Emma

Betekenis Emma

Machtig, Verbonden, Groots, Universeel, Trouw, Kalm, Betrouwbaar Meer informatie

Geslacht

Emma wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Emma is Germaans

Naamsopbouw

Emma is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter E en is opgebouwd uit 2 klinkers (e, a) en 2 medeklinkers (m, m).

Populariteit van de naam Emma

Emma is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2020. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Emma tussen 1989 en 2020. De naam Emma is minder populair geworden.

 • Emma is 685x gegeven als voornaam in 2020

Geboortekaartjes met de naam Emma

Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

Toelichting herkomst en betekenis

De naam Emma is zeer gewild. Over de oorsprong van de naam Emma bestaan verschillende versies. Volgens de eerste versie is de naam Emma afgeleid van de Hebreeuwse mannelijke naam Emmanuel, wat betekent "God is met ons". Er wordt dan aangenomen dat Emma de korte vorm is van de naam Emmanuel. Volgens de tweede versie is Emma een Germaanse naam. De naam is ontstaan uit het Germaanse woord ermena, wat "groot", "geweldig" betekende. Volgens andere bronnen is de naam Emma een Duitse naam die "heel", "universeel" betekent. Het is mogelijk dat de naam veel later onafhankelijk werd, en aanvankelijk was het een korte vorm van oude Germaanse namen die met het element "ermen" ("alles, universeel") begonnen. In dit geval zijn de verwante namen de namen Emilia, Emmy en Irma. Hoe dan ook, oorspronkelijk was de naam beperkt tot de Franken, maar hij verbreidde zich over Frankrijk en Engeland. In 1002 huwde de Engelse koning Ethelred bijvoorbeeld met een vrouw genaamd Emma. Zij was afkomstig uit Normandië. Volgens de derde versie heeft de naam Emma Latijnse wortels, het vertaalt zich als "kostbaar". Emma kan van Arabische oorsprong vzijn. Vertaald uit de Arabische taal betekent "trouw", "kalm", "betrouwbaar". De naam Emma is niet alleen populair in West Europa, of de landen van de "Oude Wereld" maar ook in de landen van de Nieuwe Wereld. Dus in de VS, Canada, Nieuw-Zeeland en Australië. In veel landen staat de naam in de top 5 meest populaire namen. In de Verenigde Staten stond Emma in 1880 op de derde plaats (na alleen de alomtegenwoordige Mary en Anna). De naam nam in de 20ste eeuw gestaag af, en begon in de jaren tachtig opnieuw aan een opmars. Emma werd uiteindelijk dan toch de populairste naam voor meisjes in 2008 in de VS. Op dat moment kende het ook vergelijkbare niveaus van populariteit elders, waaronder het Verenigd Koninkrijk (waar het een decennium eerder begon te stijgen) ), Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Scandinavië en Nederland. Meest bekende Emma uit Nederland is Adelheid Emma Wilhelmina Theresia, Prinses van Waldeck en Pyrmont, geboren als Adelaïde Emma Wilhelmina Therèse Prinzessin zu Waldeck und Pyrmont (Arolsen, 2 augustus 1858 – Den Haag, 20 maart 1934). Zij was de tweede echtgenote van koning Willem III der Nederlanden van 7 januari 1879 tot zijn dood op 23 november 1890 en koningin-regentes der Nederlanden van 1890 tot 1898. Emma ia ook een geliefde naam voor fictieve personages. Misschien wel het bekendst is ze in het boek van Jane Austin, getiteld: ... Emma!

Beroemdheden met de naam Emma

Emma Bunton
Zangeres
Emma Waldeck-Pyrmont
Koning
Emma Thompson
Actrice
Emma Watson
Actrice

Liedjes met de naam Emma

Emma
Hot Chocolate

Geografie met de naam Emma

Stad in Missouri: Emma

Namen die lijken op Emma

Amé   -   Amy   -   Emmy   -   Emy   -   Imme

Hoe spel ik de naam Emma?

Internationaal alfabet

 • E Edison
 • M Madagaskar
 • M Madagaskar
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • E Eduard
 • M Maria
 • M Maria
 • A Anna

NAVO-alfabet

 • E Echo
 • M Mike
 • M Mike
 • A Alfa

Zo spel je Emma met gebarentaal.

gebarentaal letter e
gebarentaal letter m
gebarentaal letter m
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Emma in braille

e
m
m
a

Zo sein je Emma in morsecode

·
— —
— —
· —

Zo sein je Emma met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter e
nautische vlag letter m
nautische vlag letter m
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Emma bekijken?