Remko Geboortekaartje naam Remko j2

Betekenis Remko

Beroemd Raadgever
Meer informatie

Geslacht

Remko wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Remko is Nederlands

Remko is afgeleid van de naam Remco

Naamsopbouw

Remko is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter R en is opgebouwd uit 2 klinkers (e, o) en 3 medeklinkers (r, m, k).

Populariteit van de naam Remko

In de grafiek zie je de populariteit van de naam Remko in 1975. De naam Remko is in 1975 in populariteit gestegen.

 • Remko is 186x gegeven als voornaam in 1975

Like

Deze naam is 3x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Remko

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Remko is een Nederlandse jongensnaam. De naam Remko is afgeleid van de naam Remco. De naam Remco, en dus Remko vindt zijn oorsprong waarschijnlijk in Groningen. Het is een verkorte vorm van een naam met als tweede lid de Germaanse stam "Mâr" (vermaard of beroemd). Het eerste lid is van onbekende oorsprong, en kan de Germaanse stam "Ragin" (raad, besluit), Râd (raad, advies) of "Hraban" (raar) zijn. De Nederlandse Voornamen bank geeft aan dat Remco ook kan zijn afgeleid van de Friese naam Remme. Friese naam; vroeger in de vorm Rem ook in Noord-Holland. Voor deze verkorte naam bestaan verschillende maar ook dezelfde verklaringsmogelijkheden als in de introductie: 1) Remco is een tweestammige verkorting van de Germaanse naam Redmar, uit de elementen 'raad' en 'beroemd' (zie -raad- en -mar-); 2) Remco is een tweestammige verkorting van de Germaanse naam Reginmar, waarvan het eerste lid, Regin-, 'raad' betekent (zie regin-); 3) Remco komt van het Oudfries hremn, *hrefn 'raaf', vergelijk Ramkje en zie -raven-. Remko scoort niet alleen goed bij ouders in Nederland, maar zeker ook in België. De meeste bekende dragers van de naam vind je dan ook in deze landen. Remko Harms is een bekende zanger, Remko Pasveer een bekende keeper en Remko Willaerts een bekend personage uit de Vlaamse serie Familie.

Beroemdheden met de naam Remko

Remko Willaert
Personage

Remko Willaert is een personage in de Vlaamse serie Familie. Remko is de zoon van twee diplomaten die in Dubai wonen. Hij krijgt de kans om in Amerika te gaan studeren bij Harvard, maar kiest ervoor om bij zijn vriendin in België te blijven. Hierdoor is zijn relatie met zijn ouders erg verzuurd. Wanneer Hanne dan ook nog eens zwanger wordt en een abortus laat uitvoeren, zorgt dat voor een breuk tussen zoon en ouders. Het is pas wanneer Remko vertelt dat hij alsnog in Amerika gaat studeren, dat er een verzoening ontstaat. Remko Willaert is een personage dat van 22 mei 2010 tot en met 1 oktober 2012 vertolkt werd door Ward Bal.

Remko Pasveer
Voetballer

Remko Pasveer (Enschede, 8 november 1983) is een Nederlands doelman in het betaald voetbal. Hij verlengde in mei 2020 zijn contract bij Vitesse tot medio 2021; dat had hem in 2018 van PSV overgenomen. Pasveer is een zoon van Eddie Pasveer, oud-doelman van FC Twente en De Graafschap. De doelman is vijfvoudig international van Jong Oranje. Tijdens het Europees kampioenschap onder de 21 in 2006 was hij reservedoelman. Op 23 april 2021 werd bekendgemaakt dat hij aan het einde van seizoen 2020/21 transfervrij de overstap zou maken naar Ajax, waar hij tekende voor twee seizoenen.

Remko Vrijdag
Cabaretier

Remko Vrijdag (Waalre, 23 april 1972) is een Nederlands acteur, cabaretier en komiek. Voor het televisieprogramma Cojones imiteerde Vrijdag in 2016 Marco Borsato, Mark Rutte, Geert Wilders en Twan Huys. Tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala 2016 imiteerde hij nogmaals Mark Rutte, voor de uitreiking van de Zilveren Televizier Ster voor beste presentatrice (gewonnen door Chantal Janzen). In 2020 blies Vrijdag het Rutte-personage nieuw leven in in het satirische programma Nieuw Zeer, met een persiflage op de corona-persconferenties van Mark Rutte, terzijde gestaan door de gebarentolk Irma Sluis, gespeeld door Martine Sandifort. In 2022 brengt Vrijdag met Cor Bakker en Fay Lovsky het theaterconcert Zwaaien met je onderbroek, gebaseerd op het repertoire van de componist Harry Bannink.

Remko Harms
Zanger

Remko Harms (5 november 1981) is een Nederlands musicalacteur en zanger die onder meer te zien was in Rembrandt en Les Misérables.

Boeken met de naam Remko

Remko: 'n liefde in Groningerland.
Auteur: Ger Griever

Remko: 'n liefde in Groningerland is een roman uit 1956 van de schrijver Ger Griever.

Hoe spel ik de naam Remko?

Internationaal alfabet

 • R Roma
 • E Edison
 • M Madagaskar
 • K Kilogramme
 • O Oslo

Nederlands alfabet

 • R Ruben
 • E Eva
 • M Mila
 • K Kevin
 • O Omar

NAVO-alfabet

 • R Romeo
 • E Echo
 • M Mike
 • K Kilo
 • O Oscar

Zo spel je Remko met gebarentaal.

gebarentaal letter r
gebarentaal letter e
gebarentaal letter m
gebarentaal letter k
gebarentaal letter o

Zo schrijf je Remko in braille

r
e
m
k
o

Zo sein je Remko in morsecode

· — ·
·
— —
— · —
— — —

Zo sein je Remko met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter r
nautische vlag letter e
nautische vlag letter m
nautische vlag letter k
nautische vlag letter o

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Remko bekijken?

Top 10 jongensnamen met een R

Top 10 jongensnamen met 5 letters