Livia Geboortekaartje naam Livia m2

Betekenis Livia

Olijfboom, Olijfboomplanter (van Olivia), van de familie Livius, Blauw (van Romeinse Livius), Leven (van Zweedse 'Liv")
Meer informatie

Geslacht

Livia wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Livia is Engels, Latijn en Zweeds.

Livia is afgeleid van de naam Olivia

Naamsopbouw

Livia is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter L en is opgebouwd uit 3 klinkers (i, i, a) en 2 medeklinkers (l, v).

Populariteit van de naam Livia

Livia is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Livia tussen 2009 en 2023. De naam Livia is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Livia is 318x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 17x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Meest recente comments over de naam Livia

Merle
Onze dochter heet ook Livia, prachtige naam!

Geboortekaartjes met de naam Livia

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Livia is een mooie meisjesnaam. De betekenis van de naam Livia is verschillend in verschillende talen, landen en culturen. De naam heeft meerdere mogelijk dezelfde of verschillende betekenissen. Livia is allereerst een mooie Engelse meisjesnaam. In het Engels wordt Livia ook wel als afkorting van Olivia gebruikt. Dit komt van het Latijnse woord ‘olivarius’ dat ‘olijfboom’ of ‘olijfboomplanter’ betekent. De olijftak is het symbool van de vrede. Ook de olijfboom symboliseert periodes van rust en vrede. Hoewel dus een verkorte variant van Olivia ia, is de opvallend aantrekkelijke Livia al een onafhankelijke naam sinds de tijd van de oude Romeinen, toen de naam bijvoorbeeld toebehoorde aan Livia Drusilla - de machtige vrouw van keizer Augustus. De naam is nog steeds vaak gehoord in het moderne Italië. Livia Drusilla was Romeinse keizerin van 27 v. Chr. tot 14 n. Chr. als de vrouw van keizer Augustus. Livia is dan een Latijnse meisjesnaam en betekent "van de familie Livius", of "blauwachtig" (van het Latijnse "lividus") of "blauw". Vanaf de Romeinse tijd was dit de vrouwelijke afgeleide van de familienaam Livius. Terugkijkend op deze dagen roept de kleur blauw, en dus ook de naam Livia, ongelooflijke symboliek op. In de geschiedenis spraken de oude Romeinen over twee soorten blauw: de ene verwijst naar de kleur van de lucht en de andere naar die van de zee. Caesis, het blauw van de lucht, werd toegeschreven aan goden, helden en hemelse wezens. Veel vrouwen droegen in die tijd make-up in blauwtinten afgeleid van azuriet, een kopermineraal. Met nog veel meer te onderzoeken met betrekking tot de eeuwenoude culturele betekenis van de tint, kan baby Livia ook geïnspireerd worden door lang vervlogen tijden. Als laatste is Livia ook een Zweedse naam, met de betekenis Leven, van het Zweedse 'liv' De naam in de Middeleeuwen al gebruikt door stijlvolle schrijvers zoals Shakespear: 1607, in Antony and Cleopatra, Akte V, Scene II: Een edeler teken dat ik apart heb gehouden / Voor Livia en Octavia, om te induceren / Hun bemiddeling... Ook al komt de oorsprong waarschijnlijk uit Engeland, de naam Livia is veruit het meest populair in ... Brazilië! Varianten van de naam zijn onder meer Lyvia, Livi en Liwia. Bekende dragers van de naam zijn onder meer de Cubaanse actrice Livia Brito, de Zweedse actrice Livia Millhagen en de Italiaanse politica Livia Turco. De naam Livia is zeker een favorietje van schrjivers en regisseurs. We noemden al Shakespear. Maar Livia verscheen ook in de toneelstukken van John Fletcher en Thomas Middleton. En Anna Livia Plurabelle is de naam van een personage in Finnegans Wake van James Joyce. Ook regisseurs zijn dol op de naam. Livia Pollio Soprano is een personage in de populaire serie "The Sopranos", Livia "Livvy" Blackthorn is een personage in 'The Dark Artifices' van Cassandra Clare. En Livia Corvius is een videogamekarakter in "Ravenmark: Scourge of Estellion".

Beroemdheden met de naam Livia

Livia Orestilla
Keizerin

Livia Orestilla, afwisselend ook Cornelia Orestilla of Orestina genoemd, was keizerin en de tweede vrouw van de Romeinse keizer Caligula in 37 of 38 na Christus.

Livia Drusa
Politica

Livia Drusa (ca. 120 v.Chr. - ca. 92 v.Chr.) was een Romeinse matrone. Ze was de dochter van Marcus Livius Drusus, consul in 112 voor Christus, en zus van Marcus Livius Drusus, tribuun van het plebs in 91 voor Christus. Ze was de moeder van Cato de Jongere, en grootmoeder van Marcus Junius Brutus, via haar oudste dochter Servilia.

Livia Brito
Actrice

Livia Brito Pestana is een Cubaanse en Mexicaanse actrice en model die aan populariteit won na haar acteerdebuut in Televisa's telenovela Triunfo del amor. Ze is ook vooral bekend vanwege het uitbeelden van personages die meestal heroïsch zijn in alle telenovela's waarin ze speelde.

Livia Turco
Politica

Livia Turco (geboren 13 februari 1955 in Cuneo) is een Italiaanse politicus, lid van de Democratische Partij. Ze was een lid van het parlement tussen 1987-2013. Turco was tussen 1996 en 2001 minister van Sociale Zaken in drie regeringen en tussen 2006 en 2008 minister van Volksgezondheid.

Boeken met de naam Livia

Livia's ruimtedroom
Auteur: Marianne van Tuinen

Livia's ruimtedroom is een rrachtig prentenboek over meisje dat droomt dat ze door de kosmos vliegt en dingen ontdekt die nog niemand weet. Livia oefent haar spreekbeurt over het universum. Op internet vindt ze feiten genoeg, maar echt boeiend zijn die niet. Eigenlijk moet het over buitenaardse wezens gaan, denkt Livia, dan luistert de klas zéker! ‘s Nachts droomt ze dat ze door de kosmos vliegt. Ze ontdekt dingen die nog niemand weet. Op school vertelt Livia hoe je in de ruimte reist. Kan dat? De klas gaat het nu ook proberen.

Films met de naam Livia

Livia (1981)

Livia is een film van regisseur Hristos Kehagioglou uit 1981. Emily raakt verstrikt in de onopgeloste moord op haar verloofde. Terwijl ze zich verdiepen in veranderende realiteiten, vervaagt de grens tussen waarheid en illusie, wat leidt tot verrassende onthullingen...

Namen die lijken op Livia

  -   Liv   -   Liva   -   Livi   -   Liviya   -   Lova   -   Lovi

Hoe spel ik de naam Livia?

Internationaal alfabet

 • L Liverpool
 • I Italia
 • V Valencia
 • I Italia
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • L Lorenzo
 • I Iris
 • V Valentijn
 • I Iris
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • L Lima
 • I India
 • V Victor
 • I India
 • A Alfa

Zo spel je Livia met gebarentaal.

gebarentaal letter l
gebarentaal letter i
gebarentaal letter v
gebarentaal letter i
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Livia in braille

l
i
v
i
a

Zo sein je Livia in morsecode

· — · ·
· ·
· · · —
· ·
· —

Zo sein je Livia met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter l
nautische vlag letter i
nautische vlag letter v
nautische vlag letter i
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Livia bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een L

Top 10 meisjesnamen met 5 letters