Susan Geboortekaartje naam Susan m2

Betekenis Susan

Lelie. Susan (alternatieve spelling: Suzan) is een meisjesnaam. De naam Susan is, evenals de variant Suzanne, afgeleid van het Hebreeuws שׁוֹשַׁנָּה (Shoshannah): lelie en het Egyptische sšn: lotusbloem .
Meer informatie

Geslacht

Susan wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Susan is Engels

Susan is afgeleid van de naam Susanna

Naamsopbouw

Susan is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter S en is opgebouwd uit 2 klinkers (u, a) en 3 medeklinkers (s, s, n).

Populariteit van de naam Susan

In de grafiek zie je de populariteit van de naam Susan tussen 1972 en 2001. De naam Susan is minder populair geworden.

 • Susan is 22x gegeven als voornaam in 2001

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Susan

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Susan is een mooie meisjesnaam. Susan is afgeleide van Susanna, een klassieke meisjesnaam met veel varianten. De naam Susanna is afgeleid van Σουσάννα (Sousanna), de Griekse vorm van de Hebreeuwse naam שׁוֹשַׁנָּה (Shosannah). Dit is afgeleid van het Hebreeuwse woord שׁוֹשָׁן (shoshan) dat "lelie" betekent (in het moderne Hebreeuws betekent dit ook "roos") Uiteindelijk is Susanna zelfs een vrouwelijke voornaam, van Egyptische en Perzische afkomst, misschien uiteindelijk van het Egyptische sšn "lotus". Susanna is de naam van vrouwen in de bijbelboeken Daniël en Lucas. Het wordt vaak gespeld als Susannah, hoewel Susanna de originele spelling is. De naam is dus afgeleid van het Egyptische shoshen dat "lotusbloem" betekent, Perzisch سوسن wat "lelie" betekent. سوسن (Susan) is de Perzische spelling van deze naam en het Armeens: Susan, Shushan-Սուսան (Սուսաննա)= Շուշան (Շուշաննա, Շուշանիկ) betekent een bloem Lilium (Լիլիա). De spelling Susanna wordt vooral gebruikt in Zweden, Italië, Nederland en Finland, maar ook in de Engelstalige wereld. In Nederland en Duitsland kennen we natuurlijk ook de variant Susanne. De spelling Zuzana wordt gebruikt in Tsjechië en Slowakije en de spelling Zsuzsanna in Hongarije. In Polen is dat Zuzanna. Hoewel het zeer ongebruikelijk is, wordt het ook als Susana gespeld in Spanje en Portugal, waar deze variant vaker voorkomt. De Hebreeuwse vorm Shoshana wordt nog steeds veel gebruikt door Joodse mensen in de diaspora en in het hedendaagse Israël, vaak afgekort tot "Shosh" of "Shoshi". Van alle varianten met een S bestaan eigenlijlk ook wel varianten met een z. Dus Suzanne, Suzanna en Suzan komen ook voor. In de oudtestamentische apocriefen is Susanna de naam van een vrouw die vals wordt beschuldigd van overspel. De profeet Daniël zuivert haar naam door haar aanklagers te misleiden, die uiteindelijk zelf worden veroordeeld. De naam komt ook voor in het Nieuwe Testament van een vrouw die Jezus dient. Als Engelse naam werd het in de middeleeuwen af ​​en toe gebruikt ter ere van de oudtestamentische heldin. Het werd pas gebruikelijk na de protestantse Reformatie, in die tijd werd het vaak als Susan gespeld. Ondertussen komen in Nederland en België heel veel varianten voor, en de kortere versies worden steeds meer gewild bij ouders. Suze, Suus, Susan en Suzan scoren het hoogst. Bekende dragers van de naam zijn onder meer Susan Sarandon (actrice) en Susan Boyle (zangeres). In Nederland is Susan Visser een bekende actrice en Susan Smit een bekende schrijver . Susan Delfino is een personage uit de Amerikaanse televisieserie Desperate Housewives, gespeeld door Teri Hatcher.

Beroemdheden met de naam Susan

Susan Boyle
Zangeres

Susan Magdalane Boyle is een Schotse zangeres. Ze raakte bekend in 2009, toen ze meedeed aan het derde seizoen van de talentenjacht Britain's Got Talent. Haar vertolking in de eerste ronde van I dreamed a dream bezorgde haar wereldwijde populariteit. Uiteindelijk behaalde Boyle de tweede plaats.

Susan Sarandon
Actrice

Susan Sarandon is een Amerikaans filmactrice. Voor haar rol in Dead Man Walking won ze in 1996 een Academy Award, nadat ze daar vier keer eerder voor genomineerd was. Daarnaast kreeg ze nog meer dan 35 acteerprijzen toegekend, waaronder een BAFTA Award. Sarandon kreeg in 2002 een ster op de Hollywood Walk of Fame.

Susan Smit
Schrijfster

Susan Smit (Leiden, 24 februari 1974) is een Nederlandse schrijfster, columniste en voormalig fotomodel. Als internationaal fotomodel werkend vond Smit die wereld oppervlakkig en eenzaam. Daarnaast was ze zangeres van de groep JKP Project. Ze speelde zichzelf in een aflevering van Gooise Vrouwen en was te gast bij Rik Felderhof in Tanzania. Ze verscheen in een seizoen van BNN's Ranking the Stars. Bekende boeken van haar hand zijn onder mer Vloed en Zoals jij bemint.

Susan Delfino
Personage

Susan Delfino (geboortenaam Bremmer, voorheen Mayer) is een personage uit de Amerikaanse televisieserie Desperate Housewives, gespeeld door Teri Hatcher.

Susan Visser
Actrice

Namen die lijken op Susan

Susana   -   Susane   -   Susanna   -   Susanne

Hoe spel ik de naam Susan?

Internationaal alfabet

 • S Santiago
 • U Uppsala
 • S Santiago
 • A Amsterdam
 • N New York

Nederlands alfabet

 • S Samira
 • U Ursula
 • S Samira
 • A Ali
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • S Sierra
 • U Uniform
 • S Sierra
 • A Alfa
 • N November

Zo spel je Susan met gebarentaal.

gebarentaal letter s
gebarentaal letter u
gebarentaal letter s
gebarentaal letter a
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Susan in braille

s
u
s
a
n

Zo sein je Susan in morsecode

· · ·
· · —
· · ·
· —
— ·

Zo sein je Susan met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter s
nautische vlag letter u
nautische vlag letter s
nautische vlag letter a
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Susan bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een S

Top 10 meisjesnamen met 5 letters