Phil Geboortekaartje naam Phil j2

Betekenis Phil

Liefhebber Van Paarden (van het Griekse Φίλιππος)
Meer informatie

Geslacht

Phil wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Phil is Engels

Phil is afgeleid van de naam Philip

Naamsopbouw

Phil is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter P en is opgebouwd uit 1 klinker (i) en 3 medeklinkers (p, h, l).

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Phil

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Phil is een mooie jongensnaam van deze tijd. De naam Phil is van deze tijd omdat ie kort en internationaal is. Phil is een verkorting van de naam Philip. En Philip is een naam van Griekse afkomst. In Nederland kennen we natuurlijk Filip en Flip. De betekenis is 'liefhebber van paarden'. Philip is afgeleid van het Griekse Φίλιππος (Philippos, "paardenminnend" of "dol op paarden"), van een samenstelling van φίλος (philos, "beste ", "geliefd", "liefhebbend") en ἵππος (nijlpaarden, "paard"). Het is reeds een oude Griekse naam. Onder meer vijf koningen van Macedonië droegen hem. In het Nieuwe Testament is het de naam van een van de twaalf discipelen (Johannes 1, 44v.), volgens de legende gekruisigd in Hiërapolis in Klein-Azië; kerkelijke feestdag: 11 mei. Ook in het Nieuwe Testament komt de naam voor: Philippus, diaken en evangelist, onder meer vermeld in Handelingen 6,5; kerkelijke feestdag: 6 juni. Het is ook de naam van een heilige, hij was bisschop van Heraclea in Tracië en martelaar tijdens Diocletianus (ca 304); gestorven in Adrianopel; kerkelijke feestdag: 22 oktober. Oudste voorbeeld in Holland is uit 1134. Middeleeuwse vleivormen zijn Lippin en Lippijn.Gri. 'liefhebber van paarden'. Het is reeds een oude Griekse naam, bijvoorbeeld vijf koningen van Macedonië droegen hem. In het Nieuwe Testament is het de naam van een van de twaalf discipelen (Johannes 1, 44v.), volgens de legende gekruisigd in Hiërapolis in Klein-Azië; kerkelijke feestdag: 11 mei. Ook in het Nieuwe Testament komt de naam voor: Philippus, diaken en evangelist, onder meer vermeld in Handelingen 6,5; kerkelijke feestdag: 6 juni. Het is ook de naam van een heilige, hij was bisschop van Heraclea in Tracië en martelaar tijdens Diocletianus (ca 304); gestorven in Adrianopel; kerkelijke feestdag: 22 oktober. Oudste voorbeeld in Holland is uit 1134. Middeleeuwse vleivormen zijn Lippin en Lippijn. De naam is het meest gegeven door ouders in de VS, maar ook ouders in België en Duitsland kiezen de naam graag voor hun zoon. Bekende dragers van de naam zijn onder meer Phillip Calvin McGraw, alias Dr. Phil, Philip David Charles, ofwel "Phil" Collins en oud voetballer Philip John Neville, ofwel Phil Neville. De naam Phil doet het ook goed bij schrijvers en regisseurs. Philip "Phil" Rupert Diffy is het hoofdpersonage in "Phil of the future", Phil Anwar een personage in de film The Warrior Class, Phil Dunphy in de tv serie "Modern Family" en Phil Mitchell in de good old "EastEnders". En in Pennsylvania kennen ze Punxsutawney Phil. Dit is de groundhog in Punxsutawney, Pennsylvania, die op 2 februari van elk jaar een vroege lente of nog zes weken winter voorspelt :-)

Beroemdheden met de naam Phil

Phil Bosman
Schrijver

Phil Bosmans (Gruitrode, 1 juli 1922 – Mortsel, 17 januari 2012) was een Belgische pater en schrijver.

Phil Selway
Muzikant

Philip James (Phil) Selway (Abingdon, 23 mei 1967) is de Brits drummer van de band Radiohead. In tegenstelling tot veel drummers van rockgroepen heeft Selway wel invloed op de muziek die wordt geschreven. Zo kiest hij bijvoorbeeld welke opname van een liedje het album haalt.

