Piet Geboortekaartje naam Piet j2

Betekenis Piet

Rots, Betrouwbaar
Meer informatie

Geslacht

Piet wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Piet is Nederlands

Piet is afgeleid van de naam Petrus

Naamsopbouw

Piet is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter P en is opgebouwd uit 2 klinkers (i, e) en 2 medeklinkers (p, t).

Populariteit van de naam Piet

Piet is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Piet in 2023. De naam Piet is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Piet is 12x gegeven als voornaam in 2023

Piet wordt ook gebruikt als achternaam

Like

Deze naam is 7x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Piet

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Piet is een echte Hollandse jongensnaam. Ouders kiezen wel 30 keer zo vaak voor Pieter, dus in die zin is Piet best een unieke naam... Piet is een echte Nederlandse jongensnaam, die ook erg populair in België is. Het is een Nederlandse/Vlaamse variant van de Latijnse naam Petrus, die teruggaat op het Griekse woord petros (πετρος; Proto-Indo-Europees: pattra), dat rots betekent, en staat symbool voor vastheid en betrouwbaarheid (vergelijk Frans pierre 'steen'). De naam wordt soms ook afgekort tot Piet. Je kunt Piet en Pieter ook zien als Nederlandse variant van het Engels Peter (bijna zelfde uitspraak). Ook de naam Peter is afgeleid van Petrus. De Friese variant van Pieter wordt soms geschreven als "Piter". Vrouwelijke vormen zijn onder meer Pietje, Pieterdina, Pie, Pernette, Petertje, Petra, Petrosina, Petronette en Petronella. Er bestaan in alle talen dus vreselijk veel varianten van de naam Petrus. Naast Pieter, Peter en Pierre zijn dat bijvoorbeeld alleen al in Finland Pietari, Pekka, Petri en Petter. Maar natuurlijk ook Pedro (Spaans), Peder, Per, Peer (Deens), Pete (Engels) en Petar, Pero, Periša, Pera, Pejo (Kroatisch) zijn varianten van de naam Petrus, en dus van Piet. Bekende dragers van de naam vind je genoeg. Piet Mondriaan is een bekende schilder, Piet Keizer een legendarische voetballer en Piet Hein een bekende zeecommandant. Piet is ook nog eens een achternaam, denk bijvoorbeeld aan de Amerikaanse pianist Matt Piet. En Piet doet het ook goed bij schrijvers en tv regisseurs. Wie kent Pieter Pad uit de Fabeltjeskrant niet? Of Piet Pienter uit de Vlaamse reeks Piet Pienter en Bert Bibber? En de wat jongere generatie is opgegroeid met Piet Piraat.

Beroemdheden met de naam Piet

Piet Swerts
Componist

Piet Jozef Swerts (Tongeren, 14 november 1960) is een Vlaams componist. Swerts heeft in 2021 zijn celloconcerto Sehnsucht voltooid en een vioolconcerto Nefrererrata. De creatie van zijn celloconcerto vind plaats op 21/10/2023 in Bozar.

Piet de Pad
Personage

Piet de Pad is een personage uit de Nederlandse poppenserie De Fabeltjeskrant. Zoals zijn naam al aangeeft is hij een pad en daarnaast is hij een rasechte handelaar. Zijn bijnaam luidt Piet Patat.

Piet Norval
Tennisser

Piet Norval is een voormalig tennisspeler uit Zuid-Afrika die tussen 1988 en 2001 actief was in het professionele tenniscircuit. Norval won veertien ATP-dubbelspeltoernooien en stond daarnaast in nog eenentwintig finales.

Piet Hein
Militair

Pieter Pietersen Heyn, meestal Piet Hein genoemd was een Nederlandse luitenant-admiraal en commandant van de West-Indische Compagnie. Hein is vooral bekend van de verovering van de Spaanse zilvervloot in 1628, maar vond zelf dat hij voor zijn eerdere wapenfeiten te weinig erkenning kreeg.

