Helene Geboortekaartje naam Helene m2

Betekenis Helene

Licht, Heldere, stralende (van het Griekse Ἑλένη)
Meer informatie

Geslacht

Helene wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Helene is Frans

Naamsopbouw

Helene is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter H en is opgebouwd uit 3 klinkers (e, e, e) en 3 medeklinkers (h, l, n).

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Helene maak je ook deze babynaam:

Like

Deze naam is 3x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Helene

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Helene is een mooie, stralende meisjesnaan. Helene is een Franse meisjesnaam en betekent "heldere, stralende". De naam is afgeleid van van het Griekse Ἑλένη (Helene), waarschijnlijk van het Griekse ἑλένη (helene) wat "fakkel" betekent, of mogelijk gerelateerd aan σελήνη (selene) wat "maan" betekent. In de Griekse mythologie was Helena de dochter van Zeus en Leda, wiens ontvoering door Parijs de oorzaak was van de Trojaanse oorlog. De naam werd ook gedragen door de 4e-eeuwse Sint-Helena, moeder van de Romeinse keizer Constantijn, die zogenaamd het Ware Kruis vond tijdens een reis naar Jeruzalem. De naam werd oorspronkelijk gebruikt door vroege christenen ter ere van de heilige, in tegenstelling tot het klassieke karakter. In Engeland werd het tijdens de Middeleeuwen gewoonlijk Ellen gespeld, en de spelling Helen en Helene werd pas na de Renaissance regelmatig gebruikt. De naam scoort nog steeds goed in haar geboorteland Frankrijk, maar zeker ook in Noorwegen, Denemarken en Zwitserland. De dochter 'Leni' van model Heidi Klum heeft Helene op haar geboorteakte. In de gemeentelijke registers van Nederland en België zijn enorm veel varianten van de naam ingeschreven. Zo vonden we onder meer ook Hélène , Helène , Heléne , Héléne , Hélene , Hèlène , Helené , Hèlene , Helénè , Helêne , Hélenè , Hèléne , Heléné , Hèlené , Helenè , Helëne , Hélêne , Hêlene , helene , Hélėne , Helěne , Hêlênê en Hèlenè. En er bestaan ook veel varianten van de naam, waaronder Ellen, Helena, Hellen, Elena, Elin, Elina, Elly, Lena, Nell, Nelle, Nellie, Nelly, Jelena, Ela, Jela en Alyona. Bekende dragers van de naam kom je over de hele wereld tegen. Bij onze Oosterburen is Helene Fischer een beroemde zangeres, Helene Kröller-Müller was in Nederland een bekende kunstverzamelaar, en Helene Madison is een Olympisch kampioene zwemmen uit de VS.

Beroemdheden met de naam Helene

Helene Fischer
Zangeres

Helene Fischer (Krasnojarsk, 5 augustus 1984) is een Duitse zangeres. Ze heeft wereldwijd meer dan 16 miljoen albums verkocht.[

Helene Madison
Zwemster

Helene Emma Madison was een Amerikaans zwemster. Madison nam in 1932 deel aan de Olympische Zomerspelen in Los Angeles en werd er driemaal olympisch kampioen.

Hélène Cixous
Dichteres

Hélène Cixous is een Frans feministisch auteur, dichter, professor, filosoof, literair criticus en historicus. In 2009 kreeg Cixous een eredoctoraat van University College London.

Hélène van Orléans
Prinses

Hélène Louise Henriette van Orléans, was een Franse prinses uit het huis Bourbon-Orléans. Zij was een dochter van Philippe van Orléans en Marie Isabelle van Orléans. Zelf wilde zij in het huwelijk treden met prins Albert Victor van Clarence, de oudste zoon van de latere koning Edward VII van het Verenigd Koninkrijk.

Jelka Rosen
Schilder

Hélène Sophie Emilie Rosen, beter bekend als Jelka, was een Duitse schilder, vooral bekend als de echtgenote van de Engelse componist Frederick Delius. Ze werd geboren in Belgrado in 1868.

Helena (Oudgrieks: Ἑλένη, Helenè)
Mythologisch figuur

Helena (Oudgrieks: Ἑλένη, Helenè) is een figuur uit de Griekse mythologie. Zij is een dochter van de oppergod Zeus en Leda. Helena was de mooiste vrouw van Griekenland. Zeus zou Leda verleid hebben in de gedaante van een zwaan en uit de eieren die Leda legde werden Helena en Polydeukes (Pollux) geboren. Dit verhaal leeft nog voort in de Latijnse uitdrukking ab ovo. Zeus zou dit gedaan hebben, omdat hij de wereld overbevolkt vond en daar door middel van Helena iets aan wilde doen. In dezelfde nacht waarin Helena en Polydeukes verwekt werden, verwekte Leda’s man, koning Tyndareos, bij haar ook nog twee kinderen: Klytaimnestra en Kastor.

Helene Kröller-Müller
Kunstenaar

Helene Emma Laura Juliane Kröller-Müller (Horst (Essen), 11 februari 1869 – Otterlo, 14 december 1939) was een van de eerste vrouwen in Europa die een grote kunstcollectie bij elkaar bracht.

Muziek met de naam Helene

Belle Helene
Artiest: Doe Maar

Belle Hélène is een nummer van de Nederlandse band Doe Maar. Het nummer werd uitgebracht op hun album Doris Day en andere stukken uit 1982. Het lied is sinds 2000 ieder jaar in de Radio 2 Top 2000 te vinden met een 294e plaats in het eerste jaar van notering als hoogste notering.

Films met de naam Helene

Helene (2020)

Helene is een film uit 2020 van regisseur Antti J. Jokinen. Een verhaal van de beroemde Finse schilderes Helene Schjerfbeck en de liefdesrelatie tussen haar en een jongere kunstcriticus Einar Reuter.

Namen die lijken op Helene

Helena   -   Selene

Hoe spel ik de naam Helene?

Internationaal alfabet

 • H Havanna
 • E Edison
 • L Liverpool
 • E Edison
 • N New York
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • H Hidde
 • E Eva
 • L Lorenzo
 • E Eva
 • N Naomi
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • H Hotel
 • E Echo
 • L Lima
 • E Echo
 • N November
 • E Echo

Zo spel je Helene met gebarentaal.

gebarentaal letter h
gebarentaal letter e
gebarentaal letter l
gebarentaal letter e
gebarentaal letter n
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Helene in braille

h
e
l
e
n
e

Zo sein je Helene in morsecode

· · · ·
·
· — · ·
·
— ·
·

Zo sein je Helene met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter h
nautische vlag letter e
nautische vlag letter l
nautische vlag letter e
nautische vlag letter n
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Helene bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een H

Top 10 meisjesnamen met 6 letters