Luiz Geboortekaartje naam Luiz j2

Betekenis Luiz

Beroemde krijger
Meer informatie

Geslacht

Luiz wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Luiz is Portugees

Naamsopbouw

Luiz is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter L en is opgebouwd uit 2 klinkers (u, i) en 2 medeklinkers (l, z).

Like

Deze naam is 1x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Luiz

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Luiz is een mooie jongensnaam. Het is de Portugese variant van zeer bekende namen als Louis, Lewis en Lodewijk. Naast geboorten in Nederland is de voornaam 'Luiz' in ons land vooral bekend bij naamdragers die geboren zijn in Brazilië, Kaapverdië en Portugal. Luiz (en Luïs) is dus een vorm van Ludovicus, de gelatiniseerde vorm van Ludwig. Evenals Lodewijk gaat Luiz terug op het Frankische (Germaanse) Chlodowig, wat vermoedelijk 'strijder om buit' betekende. Het grote verschil met de oorspronkelijke en met de Nederlandse vorm (een lettergreep minder en een uitgang op -is) is te verklaren doordat Luiz is afgeleid van Clovis, wat op zijn beurt afgeleid was van de gelatiniseerde vorm Chlodovechus. De Frankische koning Clovis I (466-511) wordt nog steeds vaak als de eerste koning van Frankrijk beschouwd. Drie van zijn Merovingische opvolgers droegen dezelfde naam. In de vorm Louis raakte de naam uiteindelijk sterker dan welke andere ook geassocieerd met het Franse koningschap, vanaf Louis I (Lodewijk de Vrome, regeerde 814-840) tot Louis XVIII (1815-1824) en tot slot Louis-Philippe (1830-1848). Op Louis-Philippe na worden deze koningen in het Nederlands meestal aangeduid met de Nederlandse vorm 'Lodewijk'. Onder deze 'Lodewijken' waren Lodewijk IX, die heilig verklaard werd, Lodewijk XIV, de 'Zonnekoning', en Lodewijk XVI, die afgezet en onthoofd werd tijdens de Franse Revolutie. Luiz is een naam die heel vaak door ouders in Brazilië wordt gekozen. Maar ook in België zijn er veel jongentjes met de naam Luiz. Luiz Lula de Silva is een bekende drager van de naam. Hij was president van Brazilië. Luis Oliveira is een bekende oud voetballer uit België (met roots in Brazilië :-))

Beroemdheden met de naam Luiz

Ronaldo
Voetballer

Ronaldo Luís Nazário de Lima (Rio de Janeiro,18 september 1976), beter bekend als Ronaldo, is een Braziliaans oud-profvoetballer. Hij speelde in zijn thuisland voor Cruzeiro, waar zijn carrière begon, en Corinthians, waar hij in 2011 zijn loopbaan beëindigde. Tussendoor kwam hij in Europa uit voor PSV, FC Barcelona, Internazionale, Real Madrid en AC Milan. Namens Brazilië scoorde Ronaldo 62 keer in 98 interlands en won hij met zijn vaderland vijf hoofdprijzen, waaronder twee wereldtitels.

Luiz Inácio Lula da Silva
President

Luiz Inácio Lula da Silva (Caetés (Pernambuco), 27 oktober 1945), geboren als Luiz Inácio da Silva, koosnaam Lula, was van 1 januari 2003 tot en met 1 januari 2011 de 35e president van Brazilië. Als sociaaldemocraat was hij de meest linkse Braziliaanse president sinds João Goulart in 1961-1964. Hij is een van de oprichters van de Partido dos Trabalhadores (PT), de Arbeiderspartij van Brazilië.

Namen die lijken op Luiz

  -   Lóaz   -   Luigi   -   Luis   -   Luz

Hoe spel ik de naam Luiz?

Internationaal alfabet

 • L Liverpool
 • U Uppsala
 • I Italia
 • Z Zürich

Nederlands alfabet

 • L Lorenzo
 • U Ursula
 • I Iris
 • Z Zeynep

NAVO-alfabet

 • L Lima
 • U Uniform
 • I India
 • Z Zulu

Zo spel je Luiz met gebarentaal.

gebarentaal letter l
gebarentaal letter u
gebarentaal letter i
gebarentaal letter z

Zo schrijf je Luiz in braille

l
u
i
z

Zo sein je Luiz in morsecode

· — · ·
· · —
· ·
— · — —

Zo sein je Luiz met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter l
nautische vlag letter u
nautische vlag letter i
nautische vlag letter z

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Luiz bekijken?

Top 10 jongensnamen met een L

Top 10 jongensnamen met 4 letters