Reynard Kaart van Naam Reynard

Betekenis Reynard

Sterke beslisser, Krachtig Advies, De kracht van advies (samengesteld uit twee elementen: "*raginą", wat betekent "besluit, advies, raad" plus "*harduz / *hardu-", wat betekent "hard, sterk, moedig, krachtig een")
Meer informatie

Geslacht

Reynard wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Reynard is Duits en Germaans.

Naamsopbouw

Reynard is een middellange naam en bestaat uit 7 letters. De naam begint met de letter R en is opgebouwd uit 2 klinkers (e, a) en 5 medeklinkers (r, y, n, r, d).

Like

Deze naam is 3x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Reynard

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Reynard is een klassieke Duitse jongensnaam en betekent "krachtig advies". De naam Reynard is afgeleid van de Germaanse naam Raginhard of Raginhart. En die is samengesteld uit de elementen regin "advies, raad, beslissing" en hart "hard, standvastig, dapper, hardy". Nog preciezer: samengesteld uit twee elementen: "*raginą", wat betekent "besluit, advies, raad" plus "*harduz / *hardu-", wat betekent "hard, sterk, moedig, krachtig een". De naam betekent "sterke beslissingen, de kracht van advies". Men denkt dat de figuur van Reynaert zijn oorsprong vindt in de folklore van Elzas-Lotharingen, vanwaar hij zich verspreidde naar Frankrijk, de Lage Landen en Duitsland. Een uitgebreide behandeling van het personage is de Oudfranse Le Roman de Renart, geschreven door Pierre de Saint-Cloud rond 1170, die de typische setting bepaalt. Onze Reinaert de Vos is in het Engels Reynard the Fox. Verder zijn bekende namen uit het verleden: 1) Reinhard I, Heer van Hanau (~1225-1281) is de stamvader van het Huis van Hanau. 2) Reinhard II van Hanau (~1369–1451) was heer van Hanau en vanaf 1429 graaf van Hanau. Hij was een van de belangrijkste leden van het Huis van Hanau. Varianten van de naam zijn onder meer Reynald, Reynardo en Reynaert. De Noormannen brachten het naar Engeland in de vorm Reinard, hoewel het daar nooit erg gebruikelijk werd. In middeleeuwse fabels werd de naam gedragen door de sluwe held Reinaard de Vos (met als gevolg dat renard een Frans woord is geworden dat "vos" betekent). Geassocieerd met Reynaerde de sluwe vos in middeleeuwse Europese dierenverhalen. Reynard kan een ongebruikelijke maar historische keuze maken voor een moderne jongen, een moderne Richard of Robert.

Beroemdheden met de naam Reynard

Reynard Butler
Wielrenner

Reynard Butler (Oos-Londen, 3 april 1989) is een Zuid-Afrikaans wielrenner die anno 2019 rijdt voor ProTouch.

Boeken met de naam Reynard

Reynard the Fox
Auteur: Willem

Reynard the Fox is de Engelse titel van het epos Van den Vos Reynaerde. Het epos en de vos worden tegenwoordig ook aangeduid als Reinaart de vos, Reinaert de vos of Over de vos Reinaert. Voor literatuurkenners volstaat de Reynaert. Vossenverhalen gebruiken variaties zoals Reintje of Reintje de Vos. Een oudere versie dan de Reynaert is de vroeg-13e-eeuwse Franse Roman de Renart. Het boek Reinaert de Vos is niet helemaal uit het niets geschreven. De schrijver wilde met dit boek een belangrijke boodschap duidelijk maken. Hij wilt namelijk duidelijk maken dat je niet alles moet geloven wat iemand zegt, wat de dieren dus wel doen met Reinaert. De Reinaert van ‘Willem die Madocke maecte’, is een satirisch dierenverhaal, waarin de middeleeuwse maatschappij een spiegel voorgehouden krijgt. Hofdag in het dierenrijk; bijna alle dieren klagen bij koning Nobel over de streken die Reinaert de vos hun heeft geleverd. Maar hoe krijg je een listige vos zover dat hij zich vrijwillig aan een gerechtelijke procedure onderwerpt? Bruun de beer en Tibeert de kater, die er achtereenvolgens opuit worden gestuurd om de vos te dagvaarden, ondervinden aan den lijve dat dat niet eenvoudig is. Nadat beiden meer dood dan levend zijn teruggekeerd, slaagt Grimbeert de das er ten slotte in Reinaert mee te krijgen naar het hof. Daar wordt hij in staat van beschuldiging gesteld en ter dood veroordeeld. Zijn aartsvijanden Bruun, Tibeert en Isengrijn de wolf vertrekken om de galg in orde te maken. Intussen weet Reinaert koning Nobel met een verbluffende leugen wijs te maken dat juist deze drie dieren gestraft moeten worden, en dat hijzelf onschuldig is. Als hij dan ook nog terloops een schat ter sprake brengt, is de koning - en vooral de koningin - snel overtuigd: Reinaert wordt vrijgesproken. In de ontknoping van het verhaal maakt Reinaert opnieuw enkele slachtoffers. Koning Nobel en zijn hof blijven verslagen en gedesillusioneerd achter.

Films met de naam Reynard

Le Renard et l'Enfant (2007)

Le Renard et l'Enfant (The Fox & the Child / Het Vosje en het Meisje / De Vos en het Meisje, 2007) is een mooie film van regisseur Luc Jacques. Op een doodnormale herfstochtend, merkt een jong meisje een vos op die loopt over een zijweggetje. Nieuwsgierig en op het punt haar angst te overwinnen, durft ze toch de vos te benaderen. De grenzen, die normaal tussen een mens en een wild dier te vinden zijn, verdwijnen als sneeuw voor de zon. Het is het begin van een buitengewone vriendschap. Dankzij de vos, ontdekt het meisje een geheime en verwilderde natuur, dat haar leven en haar kijk daarop compleet doet veranderen.

Namen die lijken op Reynard

Raynard   -   Renard   -   Reynardo

Hoe spel ik de naam Reynard?

Internationaal alfabet

 • R Roma
 • E Edison
 • Y Yokohama
 • N New York
 • A Amsterdam
 • R Roma
 • D Danemark

Nederlands alfabet

 • R Ruben
 • E Eva
 • Y Yfke
 • N Naomi
 • A Ali
 • R Ruben
 • D Daniël

NAVO-alfabet

 • R Romeo
 • E Echo
 • Y Yankee
 • N November
 • A Alfa
 • R Romeo
 • D Delta

Zo spel je Reynard met gebarentaal.

gebarentaal letter r
gebarentaal letter e
gebarentaal letter y
gebarentaal letter n
gebarentaal letter a
gebarentaal letter r
gebarentaal letter d

Zo schrijf je Reynard in braille

r
e
y
n
a
r
d

Zo sein je Reynard in morsecode

· — ·
·
— · — —
— ·
· —
· — ·
— · ·

Zo sein je Reynard met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter r
nautische vlag letter e
nautische vlag letter y
nautische vlag letter n
nautische vlag letter a
nautische vlag letter r
nautische vlag letter d

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Reynard bekijken?

Top 10 jongensnamen met een R

Top 10 jongensnamen met 7 letters