Henny Geboortekaartje naam Henny u2

Betekenis Henny

Heerser van woonplaats of erf, Machtig, Aanzienlijk, van hoge afkomst
Meer informatie

Geslacht

Henny wordt zowel aan jongens, als aan meisjes gegeven en is hiermee een unisex naam.

Oorsprong

De oorsprong van Henny is Nederlands

Naamsopbouw

Henny is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter H en is opgebouwd uit 1 klinkers (e) en 4 medeklinkers (h, n, n, y).

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Henny

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Henny is een meisjes en jongensnaam. In Scandinavië eigenlijk altijd een meisjesnaam en zeer populair in Noorwegen. In Nederland, zeker vroeger, ook vaak een jongensnaam. In Frankrijk is het altijd een jongensnaam. Henny is, net als Hennie en Hanny een afgeleide van de naam Hendrik of Hendrika. De naam Hendrik is een voornaam van Germaanse origine. Het eerste lid is moeilijk te duiden, maar is waarschijnlijk heim, "woonplaats", "erf" (zoals in heimwee). Het tweede lid is het veelvoorkomende Germaanse naamelement rik, "heerser", "koning", dat ook is terug te vinden in Grieks, Latijn (rex) en Oudiers (rig). In Nederland en België kiezen ouders iets vaker voor de naam Henny dan voor de naam Hennie. Bekende dragers van de naam zijn onder meer de Noorse actrice Henny Moan, policitus Henny Eman en Duitse filmproducent Henny Porten. In Nederland kennen we onder andere voetballer Henny Meyer en muzikant Henny Vrienten.

Beroemdheden met de naam Henny

Henny Vrienten
Muzikant

Hendrikus Cornelis Jacoba (Henny) Vrienten (Hilvarenbeek, 27 juli 1948 – Diepenheim, 25 april 2022) was een Nederlandse componist, gitarist, bassist, pianist en zanger. Hij werd bij het grote publiek bekend als leadzanger en bassist van de band Doe Maar.

Henny Eman
Politicus

Jan Hendrik Albert "Henny" Eman (Aruba, 20 maart 1948) is een AVP-politicus en was de eerste premier van Aruba, van 1 januari 1986 tot 9 februari 1989. Daarna was hij nog tweemaal premier tussen 29 juli 1994 en 30 oktober 2001. Hij is de broer van Mike Eman, die tussen 31 oktober 2009 en 16 november 2017 premier van Aruba was.

Henny Meijer
Voetballer

Henny Ingemar Meijer is een Surinaams-Nederlands voormalig voetballer die als aanvaller speelde. Meijer kwam eenmaal uit voor het Nederlands voetbalelftal. Na zijn voetballoopbaan richtte Meijer zich op het trainersvak

Henny Moan
Actrice

Henny Moan (geboren 22 februari 1936) is een Noorse actrice uit Finnmark. Ze heeft een lange theatercarrière achter de rug, maar is vooral bekend van haar rollen in bepaalde klassiekers van de Noorse cinema, zoals de voor een Oscar genomineerde Nine Lives (1957) en Lake of the Dead (1958). Moan was een tijd getrouwd met de auteur André Bjerke.

Henny Huisman
Presentator

Hendrikus Josephus Anthonius (Henny) Huisman (Zaandam, 18 juni 1951) is een Nederlands televisiepresentator, drummer en zanger. In de jaren 80/90 tot 2009 was hij het icoon van de Nederlandse televisie. Hij was succesvol met de televisieprogramma's Soundmixshow en Surpriseshow.

Boeken met de naam Henny

Henny (2021)
Auteur: Kevin Kraan

Laat in de voetballerij de naam 'Johan' vallen en mensen weten precies over wie het gaat; in de tv-wereld is 'Henny' voldoende. Henny Huisman is een icoon uit de jaren '80/'90, een van de grootste presentatoren die we gehad hebben en voor wie het woord kijkcijferkanon speciaal is uitgevonden. Samen met Ron Brandsteder en André van Duin ('de Grote Drie') zette hij vanuit Aalsmeer RTL4 op de kaart. Henny won twee Televizierringen, legde met zijn Soundmixshow het telefoonnet plat en ontmoette de groten der aarde. Altijd bleef hij echter die aaibare, gewone jongen uit Zaandam in wie de tv-kijker zich herkende. Ruim een jaar lang volgde auteur Kevin Kraan Henny Huisman. Het resultaat is een indringend portret van een bevlogen man die verwoede pogingen doet terug te keren op de buis, maar evengoed vol zelfspot en relativering spreekt over de hoogte- en dieptepunten uit zijn leven. Het gaat over zijn hang naar aandacht en erkenning, zijn paniekaanvallen, en hoe er gemanipuleerd werd bij grote tv-shows. Maar ook over de dood van zijn broer, de relatie met zijn vrouw Lia en zijn ontslag bij RTL4. En over Marco Borsato, Joop van den Ende, John de Mol, Gerard Joling, Robert ten Brink, Rudi Carrell en André van Duin en vele anderen.

Hennie de heks
Auteur: Corky Paul

Hennie de Heks woont in een zwart huis. Met zwarte tapijten, zwarte stoelen, een zwart bed met zwarte lakens en zwarte schilderijen aan de muur. Er stond zelfs een zwart bad. Natuurlijk was Helmer de kat ook zwart. Het enige probleem was dat Hennie hem niet kon zien - totdat ze op een dag besloot een beetje toverkracht te gebruiken...

Namen die lijken op Henny

Hana   -   Hanna   -   Hanne   -   Hans   -   Henk   -   Hennie   -   Jenny   -   Lenny

Hoe spel ik de naam Henny?

Internationaal alfabet

 • H Havanna
 • E Edison
 • N New York
 • N New York
 • Y Yokohama

Nederlands alfabet

 • H Hidde
 • E Eva
 • N Naomi
 • N Naomi
 • Y Yfke

NAVO-alfabet

 • H Hotel
 • E Echo
 • N November
 • N November
 • Y Yankee

Zo spel je Henny met gebarentaal.

gebarentaal letter h
gebarentaal letter e
gebarentaal letter n
gebarentaal letter n
gebarentaal letter y

Zo schrijf je Henny in braille

h
e
n
n
y

Zo sein je Henny in morsecode

· · · ·
·
— ·
— ·
— · — —

Zo sein je Henny met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter h
nautische vlag letter e
nautische vlag letter n
nautische vlag letter n
nautische vlag letter y

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Henny bekijken?

Top 20 unisex met 5 letters