Bas Geboortekaartje naam Bas j2

Betekenis Bas

Eerwaardig, Verheven, Aanbedene, Man uit Sebaste
Meer informatie

Geslacht

Bas wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Bas is Grieks

Bas is afgeleid van de naam Bastiaan

Naamsopbouw

Bas is een korte naam en bestaat uit 3 letters. De naam begint met de letter B en is opgebouwd uit 1 klinker (a) en 2 medeklinkers (b, s).

Populariteit van de naam Bas

Bas is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Bas tussen 1972 en 2023. De naam Bas is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Bas is 78x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 11x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Bas

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Bas is een jongensnaam, die vooral in België en Nederland populair is. De naam Bas is een verkorte vorm van Sebastiaan. Sebastiaan is een uit het Grieks afkomstige mannelijke voornaam, en het Grieks betekende σεβαστός (sebastos) "aanbedene". Een andere verklaring voor de herkomst zou zijn dat de naam komt van het Griekse Σεβαστινός (Sebastinos), man uit Sebaste. Sebaste was een Griekse stad in Klein-Azië. De naam van de stad zou dan afkomstig zijn van het het Latijnse Augusta. Varianten zijn: Sebas, Sebastianus, Bastiaan en Sebastiaan. In het Frans Bastien, Sebastien of Sébastien. Vrouwelijke vormen zijn Bastiana, Senne en in het Frans Sebastienne. In Nederland kennen we onder meer presentator Bas Westerweel, scheidsrechter Bas Nijhuis en acteur Bas Keijzer met de naam. Bas Adriaanse is een Vlaams scenarist, Bas Leinders een Belgisch Formule 1 coureur. En uiteraard is Bas heel muzikaal. Het is een muzieknoot, een lage stem, een lopende bas is geen lopende Bas, maar een baslijn in de Jazz muziek. En er zijn talloze bas instrumenten, zoals de basgitaar en bassaxofoon. Tenslotte is Bulle Bas een personage in de strips van Maarten Toonder en is Bas ook een heel lekker biertje!

Beroemdheden met de naam Bas

Bas Leijnders
Formule 1 coureur

Bas Leinders (Bree, 16 juli 1975) is een Belgisch autocoureur. Hij reed 1 seizoen in de F1 als test- en reservecoureur voor Minardi. Momenteel is Leinders nog steeds actief in het FIA GT kampioenschap met een Ford GT1. Hij racet bij het "Marc VDS racing Team". Bas Leinders is ook kapitein van het RACB National Team waar hij geselecteerde jongeren begeleid in de autosport.

Bas van de Goor
Volleyballer

Sebastiaan Jacques Henri (Bas) van de Goor (Oss, 4 september 1971) is een Nederlands oud-volleyballer die tot de meest succesvolle volleyballers van Nederland behoort.

Bas Westerweel
Presentator

Bas Westerweel (Amsterdam, 16 mei 1963) is een Nederlands televisiepresentator.

Bas Keijzer
Acteur

Bas Keijzer (Schoonhoven, 31 maart 1973) is een Nederlands acteur. Naast acteren op toneel, op televisie en in films is zijn stem regelmatig te horen op radio en televisie. Bijvoorbeeld voor de commercials van Bol.com. Hij speelde ook in het roemruchte 7e elftal van Hercules, samen met sterren als Willem de Weerd, Rene Luiten en Klaas Korte.

Boeken met de naam Bas

De avonturen van Lilly en Bas
Auteur: Jolijn Hendriks

Dit boek bevat 52 verhaaltjes over twee jonge kinderen, Lilly en Bas, die aansluiten bij de belevingswereld van het jonge kind (2 t/m 7 jaar). Terwijl het kind herkenning vindt in de verhaaltjes en de inhoud de fantasie zal prikkelen, geeft het de opvoeder plezier en inspiratie door uit dit boek voor te lezen!

Ik ben Bas
Auteur: Dagmar Stam

Ik ben Bas is een prentenboek voor jonge kinderen (2 - 4 jaar). Op dertien grote, kleurrijke platen worden allerlei situaties uit de leefwereld van het kind afgebeeld. Onderaan elke plaat is een aantal kleine elementen afgebeeld, afkomstig uit de grote plaat.

Namen die lijken op Bas

  -   Babu   -   Badr   -   Bart   -   Baskoro   -   Bastiaan   -   Bayu   -   Cas   -   Kas   -   Mas

Hoe spel ik de naam Bas?

Internationaal alfabet

 • B Baltimore
 • A Amsterdam
 • S Santiago

Nederlands alfabet

 • B Bo
 • A Ali
 • S Samira

NAVO-alfabet

 • B Bravo
 • A Alfa
 • S Sierra

Zo spel je Bas met gebarentaal.

gebarentaal letter b
gebarentaal letter a
gebarentaal letter s

Zo schrijf je Bas in braille

b
a
s

Zo sein je Bas in morsecode

— · · ·
· —
· · ·

Zo sein je Bas met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter b
nautische vlag letter a
nautische vlag letter s

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Bas bekijken?

Top 10 jongensnamen met een B

Top 10 jongensnamen met 3 letters