Duncan Geboortekaartje naam Duncan j2

Betekenis Duncan

Donkere Strijder, Bruine Strijder (van het Gaelische 'donn chadh')
Meer informatie

Geslacht

Duncan wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Duncan is Keltisch

Naamsopbouw

Duncan is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter D en is opgebouwd uit 2 klinkers (u, a) en 4 medeklinkers (d, n, c, n).

Populariteit van de naam Duncan

In de grafiek zie je de populariteit van de naam Duncan tussen 1996 en 2015. De naam Duncan is minder populair geworden.

 • Duncan is 33x gegeven als voornaam in 2015

Duncan wordt ook gebruikt als achternaam

Like

Deze naam is 3x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Duncan

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

De naam Duncan is een jongensnaam en betekent "donkere krijger". Duncan is een Keltische naam. Uit het Gaelische 'donn chadh', dit komt overeen met Iers donn cean 'bruine strijder'. Een vrij populaire naam in Schotland onder invloed van twee Middeleeuwse Schotse koningen. In tegenstelling tot andere namen van Schotse oorsprong wordt de naam Duncan weer weinig in Engeland gebruikt. Duncan is parmantig, zelfverzekerd en open, een Schotse koninklijke naam die bruist van vriendelijke charme. De naam maakt deel uit van onze gouden cirkel van namen die niet te populair en niet te vreemd zijn. Afgezien van de populariteit, is Duncan een van de meest klassieke Schotse namen voor jongens. Van een achternaam gebaseerd op een clannaam, was Duncan de naam van een Schotse heilige en twee vroege 'Kings of the Scots'. De welwillende Duncan I, die leefde in de elfde eeuw, werd vereeuwigd in Macbeth van Shakespeare. De dappere en knappe majoor Duncan Heyward is een van de hoofdpersonen in The Last of the Mohicans van James Fenimore Cooper. Andere culturele referenties zijn onder meer Duncan Idaho, het enige personage dat in alle Dune-romans van Frank Herbert voorkomt; Duncan MacLeod, de onsterfelijke hoofdpersoon van Highlander; een van de zonen van Garp in De wereld volgens Garp; en singer-songwriter Duncan Sheik. David Bowie's zoon Zowie veranderde zijn naam eerst in Joey en daarna in Duncan. In Nederland is de naam natuurlijk vooral bekend door onze winnaar van het Euro Songfestival, Duncan Laurence. De naam Duncan komt ook voor als achternaam, bijvoorbeeld bij de Schotse actrice Lindsay Duncan en de basketballer Tim Duncan. Leuke triviaatjes over Duncan. Duncan is de naam van dorpen in wel 6 staten, waaronder in Arizona en Nebraska. Duncan is ook een song van Paul Simon. En Duncan is een oud motoren merk.

Beroemdheden met de naam Duncan

Duncan Laurence
Zanger

Duncan Laurence, artiestennaam van Duncan de Moor (Spijkenisse, 11 april 1994), is een Nederlandse singer-songwriter.[1] Hij kreeg in Nederland bekendheid door zijn deelname aan het vijfde seizoen van het televisieprogramma The voice of Holland, waar hij de halve finale bereikte. In 2019 won hij het Eurovisiesongfestival met het door hemzelf geschreven en gecomponeerde nummer Arcade.

Duncan Fergurson
Voetballer

Duncan Cowan Ferguson is een Schots voetbalcoach en voormalig betaald voetballer. Hij was een aanvaller en wordt over het algemeen geassocieerd met zijn periodes bij Everton in de Premier League, van 1994 tot 1998 en van 2000 tot 2006. Hij won met Everton de FA Cup in 1995.

Duncan of Scotland
Koning

Donnchad mac Crinain (Schots-Gaelisch: Donnchadh mac Crìonain) verengelst als Duncan I, (geboren c. 1001 - 14 augustus 1040) was koning van Schotland (Alba) van 1034 tot 1040. Hij is de historische basis van de "King Duncan" in Shakespeare's toneelstuk Macbeth.

