Colin Geboortekaartje naam Colin j2

Betekenis Colin

Duifje, overwinnaar, pup
Meer informatie

Geslacht

Colin wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Colin is Engels en Schots.

Colin is afgeleid van de naam Nicolaas

Naamsopbouw

Colin is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter C en is opgebouwd uit 2 klinkers (o, i) en 3 medeklinkers (c, l, n).

Populariteit van de naam Colin

Colin is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Colin tussen 1996 en 2023. De naam Colin is minder populair geworden.

 • Colin is 42x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 7x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Colin

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

De naam Colin is een jongensnaam. Colin heeft meerdere betekenissen. Colin is een Middeleeuws verkleinwoord van Col, een korte vorm van Nicholas. En Nicolaas betekent Overwinnaar van het Volk. Colin wordt nu beschouwd als een onafhankelijke naam. De naam is afkomstig uit het Schots, Grieks en Iers en betekent "pup". De naam is veruit het meest populair bij ouders in Engelstalige landen als de VS, de UK en Ierland. Maar ook in Frankrijk, Zwitserland en Zweden doet de naam het goed. In Nederland en België is de naam echt in opkomst, samen met zijn neefje Collin. Dankzij het onstuimige Anglo-Ierse imago - deels dankzij Colins Firth en Farrell - en het c-geinitialiseerde tweelettergrepige geluid, genieten Colin en zijn neef Collin een lange tijd van populariteit. Colin Farrell is een beroemde acteur. Een andere bekende drager van de naam is generaal Colin Powell, de eerste Amerikaanse Afro-Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, die is vernoemd naar de held Colin Kelly uit de Tweede Wereldoorlog. De naam doet het ook goed bij BA-ers (Bekende Amerikanen). Zowel Kevin James als Paul Stanley van Kiss hebben jonge zonen genaamd Colin, terwijl Tom Hanks een volwassen zoon heeft. Colin heeft ook een mooi literair credo: Colin Craven is een personage in The Secret Garden en Colin Creevey verschijnt in de Harry Potter-boeken. Colin was ook een animatieserie van de VPRO, en een mooi Frans automerk.

Beroemdheden met de naam Colin

Colin Coolemans
Voetballer

Colin Coosemans (Gent, 3 augustus 1992) is een Belgische voetballer die als doelman speelt. In de zomer van 2021 verruilde hij KAA Gent voor RSC Anderlecht.

Jürgen Colin
Voetballer

Jürgen Romano Colin (Utrecht, 20 januari 1981) is een Nederlands voormalig voetballer die als verdediger speelde. Hij speelde onder meer voor RKC, NAC, PSV, Sporting Gijon en Ajax.

Colin Farrell
Acteur

Colin James Farrell (Castleknock, Dublin, 31 mei 1976) is een Ierse acteur. Hij won onder meer een Golden Globe voor zijn rol in In Bruges, maar werd ook al eens genomineerd voor een antiprijs, de Razzie Award (voor Alexander). Farrell was getrouwd met Amelia Warner van juli tot november 2001. Hij heeft met onder anderen Tom Cruise, Bruce Willis, Al Pacino, Ben Affleck en Samuel L. Jackson in verschillende films gespeeld. Zijn grote doorbraak kwam echter pas in 2002 met de film Phone Booth.

Colin Firth
Acteur

Colin Andrew Firth (Grayshott, 10 september 1960) is een Engels acteur. Hij werd verschillende keren genomineerd voor een BAFTA Award en voor zijn rol in Conspiracy voor een Emmy Award. Hij kreeg in 2002 een Europese filmprijs voor zijn rol in Bridget Jones's Diary en won in 2010 een BAFTA voor zijn rol in A Single Man. Voor deze rol was hij in 2010 ook genomineerd voor een Oscar voor beste mannelijke hoofdrol. In 2011 won hij de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol en de Golden Globe voor beste acteur voor zijn rol in de film The King's Speech. Eerder dat jaar kreeg hij een ster op de beroemde Hollywood Walk of Fame.

Namen die lijken op Colin

Hoe spel ik de naam Colin?

Internationaal alfabet

 • C Casablanca
 • O Oslo
 • L Liverpool
 • I Italia
 • N New York

Nederlands alfabet

 • C Celine
 • O Omar
 • L Lorenzo
 • I Iris
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • C Charlie
 • O Oscar
 • L Lima
 • I India
 • N November

Zo spel je Colin met gebarentaal.

gebarentaal letter c
gebarentaal letter o
gebarentaal letter l
gebarentaal letter i
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Colin in braille

c
o
l
i
n

Zo sein je Colin in morsecode

— · — ·
— — —
· — · ·
· ·
— ·

Zo sein je Colin met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter c
nautische vlag letter o
nautische vlag letter l
nautische vlag letter i
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Colin bekijken?

Top 10 jongensnamen met een C

Top 10 jongensnamen met 5 letters