Arjun Geboortekaartje naam Arjun j2

Betekenis Arjun

Glinsterend, fel, de kleur van bliksem, zilver (अर्जुन(Sanskrit))
Meer informatie

Geslacht

Arjun wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Arjun is Hindoestaans en Indiaas.

Naamsopbouw

Arjun is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter A en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, u) en 3 medeklinkers (r, j, n).

Populariteit van de naam Arjun

Arjun is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Arjun in 2023. De naam Arjun is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Arjun is 12x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 1x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Arjun

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Arjun is een mooie Hindi naam. Arjun is de moderne variant van de naam Arjuna. De naam Arjuna betekent 'wit, helder' in het Sanskriet. Of de kleur van de bliksem; van de melk; van zilver; gemaakt van zilver. Het is ook de naam van de Arjun-boom vanwege zijn zilverachtige bast; Naam van Indra, en van de derde van de Pandava-prins (die een zoon was van Indra en Kunti). Het is de naam van een held in hindoeteksten, de zoon van de god Indra en de prinses Kunti. In de Westerse wereld komen we de naam het meest tegen in de VS en UK. Maar ook in België en Nederland neemt de populariteit van de naam toe. Naast geboorten in Nederland is de voornaam 'Arjun' in ons land vooral bekend via naamdragers die geboren zijn in Suriname en natuurlijk India (inclusief Kashmir).

Beroemdheden met de naam Arjun

Arjun Munda
Politicus

Arjun Munda (geboren op 3 mei 1968) is een Indiase politicus. Hij is de huidige minister van Stamzaken in het Tweede Modi-ministerie. Hij is lid van de Bharatiya Janata-partij. Hij was ook eerste minister van de Indiase deelstaat Jharkhand.

Arjun Maini
Autocoureur

Arjun Maini is een Indiaas autocoureur. Zijn jongere broer Kush is eveneens autocoureur.

Arjun Sarja
Acteur

Srinivasa Sarja, beter bekend onder zijn artiestennaam Arjun, is een Indiase acteur, producer en regisseur die voornamelijk in de Tamil-cinema werkt. Hij speelde in Tamil-films, in Kannada- en Telugu-films en in enkele Malayalam- en Hindi-films.

Arjoena
Mythologisch figuur

Arjoena (Devanagari: अर्जुन, Sanskriet: Arjuna) was de derde van vijf zonen (de Pandava's) van koning Pandoe, en de grote held uit de Mahabharata. De Bhagavad Gita, het Lied van de Verhevene, is een dialoog tussen Arjoena en Krishna. Hij was een beroemde boogschutter, drager van de goddelijke boog Gandiva. Ook was hij de beste leerling van Drona. Drona was de leraar (goeroe) van de prinsen aan het hof van het koninkrijk Hastinapur en onderwees hen in de vechtkunst. Arjoena was eigenlijk de zoon van de god Indra, want koning Pandoe had, nadat hij een hert tijdens de paring had neergeschoten, een vloek opgelopen. Pandoe zou sterven zodra hij met een vrouw de liefde fysiek zou bedrijven. De wijze Vyasa raadde zijn twee vrouwen toen aan gemeenschap met de goden te hebben. Dit was mogelijk omdat Koenti, als een gunst van een rsi, een mantra had geleerd waarmee ze de goden kon oproepen.

Boeken met de naam Arjun

De Gita- Arjuna's tweestrijd
Auteur: Roopa Pai

Dit boek is de vertaling van de Engelse uitgave van schrijfster Roopa Pai onder de titel The Gita for Children. Dit boek is een samenvatting van de traditionele Bhagavad Gita en bedoeld voor de groep jongeren vanaf ongeveer 10 jaar. De vertaling is van Marja Steur. De Bhagavad Gita is een oud Sanskriet heldendicht en maakt deel uit van het heilige boek van de Hindoes, de Mahabharata. De Mahabharata werd 5000 jaar geleden al verteld, maar werd pas zo'n 2.500 jaar geleden voor het eerst opgeschreven. In de Mahabharata wordt de Grote Oorlog op het heilige veld Kurukshetra beschreven. Op dat slagveld, midden tussen de twee vijandelijke legers voeren twee vrienden een gesprek: Prins Arjuna en zijn vriend Krishna. Arjuna wil niet vechten en Krishna spoort hem aan om het wel te doen. Waarom is dit gesprek nou zo belangrijk dat er 700! verzen (shloka's) aan gewijd worden en dit gesprek bekender is - tot op de dag van vandaag - dan het heilige boek zelf dat uit wel 100.000 verzen bestaat? Omdat Krishna niet alleen vertelt dat Arjuna moet vechten, maar vooral ook waarom hij de strijd moet aangaan, ook al zaait hij daarmee dood en verderf en doodt hij zijn vrienden en familie. Oppervlakkig gezien gaat het verhaal over de strijd tussen de good guys (de Pandava's inclusief Arjuna) en de bad guys (Arjuna's neven, de Kaurava's). Het lijkt dus een uitgemaakte zaak. De goeden winnen natuurlijk! Maar in wezen gaat het verhaal over de strijd in ons eigen hoofd. We moeten voortdurend kiezen wat goed of fout is en dikwijls is de keus niet zo zwart/wit en lijkt het niet-zo-goede makkelijker. We moeten elke dag keuzes maken, niet of we pizza eten of pasta, of een spijkerbroek of een rok moeten aantrekken, maar of we 'goed' of 'slecht' zijn en wat voor fouten we maken. We denken dat de 'goede' keuzes te moeilijk zijn, we zoeken excuses voor onszelf om lastige taken te vermijden en vinden onszelf slap. Maar wat heeft de Bhagavad Gita hier nu mee te maken? Staan daar alle antwoorden in? De meeste in elk geval wel. Daarom is het India's bestseller! 'Het Boek met Alle Antwoorden" en het wordt nog steeds gelezen, elke keer als iemand zich onzeker voelt of alleen of wanhopig.

Films met de naam Arjun

Arjun (1985)

Arjun is een Indiase actiefilm uit 1985, geregisseerd door Rahul Rawail en met Sunny Deol en Dimple Kapadia in de hoofdrol. De film gaat over een jonge goed opgeleide maar werkloze man genaamd Arjun Malvankar uit een Maharashtrische familie uit de lagere middenklasse in Mumbai.

Namen die lijken op Arjun

Arjan   -   Arjen

Artikelen over de naam Arjun

Hoe spel ik de naam Arjun?

Internationaal alfabet

 • A Amsterdam
 • R Roma
 • J Jérusalem
 • U Uppsala
 • N New York

Nederlands alfabet

 • A Ali
 • R Ruben
 • J Jordi
 • U Ursula
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • A Alfa
 • R Romeo
 • J Juliett
 • U Uniform
 • N November

Zo spel je Arjun met gebarentaal.

gebarentaal letter a
gebarentaal letter r
gebarentaal letter j
gebarentaal letter u
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Arjun in braille

a
r
j
u
n

Zo sein je Arjun in morsecode

· —
· — ·
· — — —
· · —
— ·

Zo sein je Arjun met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter a
nautische vlag letter r
nautische vlag letter j
nautische vlag letter u
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Arjun bekijken?

Top 10 jongensnamen met een A

Top 10 jongensnamen met 5 letters