Piet Keizer
Voetballer

Peter Johannes Keizer was een Nederlands profvoetballer. Hij was de linksbuiten van de gouden voorhoede van Ajax, in de tijd dat deze club drie jaar achter elkaar de Europacup I won. Uitkomend voor Ajax was hij een van de meest scorende spelers. Keizer speelde 34 maal voor het Nederlands elftal.

Piet Mondriaan
Schilder

Pieter Cornelis Mondriaan was een Nederlandse kunstschilder en kunsttheoreticus, die op latere leeftijd in het buitenland woonde en werkte. Mondriaan wordt algemeen gezien als een pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst.

Boeken met de naam Piet

Piet de Smeerpoes
Auteur: Heinrich Hoffmann

Struwwelpeter, in het Nederlands vertaald als Piet de Smeerpoets of Smeerpoets, is een geïllustreerd kinderboek, geschreven door de Duitse arts en schrijver Heinrich Hoffmann (1809-1894) en voor het eerst gepubliceerd in 1845. Het boek is met name bedoeld om kinderen te waarschuwen voor de consequenties van slecht, ongemanierd of gevaarlijk gedrag. Het boek bestaat uit tien korte verhalen die allemaal een waarschuwing bevatten, vaak door de niet al te beste afloop...

Films met de naam Piet

Piet Piraat

Piet Piraat is een Belgisch (Vlaams) kinderprogramma geproduceerd door Studio 100. Het programma werd voor het eerst uitgezonden op 24 december 2001 op Ketnet en is vanaf september 2006 onderdeel van Kaatje. Er zijn 120 afleveringen uitgezonden, die nog regelmatig herhaald worden. In Nederland wordt het programma voor het eerst uitgezonden op 8 juli 2003 door Z@ppelin. Het Nederlandse programma Koefnoen maakte een persiflage op Piet Piraat, genaamd Ridder Rob. In 2010 ontstond rond dit personage een tweede programma: Piet Piraat Wonderwaterwereld.

Ontbijt Piet!

Ontbijt Piet! was een televisieprogramma dat tussen 19 november en 5 december 2007 dagelijks werd uitgezonden op Nickelodeon. De serie werd geproduceerd door Endemol.

Natuurfenomenen

De piet-van-vliet of klaagkoekoek (Cacomantis merulinus) is een koekoek uit de groep van broedparasitaire koekoeken. De vogel komt voor in Indonesië, India en China. De naam "piet-van-vliet" is een klanknabootsing van zijn roep.

Het kanariepietje (Agapeta zoegana) is een vlinder uit de familie Tortricidae, de bladrollers. De vlinder heeft een spanwijdte tussen de 17 en 25 millimeter. De voorvleugel is okergeel tot oranjerood, met een bruine tekening.

De Piet is een natuur- en recreatiegebied aan het Veerse Meer ten westen van de buurtschap Sluis de Piet op de grens van Walcheren en Zuid-Beveland in de Nederlandse provincie Zeeland. Het natuur- en recreatie-gebied bestaat onder andere uit: een zij-arm van het Veerse Meer, waarin een kanohaven is gevestigd. Deze zij-arm is de naamgever van het gebied. een bos langs de rand van het Veerse Meer, met wandel- en ruiterpaden. een klein duin.

Namen die lijken op Piet

Kiet   -   Pier   -   Pieter   -   Pietje   -   Pyt

Hoe spel ik de naam Piet?

Internationaal alfabet

 • P Paris
 • I Italia
 • E Edison
 • T Tripoli

Nederlands alfabet

 • P Patrick
 • I Iris
 • E Eva
 • T Tamara

NAVO-alfabet

 • P Papa
 • I India
 • E Echo
 • T Tango

Zo spel je Piet met gebarentaal.

gebarentaal letter p
gebarentaal letter i
gebarentaal letter e
gebarentaal letter t

Zo schrijf je Piet in braille

p
i
e
t

Zo sein je Piet in morsecode

· — — ·
· ·
·

Zo sein je Piet met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter p
nautische vlag letter i
nautische vlag letter e
nautische vlag letter t

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Piet bekijken?

Top 10 jongensnamen met een P

Top 10 jongensnamen met 4 letters