hebben zonen genaamd Shane. In Nederland kennen we natuurlijk Shane Kluivert, zoon van, maar zelf ook al een beroemd kereltje, en Shane Hammink, basketballer.

Beroemdheden met de naam Shane

Shane Filan
Zanger

Shane Steven Filan is een Ierse zanger en songwriter. Hij was een van de hoofdzangers en frontman van de jongensband Westlife tot de groep in 2012 opgeheven werd. Nadat de groep ontbonden werd, debuteerde Filan met zijn soloalbum You and Me dat hij in 2013 uitbracht.

Shane MacGowan
Zanger

Shane Patrick Lysaght MacGowan (Tunbridge Wells, Engeland, 25 december 1957) is een Ierse muzikant. Hij is het bekendst als leadzanger van The Pogues, een punk-/folkband die haar grootste populariteit genoot in de jaren tachtig. Daarnaast heeft hij solomateriaal uitgebracht en samengewerkt met onder meer Kirsty MacColl, Joe Strummer, Nick Cave, Steve Earle en Sinéad O'Connor.

Shane Larkin
Basketbalspeler

DeShane Davis Larkin is een Amerikaans-Turkse professionele basketbalspeler voor Anadolu Efes van de Turkse Basketball Super League. Hij vertegenwoordigt ook het senior Turkse nationale team. Hij speelde universiteitsbasketbal voor de Universiteit van Miami.

Shane Kluivert
Voetballer

Shane Patrick Kluivert (Zaandam, 24 september 2007) is een Nederlandse jeugdvoetballer en vlogger. Hij speelt als aanvaller in de jeugd van FC Barcelona. Hij is de jongste zoon van voormalig profvoetballer Patrick Kluivert.

Shane Warne
Cricketspeler

Shane Keith Warne was een Australische internationale Hall of Fame cricketspeler die van 1991 tot 2007 speelde als een rechtshandige spin-bowler en een rechtshandige batsman voor Victoria, Hampshire en Australië. Hij wordt algemeen erkend als een van de grootste bowlers ooit in de sport.

Shane West
Acteur

Shannon Bruce Snaith is een Amerikaans acteur, die bekend is geworden door zijn rol van Dr. Ray Barnett in de televisieserie ER en de films A Walk to Remember en Nikita.

Muziek met de naam Shane

Shane & Shane
Artiest: Band

Shane & Shane is een muziekduo uit Texas dat relipop speelt. Het duo bestaat uit Shane Barnard en Shane Everett, en wordt vaak vergezeld door drummer en tevens manager Joey Parish.

Shane's Song
Artiest: Houndmouth

Shane's Song is een bekend nummer van de band Houndmouth. Houndmouth is een Amerikaanse alternatieve bluesband uit New Albany, Indiana, opgericht in 2011, bestaande uit Matt Myers, Sam Filiatreau en Shane Cody.

Films met de naam Shane

Shane (1953)

Shane is een westernfilm van George Stevens uit 1953 met onder anderen Alan Ladd, Jack Palance en Jean Arthur. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman Shane van Jack Schaefer. Shane won een Oscar en kreeg vijf andere Oscar-nominaties in 1954.

Namen die lijken op Shane

Hoe spel ik de naam Shane?

Internationaal alfabet

 • S Santiago
 • H Havanna
 • A Amsterdam
 • N New York
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • S Samira
 • H Hidde
 • A Ali
 • N Naomi
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • S Sierra
 • H Hotel
 • A Alfa
 • N November
 • E Echo

Zo spel je Shane met gebarentaal.

gebarentaal letter s
gebarentaal letter h
gebarentaal letter a
gebarentaal letter n
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Shane in braille

s
h
a
n
e

Zo sein je Shane in morsecode

· · ·
· · · ·
· —
— ·
·

Zo sein je Shane met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter s
nautische vlag letter h
nautische vlag letter a
nautische vlag letter n
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Shane bekijken?

Top 10 jongensnamen met een S

Top 10 jongensnamen met 5 letters