Fabian Geboortekaartje naam Fabian j2

Betekenis Fabian

Bonenverbouwer (van woord Faba (Latijn), Afkomstig Uit De Stad Fabiae
Meer informatie

Geslacht

Fabian wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Fabian is Latijn

Naamsopbouw

Fabian is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter F en is opgebouwd uit 3 klinkers (a, i, a) en 3 medeklinkers (f, b, n).

Populariteit van de naam Fabian

Fabian is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Fabian tussen 1996 en 2023. De naam Fabian is minder populair geworden.

 • Fabian is 60x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 7x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Fabian

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Fabian is een mooie jongensnaam. De naam Fabian is de moderne en verkorte versie van de naam Fabianus. Fabianus is een Latijnse jongensnaam. De naam kan afgeleid zijn van Latijns faba 'boon' en zou dan dus betekenen 'bonenverbouwer'. Zeker is dit niet. Een andere verklaring is: 'afkomstig uit de stad Fabiae'. Fabius was een bekende Romeinse gensnaam (te vergelijken met onze familienaam) en tot het geslacht behoorde de vermaarde Quintus Fabius Maximus Cunctator, in de tweede Punische Oorlog de tegenstander van Hannibal. De naam bleef bewaard door de heilige Fabianus, paus van 236 tot 250 en martelaar onder keizer Decius. De naam is zeer populair in heel Europa. Ouders in Polen, Oostenrijk, Zwitersland en Frankrijk geven de naam het liefst, maar de naam wordt ook regelmatig door ouders in Scandinavië en Nederland en België gekozen. In Nederland bestaan ook de volgende spellingsvarianten van de naam: Fabián , Fábián , Fàbian , Fabían , Fábian , Fäbian , Fabiän en Fabiàn. Bekende dragers van de naam zijn bijvoorbeeld de Spaanse voetballer Fabián Ruiz, en tieneridool Fabian Forte. In Nederland kennen we onder meer de cabaretier Fabian Fransiscus en De naam komt ook voor als achternaam, bijvoorbeeld bij de Belgische zangeres Lara Fabian.

Beroemdheden met de naam Fabian

Fabian Jeker
Wielrenner

Fabian Jeker (Füllinsdorf, 28 november 1968) is een voormalig Zwitsers wielrenner. Hij boekte diverse overwinningen in verschillende rondes.

Fabian Forte
Acteur

Fabian Anthony Forte (Philadelphia, Pennsylvania, 6 februari 1943) is een voormalig tieneridool van eind jaren vijftig tot midden jaren zestig dat zijn publiek amuseerde met zijn muziek, optredens en films. Elf van zijn liedjes bereikten de Billboard Hot 100 en tot 1999 speelde hij in tientallen bioscoopfilms, televisiefilms en -series.

Fabian Franciscus
Cabaretier

Fabian Franciscus (Heerhugowaard, 1982) is een Nederlands cabaretier. Franciscus is gediagnosticeerd met meervoudig complexe ontwikkelingsstoornis en verwerkt dit in zijn voorstelling. Ook is hij ambassadeur van de Nederlandse Vereniging voor Autisme.[1] Franciscus won het Leeuwarder Cabaret Festival[2] en de Comedy Slam,[3] won de eerste plaats in The Comedy Store in Londen en speelde op Lowlands 2019. In 2020 speelde hij mee in De Slimste Mens.

Fabián Ruiz
Voetballer

Fabián Ruiz Peña (Los Palacios y Villafranca, 3 april 1996) - alias Fabián - is een Spaans voetballer die doorgaans als middenvelder speelt. Hij speelde voor Real Betis, Napoli en sinds augustus 2022 voor Paris Saint-Germain. Ruiz debuteerde in 2019 in het Spaans voetbalelftal.

Lara Fabian
Zangeres

Lara Fabian, pseudoniem van Lara Crokaert (Etterbeek, 9 januari 1970) is een Belgische zangeres. Haar vader is geboren in België en haar moeder in Sicilië.

Boeken met de naam Fabian

Fabians Feest
Auteur: Marit Tornqvist

Fabian’s moeder zoekt de feestkleren van Fabian voor het grootse feest dat aan de gang is in de stad. Ondertussen fantaseert Fabian wat ze allemaal zouden kunnen gaan tegenkomen. Maar zijn moeder verwacht niet dat Fabian het met zijn bizarre verzinsels wel eens bij het rechte eind zou kunnen hebben! Het leukste feest ooit ontsproten aan de fantasie van Fabian, met olifanten, zijwieltjes en taarten zo groot als een plein. En morgen….

