Unisex namen met een F

F Namen met een F

Unisex naam met een F

Een unisex naam (ook bekend als epicene, gender-neutrale of androgyne naam) is een voornaam die kan worden gebruikt door een persoon, ongeacht diens geslacht. Sommige landen hebben wetten die het gebruik van uniseks namen voorkomen, waardoor ouders hun kinderen seks specifieke namen moeten geven. In Nederland is dat gelukkig niet het geval, lees dus gauw verder voor unisex namen met een F!

Historie

De letter F zoals we die vandaag de dag kennen, gaat terug op de Semitische “wâw”. Men vermoedt dat dit teken aanvankelijk een haak representeerde of een knots, zoals ze ook wordt voorgesteld in de Egyptische hiërogliefen. De oorspronkelijke uitspraak was die van een /v/ en een /w/.
Deze fricatief is nu de 6de letter van ons alfabat, dat in oorsprong een Latijnse creatie is. De letter is hier voortgekomen van bij de Etrusken, die haar uitspraken als /w/, net zoals de Grieken later ook zouden doen. Een F heette toen “digamma” en bestond als teken uit 2 op elkaar gestapelde Γ’s. Door klankverandering verdween deze letter. Het internationale alfabet spreekt altijd van de F van “Foxtrot”. In het telefoonalfabet is het de F van “Ferdinand”.

De uniseks naam

Namen kunnen verschillende seksebetuigingen hebben van land tot land of van taal tot taal. Bijvoorbeeld, de Italiaanse mannelijke naam Andrea (afgeleid van het Griekse Andreas) wordt in veel andere landen begrepen als een vrouwelijke naam.
Ouders kunnen hun kind verder een naam geven ter ere van een persoon van een ander geslacht. Het is mogelijk dat de naam hierdoor androgyne wordt. Christenen, met name katholieken, kunnen hun kind bijvoorbeeld een tweede, middennaam geven van het andere geslacht. Zo wordt een ​​zoon hier wel eens “Marie” of “Maria” genoemd ter ere van de Maagd Maria of “Anne” voor Sint-Anna. Een dochter bijvoorbeeld “José” genoemd worden ter ere van Sint-Jozef of “Jean” ter ere van Johannes de Doper.

Homofonen

Sommige mannelijke en vrouwelijke namen zijn, tot slot, homofonen. Zij worden voor beide geslachten hetzelfde uitgesproken, maar anders gespeld, zoals “Yves/Eve” in het Engels. Deze namen zijn niet altijd uniseks namen. Voorbeelden van uniseks namen met een F vind je hieronder.

Zoeken

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Unisex namen op alfabet