Lisa Kaart van Naam Lisa

Betekenis Lisa

God Is Mijn Eed, God Heeft Gezworen, God Is Degene Bij Wie Ik Zweer
Meer informatie

Geslacht

Lisa wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Lisa is Hebreeuws

Lisa is afgeleid van de naam Elisabeth

Naamsopbouw

Lisa is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter L en is opgebouwd uit 2 klinkers (i, a) en 2 medeklinkers (l, s).

Populariteit van de naam Lisa

Lisa is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2022. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Lisa tussen 1987 en 2022. De naam Lisa is minder populair geworden.

 • Lisa is 173x gegeven als voornaam in 2022

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Lisa maak je ook deze 5 babynamen:
Isla - Laïs - Asil - Ilsa - Lias

Like

Deze naam is 8x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Lisa

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Lisa is een meisjesnaam die een verkorte vorm is van de Hebreeuwse naam Elisabeth. De naam Elizabeth is van Hebreeuwse oorsprong en betekent letterlijk "mijn God is een eed", "God aanbidden", "toveren met God". In het Hebreeuws klinkt deze naam als Elisheva. In West-Europa vind je ook andere varianten op de naam, zoals bijvoorbeeld de naam Isabella (Isabel, Isabel). Deze namen werden als koninklijk beschouwd en kwamen veel voor in de hogere kringen van de samenleving. Eliza, Lisa, Louise, Veta zijn korte vormen van de naam Elizabeth en zijn analogen in verschillende talen. De naam Elizabeth is wijdverbreid in de wereld en heeft naast Europese vormen die onafhankelijke namen zijn geworden, ook bijvoorbeeld Aziatische varianten. Wij kennen de naam Lisa natuurlijk ook vooral vanwege h et wereldberoemde schilderij van Leonardo da Vinci, de Mona Lisa. De naam Lisa kreeg verder een enorme boost van Nat King Cole's hit "Mona Lisa" en door Elvis Presley. Elvis noemde zijn dochter Lisa Marie.

Beroemdheden met de naam Lisa

Lisa Kudrow
Actrice

Lisa Valerie Kudrow is een Amerikaanse actrice. Ze won voor het spelen van Phoebe in de televisieserie Friends een Emmy Award in 1998, een American Comedy Award in 2000 en een Golden Satellite Award in 2001. Voor dezelfde rol werd ze genomineerd voor onder meer een Golden Globe en nog zes Emmy's.

Lisa Gherardini
Gravin

Lisa Gherardini was de echtgenote van de Florentijnse zakenman Francesco del Giocondo. Naar alle waarschijnlijkheid is ze de dame die Leonardo da Vinci afbeeldde op het wereldberoemde portret de Mona Lisa.

Lisa Marie Presley
Zangeres

Lisa Marie Presley was een Amerikaanse zangeres. Ze was echter voornamelijk bekend als de dochter van Elvis Presley en Priscilla Beaulieu.

Elisa Donovan
Actrice

Lisa 'Elisa' Adaline Donovan (Poughkeepsie, 3 februari 1971) is een Amerikaans actrice. Ze verscheen in 1994 voor het eerst op televisie in twee afleveringen van de tienerserie Blossom. Een jaar later maakte ze haar filmdebuut als Amber Mariens in Clueless. Later speelde ze in films als Wolves of Walls Street en The Bliss.

Boeken met de naam Lisa

Lisa en Jimmy - Jij ook van mij!
Auteur: Vivian den Hollander

Lisa en Jimmy - Jij ook van mij! is een Kinderboekenweek-themaboek over vriendschap Vrolijk en herkenbaar verhaal van Vivian den Hollander. Lisa en haar broertje Maarten gaan een paar dagen naar het bos met opa en oma. En later mag Jimmy ook nog komen. Lisa heeft het enorm naar haar zin, tot ze ineens haar knuffel kwijt is. Samen met opa zoekt ze overal waar ze geweest zijn. En dan zien ze een jongetje lopen, met de knuffel in zijn armen. Maar wil hij die nog wel teruggeven?

Donna Lisa
Auteur: Mirjam Oldenhave

Om te bewijzen dat Donna en Lisa echt beste vriendinnen zijn, geven ze elkaar spannende opdrachten. Zoals: neem een piercing door je wenkbrauw. Of: neem verkering met Tonnie, de absolute sukkel van de klas. Als Lisa verkering aan Tonnie vraagt, wil ze het de volgende dag gewoon weer uitmaken. Makkelijke opdracht! Maar het loopt heel anders dan ze dacht... Donna Lisa werd bekroond met een Vlag en Wimpel!

Films met de naam Lisa

Lisa (1996)

Lisa is een Belgische film van regisseur Jan Keymeulen. De jonge, mooie en avontuurlijk ingestelde Lisa is een enthousiast bergbeklimster. Haar vriendje bedriegt haar echter en uit frustratie beklimt ze een hoog gebouw. Om aan de toegesnelde politie te ontsnappen, verstopt ze zich in een hotelsuite waar ze de mooie en verlegen muzikant Sam ontmoet.

Lisa (1990)

Lisa is een Amerikaanse thrillerfilm uit 1990, geregisseerd door Gary Sherman en met in de hoofdrollen Staci Keanan, D.W. Moffett, Cheryl Ladd en Jeffrey Tambor. De plot volgt de verliefdheid van een tienermeisje op een vreemdeling die, voor haar onbekend, een seriemoordenaar-stalker is.

Kunst met de naam Lisa

Schilderij: Mona Lisa

Mona Lisa is een schilderij van Leonardo da Vinci, dat hij waarschijnlijk tussen 1503 en 1506 vervaardigde. Het hangt in het Musée du Louvre in Parijs. Het is het portret van een glimlachende dame, waarschijnlijk Lisa Gherardini of voluit Lisa di Antonmaria Gherardini di Montagliari. Het behoort tot de weinige werken waarvan men zeker is dat het van de hand van Leonardo zelf is. De Mona Lisa ontvangt als een van de beroemdste kunstwerken ter wereld ongeveer 20.000 bezoekers per dag.

Namen die lijken op Lisa

  -   Lis   -   Lisanne   -   Lise   -   Lisse   -   Nisa

Hoe spel ik de naam Lisa?

Internationaal alfabet

 • L Liverpool
 • I Italia
 • S Santiago
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • L Lorenzo
 • I Iris
 • S Samira
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • L Lima
 • I India
 • S Sierra
 • A Alfa

Zo spel je Lisa met gebarentaal.

gebarentaal letter l
gebarentaal letter i
gebarentaal letter s
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Lisa in braille

l
i
s
a

Zo sein je Lisa in morsecode

· — · ·
· ·
· · ·
· —

Zo sein je Lisa met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter l
nautische vlag letter i
nautische vlag letter s
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Lisa bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een L

Top 10 meisjesnamen met 4 letters