Ise Geboortekaartje naam Ise u2

Betekenis Ise

IJs, ijzer (van Germaanse Ise), God is mijn eed (van Isabelle), Goddelijke kracht (van Oud-Noorse en Oud Engelse Oswald)
Meer informatie

Geslacht

Ise wordt zowel aan jongens, als aan meisjes gegeven en is hiermee een unisex naam.

Oorsprong

De oorsprong van Ise is Fries

Naamsopbouw

Ise is een korte naam en bestaat uit 3 letters. De naam begint met de letter I en is opgebouwd uit 2 klinkers (i, e) en 1 medeklinker (s).

Populariteit van de naam Ise

Ise is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Ise tussen 2010 en 2023. De naam Ise is minder populair geworden.

 • Ise is 35x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 11x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Ise

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Ise is een mooie meisjesnaam en jongensnaam. In bijna alle landen is Ise overwegend een meisjesnaam, in Japan dan weer een typische jongensnaam. In Nederland bijvoorbeeld dragen meer dan 900 dochters de naam, en ongeveer 25 zonen. Als jongensnaam is Ise binnen Nederland een Friese naam. Daar wordt de naam ook nog het meest aan een zoontje gegeven. Het is dan een eenstammige verkorting van Germaanse namen waarvan het eerste lid 'ijs' betekent of een verkorting uit een oudere vorm van het woord ijzer. Denk ook aan IJsbert en IJsbrand. Als meisjesnaam is Ise vermoedelijk een variant van Isabelle/Elisabeth; denk ook aan de naam Isa. De naam Isabelle is uiteindelijk afgeleid van de naam Elizabeth en betekent "verbonden aan God", of 'God is mijn Eed'. Isabelle is de Franse variant van Isabel, die in de middeleeuwen ontstond als een Occitaanse vorm van Elizabeth. De voornaam Ise kan ook, net als zoveel Engelse voornamen, zijn afgeleid van de achternaam Ise. Het verhaal van de familie Ise gaat terug in de tijd tot de Viking-kolonisten die in de Middeleeuwen de ruige kusten van Schotland bevolkten. De naam Ise is afgeleid van de naam Aassi, wat een Oud-Noorse vorm is van de Oud-Engelse persoonsnaam Oswald, wat goddelijke kracht betekent. De oorspronkelijke spelling van de achternaam Ise was Aassiesen, en deze vorm is bewaard gebleven in de Shetlands; er bestaan ​​​​ook veel verkleinvormen van de achternaam. De achternaam werd opgenomen in de Landnamabok (het IJslandse nederzettingsboek), als Asi. In Nederland en België komen ook de spellingsvarianten ook Isé , Isè en Isē voor. Bekende dragers van de naam zijn onder meer de Duitse actrice Ise Papendorf en de Japanse regisseur Ise Cheng.

Beroemdheden met de naam Ise

Ise Lyfe
Muzikant

Ise Lyfe, geboren als Isaac Patrick-Francis Brown, is een gesproken woord en hiphopartiest, evenals een opvoeder, gemeenschapsorganisator en activist in zijn geboorteland Oakland, Californië.

Ise Cheng
Regisseur

Ise Cheng is een Japanse regisseur. Ise Cheng's films zijn onder meer All About Ah Long, Sisters of the World Unite.

Ise Papendorf
Actrice

Ise Papendorf is een Duitse actrice. Ise Papendorf werd geboren op 27 december 1986 in Bonn, Duitsland. Ze speelt in meerdere series en films, en is onder meer bekend van de films Dämmerung (2007) en Schnitzel und Dolmades (2013).

Mariya Ise
Actrice

Mariya Ise is een Japanse actrice en verteller uit de prefectuur Kanagawa. Ze speelde Urara Kasugano/Cure Lemonade in Yes!

Hojo Soun (Ise Moritoko)
Samourai

Hojo Soun (Japans: 北条 早雲,Hōjō Sōun) (1432 – 8 september 1519) was het eerste hoofd van de Late Hojo-clan, een van de grote machten tijdens de Japanse Sengoku-periode. Hij werd geboren als Ise Moritoki, en stond bekend als Ise Shinkuro. Hij was een samoerai uit een familie die afstamde van een zijtak van de Taira-clan maar verder geen grote politieke of economische betekenis had. Soun vocht zich een weg omhoog, veroverde gebieden, en zijn zoon zou de familie later hernoemen naar Hojo.

Geografie met de naam Ise

Stad: Ise (Mie)

Ise is een havenstad in de prefectuur Mie in Japan. De stad heeft ongeveer ruim 135.000 inwoners. Ise is bekend door de Grote Ise Jinja, het heiligeste Shintōheiligdom in Japan en daardoor een bedevaartsoord én populaire bestemming voor toeristen.

Kunst met de naam Ise

Papier kunst: Ise Washi

De Ise washi (伊勢和紙, IseWashi) is een type van de Japanse papiersoort washi dat wordt geproduceerd in Ise in de Mie-prefectuur in Japan.[1] De papiermolen aldaar werd opgericht in 1899. Het papier wordt van oudsher gebruikt voor talismans (o-fuda) van Ise Jingu, de grote schrijn van Ise.[1] Tegenwoordig wordt ise washi vanwege zijn zuiverheid en helderheid ook gebruikt door fotografen voor inkjetprints.[

Shintoschrijnen: Ise Jingu

De Ise Jingū (te vertalen als grote schrijn van Ise) is een complex van Shintoschrijnen, gelegen in de stad Ise in de prefectuur Mie. Doorgaans wordt de naam gebruikt om te refereren aan de twee primaire schrijnen; de Naikū (内宮) en Gekū (外宮).

Namen die lijken op Ise

Ása   -   Ash   -   Isa   -   Isaï   -   Ishi   -   Isis   -   Isla   -   Isra

Hoe spel ik de naam Ise?

Internationaal alfabet

 • I Italia
 • S Santiago
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • I Iris
 • S Samira
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • I India
 • S Sierra
 • E Echo

Zo spel je Ise met gebarentaal.

gebarentaal letter i
gebarentaal letter s
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Ise in braille

i
s
e

Zo sein je Ise in morsecode

· ·
· · ·
·

Zo sein je Ise met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter i
nautische vlag letter s
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Ise bekijken?

Top 9 unisex met 3 letters