Finn Geboortekaartje naam Finn j2

Betekenis Finn

Eerlijk, Finnen, Man uit Finland
Meer informatie

Geslacht

Finn wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Finn is Scandinavisch

Naamsopbouw

Finn is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter F en is opgebouwd uit 1 klinker (i) en 3 medeklinkers (f, n, n).

Populariteit van de naam Finn

Finn is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Finn tussen 2000 en 2023. De naam Finn is minder populair geworden.

 • Finn is 527x gegeven als voornaam in 2023

Finn wordt ook gebruikt als achternaam

Like

Deze naam is 15x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Finn

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

De betekenis en oorsprong van de naam Finn heeft meerdere varianten. Dit komt onder andere doordat ook de naam Fynn bestaat en mogelijk gerelateerd is aan Finn. De naam Finn is in de eerste variant een mannelijke naam van Ierse afkomst die 'Eerlijk" betekent. Het is ook een Noorse naam die Man uit Finland betekent. Finn is (voor de Ieren) een naam met enorme energie en charme, namelijk die van de grootste held uit de Ierse mythologie, Finn MacCool (ook bekend als Fionn mac Cuumhaill). Finn MacCool is een onverschrokken krijger met mystieke bovennatuurlijke krachten, ook bekend om zijn wijsheid en vrijgevigheid. Beroemde mensen met de naam Finn of Fynn zijn onder meer de Britse actrice Finn Watkins, de Amerikaanse filantroop en zakenman Finn Wentworth en scenarioschrijver/regisseur Finn Taylor. Finn is ook een achternaam. The Finn Brothers is een bekende band met de broers Neil Finn en Tim Finn, die ook in de Nieuw-Zeelandse band Split Enz zaten. Er zijn verschillende Fynns die atleten zijn, waaronder de Duitse voetballers Fynn Arkenberg en Fynn Gutzeit.

Beroemdheden met de naam Finn

Finn Folcwalding
Koning

Finn Folcwalding wordt beschouwd als de eerste koning van de Friezen. Geschiedkundigen zien hem meer als een legendarische dan een historische figuur, omdat hij slechts bekend is uit middeleeuwse liederen. Hij was de zoon van Folcwalding (Folkwaldan sunu) en getrouwd met de Deense prinses Hildeburh (Hildeburg), de dochter van Hoc Halfdeane en zuster van prins Hnaef. De historische Finn Folcwalding leefde in het begin van de 5e eeuw, het tijdperk van de volksverhuizingen. Hij heerste over de Friezen. Zijn machtscentrum vermoedelijk in de Hollandse of Friese kuststreek. Hier raakte hij in gevecht met de Denen van zijn zwager prins Hnaef en diens kapitein Hengest, aanvoerder van de Juten.

Neil Finn
Muzikant

Neil Mullane Finn (Te Awamutu, 27 mei 1958) is een Nieuw-Zeelands zanger, muzikant en liedjesschrijver. Hij is de voorman van Crowded House. Nadat die groep uiteenviel, begon hij een solocarrière, en per 2007 blies hij de band weer nieuw leven in. Neil Finn is vader van twee zoons, waaronder de oudste Liam Finn.

Finn Cole
Acteur

Finn Wolfhard
Acteur

Boeken met de naam Finn

De avonturen van Finn en Zinzi
Auteur: Tineke de Vries - Struiksma

De avonturen van Finn en Zinzi is een leuk kinderboek van de schrijfster Tineke de Vries. Finn en Zinzi, twee eekhoorntjes, gaan op een middag spelen. Ze besluiten om een eindje te gaan fietsen. Onderweg komen ze van alles tegen, waardoor het een spannende en leuke middag gaat worden. Ben jij nieuwsgierig naar hun belevenissen?

FInn
Auteur: Janneke van der Pal

Finn heeft een droom: muziek maken. Maar zijn vader wil dat hij gewoon gaat voetballen, net als alle andere jongens. Bij een vervallen boerderij ontmoet Finn een oude man die prachtig viool kan spelen. Elke zaterdag, als zijn vader denkt dat hij gaat voetballen, gaat Finn stiekem naar de boerderij om in het geheim te oefenen. Als hij vioolspeelt, lijkt de hele wereld mooier. Zijn beste vriend Erik verklaart hem voor gek. Is Finn dan de enige die ziet hoe betoverend muziek kan zijn? Of is er iets anders aan de hand? Het boek is succesvol verfilmd (zie hieronder).

Huckleberry Finn
Auteur: Mark Twain

Huckleberry "Huck" Finn is een personage gecreëerd door Mark Twain, die voor het eerst verscheen in het boek De lotgevallen van Tom Sawyer (1876) en de hoofdpersoon en verteller is van het vervolg, De lotgevallen van Huckleberry Finn (1884).

Films met de naam Finn

Finn (2013)

Finn is een Nederlandse familiefilm uit 2013 van Frans Weisz met in de titelrol Mels van der Hoeven en verder met onder meer Daan Schuurmans en Jan Decleir. Samen met zijn beste vriend zit Finn op voetbal. Finn wil liever muziek maken. Zijn vader vindt dat Finn gewoon moet blijven voetballen, net als de andere jongens. De film werd op meerdere internationale filmfestivals bekroond en werd ook in Duitsland uitgebracht onder de titel Finn und die Magie der Musik.

Namen die lijken op Finn

  -   Fen   -   Fenn   -   Fenno   -   Finnley   -   Fynn   -   Vinn

Hoe spel ik de naam Finn?

Internationaal alfabet

 • F Florida
 • I Italia
 • N New York
 • N New York

Nederlands alfabet

 • F Fatima
 • I Iris
 • N Naomi
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • F Foxtrot
 • I India
 • N November
 • N November

Zo spel je Finn met gebarentaal.

gebarentaal letter f
gebarentaal letter i
gebarentaal letter n
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Finn in braille

f
i
n
n

Zo sein je Finn in morsecode

· · — ·
· ·
— ·
— ·

Zo sein je Finn met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter f
nautische vlag letter i
nautische vlag letter n
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Finn bekijken?

Top 10 jongensnamen met een F

Top 10 jongensnamen met 4 letters