King Duncan
Personage

King Duncan is een fictief personage in Macbeth van Shakespeare. Hij is de vader van twee jeugdige zonen (Malcolm en Donalbain), en het slachtoffer van een goed voorbereide koningsmoord in een machtsgreep door zijn vertrouwde kapitein Macbeth.

Boeken met de naam Duncan

De avonturen van Duncan - Duncan gaat naar de bakker in Suriname
Auteur: John Herts

De avonturen van Duncan is een boekenreeks van John Herts. De avonturen van Duncan in Suriname komt uit reeks 2 Duncan gaat naar Suriname. Duncan komt in het huis. Duncan gaat fruit plukken. Duncan gaat naar het binnenland. Duncan ontmoet de binnenlanders. Duncan gaat zwemmen in de Surinamerivier. Duncan gaat vissen. Duncan viert Divali met zijn buurmeisje. Duncan viert Onafhankelijkheidsdag. Duncan viert Oud en Nieuw. Duncan gaat naar de reuzenschildpadden. Duncan gaat naar oma's verjaardag. De Marthaboeken reeks is een serie over 6 schattige kinderen, met verschillende achtergronden: Marokko, Nederland, Turkije, China en Suriname De avonturen worden in zes afzonderlijke boekjes verteld vanuit het oogpunt van de kinderen. Marthaboeken zijn geschikt voor kinderen van 0 tot 5 jaar.

Muziek met de naam Duncan

Duncan
Artiest: Paul Simon

"Duncan" is een nummer van de Amerikaanse singer-songwriter Paul Simon. Het was de derde en laatste single van zijn tweede titelloze studioalbum (1972), uitgebracht op Columbia Records. Het lied werd ook uitgebracht als single in juli 1972 als "Duncan" b / w "Run That Body Down". Het is een ballad in E-mineur, "Duncan", en vertelt het verhaal van Lincoln Duncan, de zoon van een visser.

Films met de naam Duncan

Duncan (2020)

Duncan is een film van John Valley uit 2020. Terri Lee is een journaliste die gelooft in complottheorieën. Ze is er heilig van overtuigd dat hagedismensen kinderen gevangen houden in de kelder van een pizzeria in Austin. Terri vindt dat ze zich moet bewijzen als journaliste en schakelt de hulp in van Duncan, een goedgelovige man uit Waco. Samen reizen ze af naar Austin.

Organisaties met de naam Duncan

Motorfietsen fabrikant: Duncan

Duncan is een historisch merk van motorfietsen. Het is een Brits merk dat in elk geval rond 1921 motorfietsen maakte. In dat jaar bouwde men een 980 cc V-twin met een in de lengterichting geplaatste motor. Dit was de eerste motorfiets ter wereld met pneumatische achtervering.

Artikelen over de naam Duncan

Hoe spel ik de naam Duncan?

Internationaal alfabet

 • D Danemark
 • U Uppsala
 • N New York
 • C Casablanca
 • A Amsterdam
 • N New York

Nederlands alfabet

 • D Daniël
 • U Ursula
 • N Naomi
 • C Celine
 • A Ali
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • D Delta
 • U Uniform
 • N November
 • C Charlie
 • A Alfa
 • N November

Zo spel je Duncan met gebarentaal.

gebarentaal letter d
gebarentaal letter u
gebarentaal letter n
gebarentaal letter c
gebarentaal letter a
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Duncan in braille

d
u
n
c
a
n

Zo sein je Duncan in morsecode

— · ·
· · —
— ·
— · — ·
· —
— ·

Zo sein je Duncan met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter d
nautische vlag letter u
nautische vlag letter n
nautische vlag letter c
nautische vlag letter a
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Duncan bekijken?

Top 10 jongensnamen met een D

Top 10 jongensnamen met 6 letters