Phil Kelvin
Zanger

Phil Kevin, pseudoniem van Philip Vandenborne (Sint-Truiden, 11 september 1969), is een Vlaamse zanger, muzikant en dansleraar/choreograaf/regisseur. Phil Kevin volgde een klassieke dansopleiding in diverse academies, waaronder ook aan de Koninklijke Balletschool Antwerpen, toen nog in leiding van onder andere Jeanne Brabants. Phil Kevin woont in Sint-Truiden en heeft een dansschool: 'Studios Phil Kevin'.

Phil MacGraw
Presentator

Phillip Calvin McGraw, beter bekend als Dr. Phil, is een Amerikaans televisiepresentator, schrijver, adviseur en voormalig psychotherapeut.

Phil Anderson
Wielrenner

Philip Grant Anderson is een Australisch voormalig wielrenner. Anderson was beroepsrenner van 1980 tot en met 1994. Op zijn palmares prijken etappezeges in onder andere de Ronde van Zwitserland, Ronde van Luxemburg, Parijs-Nice en de Ronde van Frankrijk. In totaal boekte Anderson in zijn carrière 96 zeges.

Muziek met de naam Phil

L.A. Phil
Artiest: Los Angeles Phil

L.A Phil is niet een liedje, maar wel muzikaal! De Los Angeles Philharmonic, een Amerikaans orkest gevestigd in Los Angeles, Californië, VS heeft als bijnaam L.A. Phil.

Films met de naam Phil

Phil (2019)

Phil is een Canadese komediedrama uit 2019, geregisseerd door Greg Kinnear en met in de hoofdrollen Kinnear, Emily Mortimer, Jay Duplass, Robert Forster, Taylor Schilling, Kurt Fuller, Luke Wilson en Bradley Whitford. Een tandarts in een midlifecrisis probeert erachter te komen waarom een ​​van zijn gelukkigste patiënten plotseling zelfmoord pleegt, en er ontstaat een duister komisch avontuur.

Natuurfenomenen

Punxsutawney Phil is een groundhog in Punxsutawney, Pennsylvania, die de centrale figuur is in de jaarlijkse Groundhog Day-viering van de gemeente. Op 2 februari van elk jaar houdt Punxsutawney een burgerfestival met muziek en eten. Tijdens de ceremonie, die ruim voor de winterzonsopgang begint, komt Phil tevoorschijn uit zijn tijdelijke huis op Gobbler's Knob, gelegen in een landelijk gebied ongeveer 3 km ten zuidoosten van de stad. Volgens de traditie heeft Phil, als hij zijn schaduw ziet en terugkeert naar zijn hol, nog zes weken winterachtig weer voorspeld. Als Phil zijn schaduw niet ziet, heeft hij een "vroege lente" voorspeld. Het evenement van Punxsutawney is het beroemdste van vele Groundhog Day-festivals in de Verenigde Staten en Canada. Het evenement begon formeel in 1887, hoewel de wortels nog verder teruggaan.

Namen die lijken op Phil

  -   Philip   -   Philippe   -   Philippus   -   Phillipe   -   Philo

Hoe spel ik de naam Phil?

Internationaal alfabet

 • P Paris
 • H Havanna
 • I Italia
 • L Liverpool

Nederlands alfabet

 • P Patrick
 • H Hidde
 • I Iris
 • L Lorenzo

NAVO-alfabet

 • P Papa
 • H Hotel
 • I India
 • L Lima

Zo spel je Phil met gebarentaal.

gebarentaal letter p
gebarentaal letter h
gebarentaal letter i
gebarentaal letter l

Zo schrijf je Phil in braille

p
h
i
l

Zo sein je Phil in morsecode

· — — ·
· · · ·
· ·
· — · ·

Zo sein je Phil met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter p
nautische vlag letter h
nautische vlag letter i
nautische vlag letter l

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Phil bekijken?

Top 10 jongensnamen met een P

Top 10 jongensnamen met 4 letters