Hajar Geboortekaartje naam Hajar m2

Betekenis Hajar

Vlucht, Verlaten, Zonlicht, Lotusbloem, Het perfecte meisje.
Meer informatie

Geslacht

Hajar wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Hajar is Arabisch

Naamsopbouw

Hajar is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter H en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, a) en 3 medeklinkers (h, j, r).

Populariteit van de naam Hajar

Hajar is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Hajar tussen 1997 en 2023. De naam Hajar is minder populair geworden.

 • Hajar is 14x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Hajar

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

De naam Hajar is een Arabische meisjesnaam. De betekenis van de naam “Hajar” is verschillend in verschillende talen, landen en culturen en heeft meerdere mogelijk dezelfde of verschillende betekenissen. De naam Hajar is van Arabische oorsprong. De naam Hajar is afgeleid van de Hebreeuwse naam Hagar. In het Hebreeuws betekent het mogelijk "vlucht", hoewel het ook van onbekende Egyptische oorsprong kan zijn. In het Oude Testament is zij de tweede vrouw van Abraham en de moeder van Ismaël, de stichter van het Arabische volk. Nadat Sara, de eerste vrouw van Abraham, eindelijk een kind had gekregen, liet ze Hagar en Ismaël de woestijn in verdrijven. Maar God hoorde hun gehuil en redde hen. De naam Hajar (Arabisch schrift: حجر) is dus de Arabische vorm van Hagar, en komt waarschijnlijk van hajara "vluchten". De naam van de moeder van Ismaël, de patriarch van het Arabische ras. De Hajj-bedevaart komt voort uit dezelfde wortel. Hajar is ook de naam van de vrouw van de profeet Ibrahim. Volgens sommige bronnen zou de naam echter van Egyptische of Marokkaanse afkomst zijn. De betekenis van Hajar kan ook 'zonlicht' zijn. In het Egyptisch betekent het mogelijk 'lotusbloem'. In het Marokkaans betekent de naam 'het perfecte meisje'. Varianten van de naam zijn onder meer Hadjar, Hajra, Hajrah, Hajjra, Hajjrah. Er zijn verschillende bekende persoonlijkheden met de naam Hajar. De beroemde Koerdische schrijver en dichter gebruikte Hajar als pseudoniem. Hajar Graiga is een actrice en Hajar Alkhadi een atlete.

Beroemdheden met de naam Hajar

Hajar Graiga
Actrice

Hajar Graiga is een actrice. Ze is onder meer bekend van de film Le chant de l'exil (2007).

Hajar Alkhaldi
Atlete

Hajar Saad Al-Khaldi is een Bahreinse sprinter. Ze nam deel aan het 100 meter-evenement voor dames op de Olympische Zomerspelen 2016.

Hajar Adnana
Zangeres

Hajar Adnane groeide op in Laâyoune ; ze heeft een zus en een broer, van wie ze de oudste is. Ze studeerde economie in Agadir aan de universiteit en richtte zich daarna op een muzikale carrière. In 2005 zette ze een eerste stap in de muziek door deel te nemen aan de show Studio 2m. Parallel aan haar muzikale carrière heeft ze een rol in twee seizoenen van de televisieserie Dar el warata (ar) , uitgezonden op de Marokkaanse zender SNRT

Abdurrahman Sharafkandi
Dichter

Abdurrahman Sharafkandi of Hazhar of Hajar, (Koerdisch: Hejar, هه‌ژار; Perzisch: هژار Hazhar) (13 april 1921 - 21 februari 1991), was een bekende Koerdische schrijver, dichter, lexicograaf, taalkundige en vertaler, uit Iran. Sommige bronnen van de geboorteplaats van Sharafkandi zijn genoemd in het dorp Sharafkand, een district van Bukan.

Geografie met de naam Hajar

Bergen: Al-Hajar Mountains

Al-Hajar Mountains (Arabisch: جِبَال ٱلْحَجَر,) in het noordoosten van Oman en ook de oostelijke Verenigde Arabische Emiraten zijn de hoogste bergketen in de oostelijke Arabische schiereiland. Ook bekend als "Oman Mountains", scheiden ze de lage kustvlakte van Oman van het hoge woestijnplateau en liggen 50-100 km (31-62 mijl) landinwaarts van de Golf van Oman. Al (اَلْ) betekent "de", en Ḥajar (حَجَر) betekent "steen" of "rots". Dus al-Hajar (اَلْحَجَر) wordt genoemd als "de steen" of "de rots".

Moskee: Hajar Katoon

De Hajar Khatoon-moskee (in het Koerdisch: مزگت هاجه رخاتوون, in het Perzisch: مسجد هاجرخاتون) is architectonisch een unieke en oude moslimmoskee (nu een toeristische bestemming) in de stad Sanandaj in de provincie Koerdistan, Iran. De Hajar Khatoon-moskee werd meer dan honderd jaar geleden gebouwd door Haj Sheikh Shokrollah, een zeer prominente soennitische geestelijke of sjeik in die regio.

Fort: Hajar an-Nasar

Hajar an-Nasar (Arabisch: حجر النسر, lit. 'de adelaarsrots') is een oud fort in het noorden van Marokko. Het werd in de 10e eeuw gebouwd door de Idrisid-dynastie. De archeologische vindplaats is gelegen op een rotsachtige kam met uitzicht op de bovenloop van een zijrivier van de Loukkos-rivier, ongeveer 40 km bijna pal ten oosten van de moderne stad Larache.

Hoe spel ik de naam Hajar?

Internationaal alfabet

 • H Havanna
 • A Amsterdam
 • J Jérusalem
 • A Amsterdam
 • R Roma

Nederlands alfabet

 • H Hidde
 • A Ali
 • J Jordi
 • A Ali
 • R Ruben

NAVO-alfabet

 • H Hotel
 • A Alfa
 • J Juliett
 • A Alfa
 • R Romeo

Zo spel je Hajar met gebarentaal.

gebarentaal letter h
gebarentaal letter a
gebarentaal letter j
gebarentaal letter a
gebarentaal letter r

Zo schrijf je Hajar in braille

h
a
j
a
r

Zo sein je Hajar in morsecode

· · · ·
· —
· — — —
· —
· — ·

Zo sein je Hajar met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter h
nautische vlag letter a
nautische vlag letter j
nautische vlag letter a
nautische vlag letter r

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Hajar bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een H

Top 10 meisjesnamen met 5 letters