Emma Geboortekaartje naam Emma m2

Betekenis Emma

Machtig, Verbonden, Groots, Universeel, Trouw, Kalm, Betrouwbaar
Meer informatie

Geslacht

Emma wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Emma is Germaans

Naamsopbouw

Emma is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter E en is opgebouwd uit 2 klinkers (e, a) en 2 medeklinkers (m, m).

Populariteit van de naam Emma

Emma is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Emma tussen 1989 en 2023. De naam Emma is minder populair geworden.

 • Emma is 596x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 18x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Emma

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

De naam Emma is zeer gewild. Over de oorsprong van de naam Emma bestaan veel verschillende versies. Volgens de eerste versie is de naam Emma afgeleid van de Hebreeuwse mannelijke naam Emmanuel, wat betekent "God is met ons". Er wordt dan aangenomen dat Emma de korte vorm is van de naam Emmanuel. Volgens de tweede versie is Emma een Germaanse naam. De naam is ontstaan uit het Germaanse woord ermena, wat "groot", "geweldig" betekende. Volgens andere bronnen is de naam Emma een Duitse naam die "heel, universeel" betekent. Het is mogelijk dat de naam veel later onafhankelijk werd, en dat de naam aanvankelijk een korte vorm was van oude Germaanse namen die met het element "ermen" ("alles, universeel") begonnen. In dit geval zijn de verwante namen de namen Emilia, Emmy en Irma. Hoe dan ook, oorspronkelijk was de naam Emma vooral in gebruik bij de Franken. De naam verbreidde zich langzaam over Frankrijk en Engeland. In 1002 huwde de Engelse koning Ethelred bijvoorbeeld met een vrouw genaamd Emma. Zij was afkomstig uit Normandië. Volgens de vierde versie heeft de naam Emma Latijnse wortels, het vertaalt zich dan als "kostbaar". De naam Emma kan ook van Arabische oorsprong zijn. Vertaald uit de Arabische taal betekent "trouw", "kalm", "betrouwbaar". De naam Emma is niet alleen populair in West Europa, of de landen van de "Oude Wereld". Ook in de landen van de Nieuwe Wereld (bv de VS, Canada, Nieuw-Zeeland en Australië) geven ouders graag de naam. In veel van deze landen staat de naam in de top 5 meest populaire namen. In de Verenigde Staten stond Emma in 1880 al op de derde plaats (na alleen de alomtegenwoordige Mary en Anna). De naam nam in de 20ste eeuw gestaag af, en begon in de jaren tachtig opnieuw aan een opmars. Emma werd uiteindelijk in 2008 in de VS de populairste naam voor meisjes . Op dat moment kende het elders ook vergelijkbare niveaus van populariteit, waaronder in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Scandinavië en Nederland. Meest bekende Emma uit Nederland is Adelheid Emma Wilhelmina Theresia, Prinses van Waldeck en Pyrmont, geboren als Adelaïde Emma Wilhelmina Therèse Prinzessin zu Waldeck und Pyrmont (Arolsen, 2 augustus 1858 – Den Haag, 20 maart 1934). Zij was de tweede echtgenote van koning Willem III der Nederlanden. Ze was koningin-regentes der Nederlanden van 1890 tot 1898, omdat de troonopvolger (Wilhelmina) nog te jong was voor koningschap. Emma is ook een geliefde naam voor fictieve personages. Misschien wel het bekendst is ze in het boek van Jane Austin, getiteld: ... Emma!

Beroemdheden met de naam Emma

Emma Chadwick
Schilder

Emma Chadwick, geboren Emma Hilma Amalia Löwstädt, was een Zweedse schilder die gespecialiseerd was in genretaferelen en portretten.

Emma Bunton
Zangeres

Emma Lee Bunton (Barnet (Hertfordshire), 21 januari 1976) is een Britse zangeres die bekend werd als Baby Spice in de meidengroep Spice Girls. Sinds 1999 heeft zij een relatie met zanger Jade Jones. Jade maakte in de jaren negentig deel uit van boyband Damage. Bunton en Jones hebben twee zoons.

Emma Waldeck-Pyrmont
Koning

Adelheid Emma Wilhelmina Theresia, Prinses van Waldeck en Pyrmont, geboren als Adelaïde Emma Wilhelmina Therèse Prinzessin zu Waldeck und Pyrmont (Arolsen, 2 augustus 1858 – Den Haag, 20 maart 1934), was de tweede echtgenote van koning Willem III der Nederlanden van 7 januari 1879 tot zijn dood op 23 november 1890 en koningin-regentes der Nederlanden van 1890 tot 1898.

Emma Thompson
Actrice

Britse actrice en scenarioschrijver, winnaar van de Academy Award, winnaar van de BAFTA en Emmy Award

Emma Watson
Actrice

Emma Charlotte Duerre Watson is een Brits actrice. Meest bekend is ze van haar rol als Hermelien Griffel in acht Harry Potter-films. Andere films waarin ze speelde zijn onder meer Little Women, Ballet Shoes, Noah, The Tale of Despereaux, The Bling Ring, The Perks of Being a Wallflower, Beauty and the Beast en The Circle.

Muziek met de naam Emma

Emma
Artiest: Hot Chocolate

Emma, ook wel Emmaline of Emmeline genoemd, is een lied geschreven door Errol Brown en Tony Wilson, in 1974 uitgebracht door de Britse band Hot Chocolate.

Geografie met de naam Emma

Stad in Missouri: Emma

Emma is een plaats (city) in de Amerikaanse staat Missouri, en valt bestuurlijk gezien onder Lafayette County en Saline County.

Namen die lijken op Emma

Amé   -   Amy   -   Emi   -   Emmy   -   Emy   -   Imme

Hoe spel ik de naam Emma?

Internationaal alfabet

 • E Edison
 • M Madagaskar
 • M Madagaskar
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • E Eva
 • M Mila
 • M Mila
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • E Echo
 • M Mike
 • M Mike
 • A Alfa

Zo spel je Emma met gebarentaal.

gebarentaal letter e
gebarentaal letter m
gebarentaal letter m
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Emma in braille

e
m
m
a

Zo sein je Emma in morsecode

·
— —
— —
· —

Zo sein je Emma met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter e
nautische vlag letter m
nautische vlag letter m
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Emma bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een E

Top 10 meisjesnamen met 4 letters