Jip Geboortekaartje naam Jip u2

Betekenis Jip

Vrijgevig, gulle vriend (van Jibbe), stralend kind van edele afkomst (van Gijs)
Meer informatie

Geslacht

Jip wordt zowel aan jongens, als aan meisjes gegeven en is hiermee een unisex naam.

Oorsprong

De oorsprong van Jip is Germaans en Nederlands.

Naamsopbouw

Jip is een korte naam en bestaat uit 3 letters. De naam begint met de letter J en is opgebouwd uit 1 klinker (i) en 2 medeklinkers (j, p).

Populariteit van de naam Jip

Jip is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Jip tussen 1999 en 2023.

 • Jip is 266x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 16x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Jip

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Jip is een mooie naam voor jongens en meisjes. Volgens de Nederlandse Voornamen Bank is de naam Jip een afgeleide van de Friese naam Jibbe, die weer afstamt van de namen Gebhard of Gerwin, die respectievelijk 'vrijgevig' en 'gulle vriend' betekent. Jip kan ook zijn afgeleid van Gijsbert of Gijs. Ondanks het feit dat het een uniseks naam is, worden er meer jongens dan meisjes geboren die de naam Jip krijgen. In Nederland geven we de naam in 2 van de 3 keer aan een jongen. In Nederland zijn er ongeveer 3000 jongens met de naam en 1250 meisjes. Jip is een naam die buiten Nederland weinig voorkomt. Meest bekende drager van de naam is waarschijnlijk Jip van Jip en Janneke.

Beroemdheden met de naam Jip

Jip Wijngaarden
Kunstenaar

Janneke (Jip, Yanneke) Wijngaarden (Amsterdam, 5 juli 1964) is een Nederlands actrice en kunstschilderes. Tegenwoordig woont ze in de Franse Alpen. Sinds 2003 gebruikt Jip haar doopnaam, geschreven op Franse wijze: Yanneke.

Jip Golsteijn
Journalist

Johannes (Jip) Golsteijn (Amsterdam, 2 juli 1945 – aldaar, 22 februari 2002) was een Nederlandse journalist, schrijver en songschrijver die vooral bekend is geworden door zijn interviews met beroemde popsterren in dagblad De Telegraaf.

Jip Janssen
Hockeyer

Jip Janssen (14 oktober 1997) is een Nederlands hockeyer die uitkomt voor SV Kampong.[1] Met Kampong werd hij Nederlands kampioen in 2017 en 2018. Janssen is vleugelverdediger en strafcornerspecialist.[

Jip Smit
Actrice

Jip Smit is een Nederlands actrice en theatermaker. In het theater was ze o.a. te zien naast Huub Stapel in Napoleon op Sint-Helena en in Alex Klaasens Showponies. Ook speelde ze in verschillende producties van Toneelgroep Amsterdam. In 2020 maakte ze haar eerste soloprogramma Motherland. Smit speelde de titelrol in de telefilm Moos (2016) en behoorde tot het musicalensemble van het eerste seizoen van Even tot hier. In de bioscoop was ze te zien in films als Toen was geluk heel gewoon en Taal is zeg maar echt mijn ding. Op TV speelt ze de dochter van Hans Tuitert in de serie Tweede Hans.

Boeken met de naam Jip

Jip en Janneke
Auteur: Annie M.G. Schmidt

Onder de titel Jip en Janneke schreef Annie M.G. Schmidt in de jaren 1950 een groot aantal korte kinderverhalen, die als wekelijkse afleveringen verschenen in het dagblad Het Parool. Op 13 september 1952 publiceerde Het Parool het eerste Jip-en-Jannekeverhaal, waarin Janneke het nieuwe buurmeisje is van Jip. Elk Jip-en-Jannekeverhaal werd door Schmidt in luttele minuten geschreven in het rumoerige redactielokaal van Het Parool. Het laatste verhaal verscheen op 7 september 1957. De verhaaltjes gaan over het dagelijks leven van twee buurkinderen, Jip en Janneke. De hond Takkie en de poes Siepie zijn belangrijke nevenfiguren. Veel van de verhaaltjes spelen zich af in of rond het huis van een van de twee kinderen. De ouders van Jip en Janneke komen er vaak in voor, in het bijzonder de moeder van Jip. Ook andere familieleden van Jip en Janneke duiken soms op.