Muziek met de naam Fabian

Fabian van Fallada
Artiest: Radioprogramma

Fabian van Fallada was een jeugdfeuilleton van de Belgische Radio en Televisie (BRT) uit 1969. De regisseur was Bert Struys, bijgestaan voor de acteursregie door Senne Rouffaer. De scenaristen waren Karel Jeuninckx en Lo Vermeulen. De serie gaat over Fabian van Fallada, een jonge luitenant in het Oostenrijkse leger. Hij is onschuldig maar wordt toch veroordeeld voor de diefstal op de soldij van het garnizoen. Met de magie van Mammelies lukt het Fabian te ontsnappen uit de gevangenis. Tijdens zijn ontsnapping raakt hij gewond en vindt een schuilplaats in het woud. Het hutje is van Wannes. Samen met Wannes gaat Fabian op zoek naar de mysterieuze bende overvallers om zijn eigen onschuld te bewijzen...

Films met de naam Fabian

Fabian (2022)

Fabian is een film uit 2022 van regisseur Dominik Graf. Het zijn de vroege jaren 30 in Berlijn. Jakob Fabian werkt op de reclameafdeling van een sigarettenmerk en zwerft ’s nachts door het extravagante nachtleven. Op zoek naar zijn plek in een samenleving getekend door oorlog en opkomend nazisme. Wanneer hij kennismaakt met de zelfverzekerde Cornelia wordt hij onverwachts verliefd. Voor even lukt het hem om zijn pessimistische kijk op de wereld te vergeten, tot hij wordt ontslagen. In diezelfde tijd krijgt Cornelia juist een baan aangeboden door een man die weerzinwekkend veel van haar gecharmeerd is. Terwijl haar carrière een vliegende start maakt, worstelt Fabian met zijn toekomstperspectieven. Het contrast tussen zijn eigen omstandigheden en die van Cornelia begint langzaam zijn tol te eisen. De film is een vrije vertaling van de gelijknamige roman van schrijver Erich Kästner uit 1931 en werd geselecteerd voor het filmfestival van Berlijn 2021. Hoofdrolspeler Tom Schilling speelde eerder in onder meer Werk ohne Autor (2018) en Oh Boy (2012).

Organisaties met de naam Fabian

Liefdadigheid: Fabian Society

De Fabian Society is een op 4 januari 1884 opgericht Brits reformistisch-socialistisch gezelschap van intellectuelen dat in het laat-Victoriaanse Engeland ijverde voor verbetering van het lot der arbeidersklasse. Ze richtten zich vooral tot andere intellectuelen, en vermeden het contact met de werkende stand of de vakbonden.[1] Toch stonden enkele Fabians aan de basis van de Labour Party. Tot de leden behoorden onder anderen George Bernard Shaw, Beatrice Potter en Sidney Webb, H.G. Wells, Annie Besant, Emmeline Pankhurst, Bertrand Russell en John Maynard Keynes. Ook de Indiase premier Nehru liet zich sterk inspireren door fabianistische ideeën. Belangrijke speerpunten van de vroege beweging waren onder andere de nationalisering van grond en het voeren van een protectionistische economische politiek. De Society was vernoemd naar de Romeinse veldheer Quintus Fabius Maximus Cunctator, die Hannibal effectief wist te bestrijden tijdens de Tweede Punische Oorlog met zijn voorzichtige manier van oorlogvoering.

Namen die lijken op Fabian

Fabianus   -   Fabien

Naamdag van Fabian

20 januari

Artikelen over de naam Fabian

Hoe spel ik de naam Fabian?

Internationaal alfabet

 • F Florida
 • A Amsterdam
 • B Baltimore
 • I Italia
 • A Amsterdam
 • N New York

Nederlands alfabet

 • F Fatima
 • A Ali
 • B Bo
 • I Iris
 • A Ali
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • F Foxtrot
 • A Alfa
 • B Bravo
 • I India
 • A Alfa
 • N November

Zo spel je Fabian met gebarentaal.

gebarentaal letter f
gebarentaal letter a
gebarentaal letter b
gebarentaal letter i
gebarentaal letter a
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Fabian in braille

f
a
b
i
a
n

Zo sein je Fabian in morsecode

· · — ·
· —
— · · ·
· ·
· —
— ·

Zo sein je Fabian met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter f
nautische vlag letter a
nautische vlag letter b
nautische vlag letter i
nautische vlag letter a
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Fabian bekijken?

Top 10 jongensnamen met een F

Top 10 jongensnamen met 6 letters