Merel Kaart van Naam Merel

Betekenis Merel

Zangvogel
Meer informatie

Geslacht

Merel wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Merel is Nederlands

Naamsopbouw

Merel is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter M en is opgebouwd uit 2 klinkers (e, e) en 3 medeklinkers (m, r, l).

Populariteit van de naam Merel

Merel is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2021. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Merel tussen 1985 en 2021. De naam Merel is minder populair geworden.

 • Merel is 135x gegeven als voornaam in 2021

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Merel maak je ook deze babynaam:

Geboortekaartjes met de naam Merel

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Merel is een populaire en mooie meisjesnaam. Meest waarschijnlijk is deze naam afgeleid van de vogelnaam (van Latijns merula). Het werd halverwege de twintigste eeuw populair om vogelnamen te geven aan een kindje. Vogels symboliseren elegantie, vrijheid, geluk, schoonheid en de eeuwige verbinding tussen hemel en aarde. Vergelijk ook met Merle en Merula. De merel is een zangvogel uit de familie van de lijsters. In Nederland bestaan ook de volgende spellingsvarianten: Merèl , Merél , Mérel , Mérèl en Merêl. Bij jongens vind je namen als Falco (valk) en Arne (adelaar). Heel stereotype de wat sterke, grotere vogels. Alhoewel Mees dan weer een mooie en populaire jongensnaam is die daar niet aan voldoet. Meisjesnamen neigen meer naar elegante en mooi zingende vogels. Bekende dragers van de naam zijn onder meer zangeres Merel Baldé en Merel van Dongen, voetbalster. Merel Vanneste is een personage uit de TV serie Flikken Maastricht.

Beroemdheden met de naam Merel

Merel Vanneste
Personage

Merel Vanneste is een personage uit de Vlaamse politieserie Flikken, gespeeld door Rebecca Huys. Huys speelt de rol van Merel al sinds seizoen 1, maar ze zal er na seizoen 8 uit vertrekken.

Merel Westrik
Presentatrice

Merel Westrik (Wormer, 1 november 1979)[1] is een Nederlands televisiepresentatrice en voormalig nieuwslezeres

Merel van Dongen
Voetbalster

Merel Didi van Dongen (Amsterdam, 11 februari 1993) is een Nederlands voetbalster. In 2020 verruilde ze Real Betis voor Atlético Madrid.

Merel Baldé
Zangeres

Merel Baldé (Dordrecht, 10 februari 1991), bekend onder haar artiestennaam Merol (gestileerd in hoofdletters), is een Nederlandse actrice en zangeres. Ze verwierf vooral veel bekendheid door de single 'Lekker met de meiden'.

Merel van Dongen
Voetbalster

Merel Didi van Dongen (Amsterdam, 11 februari 1993) is een Nederlands voetbalster. In 2020 verruilde ze Real Betis voor Atlético Madrid.

Merel Westrik
Presentatrice

Boeken met de naam Merel

Grote boek van Merel
Auteur: Rindert Kromhout

Merels grote vriend is haar vader, dat weet iedereen die wel eens een verhaal over Merel heeft gehoord. Nou ja, haar nog grotere vriend is haar speelgoedhond Alexander, want die doet altijd precies wat Merel wil. In dit grote boek zijn alle verhalen bijeengebracht die Rindert Kromhout over Merel heeft geschreven, vierentachtig in totaal: over Jantje, het blote buurjongetje dat voortdurend ontsnapt als hij in bad moet; over Jongetje Pongetje. en Ietje en Fietje; over Erikje, die het liefst de hele dag alleen maar vieze woorden wil zeggen; over zo n grote plas in bed doen dat je bed er als een bootje in kan varen; en over jolanda, het kastanjeboommeisje, dat altijd probeert de baas over Merel te spelen. Maar dan kent ze Merel nog niet!

Films met de naam Merel

Bluebird

Bluebird is een film van Mijke de Jong. Bluebird gaat over Merel, een meisje van twaalf. We volgen haar op de huid en zien wat er gebeurt als ze zomaar, van de ene op de andere dag, gepest wordt. Merel zwijgt over het pesten - tegen haar ouders, en ook tegen Kasper, haar gehandicapte broertje met wie ze een hechte band heeft en veel tijd doorbrengt. Merel komt er echter bovenop!

Namen die lijken op Merel

Hoe spel ik de naam Merel?

Internationaal alfabet

 • M Madagaskar
 • E Edison
 • R Roma
 • E Edison
 • L Liverpool

Nederlands alfabet

 • M Mila
 • E Eva
 • R Ruben
 • E Eva
 • L Lorenzo

NAVO-alfabet

 • M Mike
 • E Echo
 • R Romeo
 • E Echo
 • L Lima

Zo spel je Merel met gebarentaal.

gebarentaal letter m
gebarentaal letter e
gebarentaal letter r
gebarentaal letter e
gebarentaal letter l

Zo schrijf je Merel in braille

m
e
r
e
l

Zo sein je Merel in morsecode

— —
·
· — ·
·
· — · ·

Zo sein je Merel met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter m
nautische vlag letter e
nautische vlag letter r
nautische vlag letter e
nautische vlag letter l

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Merel bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een M

Top 10 meisjesnamen met 5 letters