Jasper en Jip
Auteur: Olivier Dunrea

Er komen twee nieuwe bewoners bij in het Ganzenhok: Jasper en Jip. Meer dan Jasper en Jip kunnen twee gansjes niet van elkaar verschillen. Zo houdt Jasper van schoon en netjes, en Jip van vies en rommelig. Toch zijn ze de beste vriendjes, want als het moet neemt Jasper een duik in de modder voor Jip.

Muziek met de naam Jip

Hee joh Jip
Artiest: Racoon

Hee joh Jip is een nummer van de Nederlandse band Racoon uit 2021. Het is de derde single van hun zevende studioalbum Spijt is iets voor later. In de tekst van het ingetogen nummer wil de ik-figuur iemand troosten wiens relatie net voorbij is gegaan, deze persoon wordt in de tekst Jip genoemd. Deze Jip voelt zich verdrietig omdat hij denkt dat een relatie er voor hem niet meer inzit. Zanger Bart van der Weide zei bij Jan-Willem Roodbeen op NPO Radio 2: "Iedereen kent Jip. Die zit ook een beetje in jezelf elke keer dat je hartje gebroken is. Die zit in je familie, in je gezin, in je vriendengroep. Iedereen kent wel een Jip die er achter moet komen dat er aan het einde van de regenboog een pot met goud staat".[3] "Hee joh Jip" werd een bescheiden hit in Nederland. Het bereikte de 30e positie in de Nederlandse Top 40. In Vlaanderen kwam het nummer slechts tot de tipparade.

Films met de naam Jip

Bin-jip

Bin-jip (Koreaans: 빈집, leeg huis) is een Zuid-Koreaanse film uit 2004 die geregisseerd werd door Kim Ki-duk. In een aantal landen in het westen is de film onder de naam 3-Iron uitgebracht. Bin-jip werd op het Filmfestival van Venetië van 2004 genomineerd voor een prijs voor de beste regisseur. Tae-suk is een landloper die ongemerkt inwoont in de huizen van mensen die op reis zijn. In ruil voor zijn verblijf doet hij klusjes voor de bewoners. Op een dag breekt hij in in een villa waarvan de bewoners wel thuis blijken te zijn. Hij wordt betrapt door Sun-hwa, een van de bewoners die, zoals later blijkt door haar man mishandeld wordt. Vanaf dat moment reist Sun-hwa met hem mee. Tae-suk raakt geobsedeerd door golf, met verkeerde gevolgen. Nadat een man door ouderdom komt te overlijden in een van de huizen, worden ze opgepakt door de politie. Sun-hwa moet terug naar haar gewelddadige man en Tae-suk probeert te ontsnappen uit zijn cel. Hiervoor leert hij zichzelf de kunst van het onzichtbaar zijn. Nadat dit succesvol blijkt, keert Tae-suk naar het huis van Sun-hwa om zich daar onzichtbaar te houden achter de rug van haar man. De main soundtrack van de film is ‘Gafsa’, een Arabischtalig nummer van de in België geboren zangeres Natacha Atlas. Het nummer is afkomstig van haar tweede album Halim (1997).

Namen die lijken op Jip

Jill   -   Jim   -   Jimi   -   Jin   -   Jiro   -   Jiya   -   Jop   -   Pip

Hoe spel ik de naam Jip?

Internationaal alfabet

 • J Jérusalem
 • I Italia
 • P Paris

Nederlands alfabet

 • J Jordi
 • I Iris
 • P Patrick

NAVO-alfabet

 • J Juliett
 • I India
 • P Papa

Zo spel je Jip met gebarentaal.

gebarentaal letter j
gebarentaal letter i
gebarentaal letter p

Zo schrijf je Jip in braille

j
i
p

Zo sein je Jip in morsecode

· — — —
· ·
· — — ·

Zo sein je Jip met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter j
nautische vlag letter i
nautische vlag letter p

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Jip bekijken?

Top 8 unisex met een J

Top 9 unisex met 3 letters