Leila Kaart van Naam Leila

Betekenis Leila

Nacht, donker, zwart (Arabisch) Heilig (Scandinavisch)
Meer informatie

Geslacht

Leila wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Leila is Arabisch

Leila is afgeleid van de naam Layla

Naamsopbouw

Leila is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter L en is opgebouwd uit 3 klinkers (e, i, a) en 2 medeklinkers (l, l).

Populariteit van de naam Leila

Leila is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2021. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Leila in 2021. De naam Leila is in 2021 in populariteit gestegen.

 • Leila is 25x gegeven als voornaam in 2021

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Leila

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Leila is een mooie meisjesnaam. De naam Leila is allereerst afgeleid van de Arabische naam Layla. Dan is de betekenis "nacht" of 'donker'. De naam Leilai is ook een afgeleide van de naam Laila. En de naam Laila komt ook veelvuldig voor in Zweden en Noorwegen. In de Scandinavische landen is Laila of Lajla afgeleid van de Sami-naam Láilá, de Sami-variant van Helga, wat "heilig" betekent (Sami is een volk dat in het Noorden van de Scandinavische landen leeft). Leila werd in het Westen gepopulariseerd door de dichter Byron, die het gebruikte in zijn gedicht Don Juan voor een tienjarig Turks meisje. Leila verschijnt ook als een fee in de komische opera Iolanthe van Gilbert & Sullivan. De naam Leila is gekozen door Amerikaanse celebs als Al Roker en Greta Scacchi en Vincent D'Onofrio. Terwijl Leila erin geslaagd is om op de Top 1000-lijst in de VS te verschijnen sinds de oprichting in 1880, staat de fonetische vorm Layla nu veel hoger op de lijst in Amerika. In Nederland overigens ook. Leila is zeker ene populaire naam, maar ouders in België en Nederland kiezen nog vaker voor Leyla. De naam Leila is dus wel meer speciaal! En ouders die zich aangetrokken voelen tot meisjesnamen met de dubbele l-klank, zullen merken dat de meeste voorbeelden -- van Leila tot Lila tot Lily en Lillian en Lilith -- steeds hoger in de hitlijsten komen te staan ​​en, hoewel klassiekers, grenzen aan trendy. De naam Leila wordt overigens het vaakst gegeven door ouders in Brazilië. Varianten Leyla (Perzisch) Laila, Layla, Leyla (Arabisch) Laïla (Arabisch (Maghrebijns)) Leyla (Koerdisch) Laila, Layla, Lela, Leyla, Lila, Lilah, Lyla, Lylah, Leilah (Engels), Leyla(Azerbeidzjaans) Lejla (Bosnisch), Leyla(Turks) en Laila(Urdu) komen ook voor. Nog een ander alternatief is Lelia, een Latijnse naam die in de Romeinse tijd werd gebruikt. Spellingsvarianten van specifiek deze naam die in Nederland voorkomen zijn Leïla , Léila en Léïla Bekende dragers van specifiek deze variant van de naam zijn onder meer Brits/Angolees model Leila Lopes, de Iraanse actrice en regisseur Leila Hatima, en Marokkaanse schrijfster Leila Slimani. Leila is ook een succesvolle Netflix serie. De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek Prayaag Akba, en speelt zich af in de ingebeelde wereld Aryavarta. Net als in The Handmaid’s Tale heeft de elite heeft de absolute macht en wil de bevolking zo puur en zuiver mogelijk maken.

Beroemdheden met de naam Leila

Leila Slimani
Schrijfster

Leïla Slimani is een Frans-Marokkaanse journalist en schrijver. In 2016 heeft zij de Prix Goncourt gewonnen voor haar roman Chanson douce, in het Nederlands vertaald en uitgeven met als titel Een zachte hand.

Leila Hatami
Regisseur

Leila Hatami (Perzisch: لیلا حاتمی; Teheran, 1 oktober 1972) is een Iraans actrice en filmregisseuse. In 1996 speelde ze een eerste hoofdrol in de film Leila waarna ze op het Fajr Film Festival een erediploma als beste actrice ontving. Voor haar rol in Istgah-Matrouk kreeg ze in 2002 de prijs voor beste actrice op het internationaal filmfestival van Montreal.

Leila Lopes
Model

Leila Lopes is een Angolees model dat Miss Angola en Miss Universe werd in 2011. Leila Lopes behoort tot een Angolese gemeenschap die in het Verenigd Koninkrijk woonachtig is. Ze werd op 8 oktober 2010 verkozen tot Miss Angola en op 13 september 2011 verkozen tot Miss Universe. Lopes is 1,82 m lang.

Leila Fawzy
Actrice

Laila Fawzi, ook wel gespeld als Leila Fawzi en Layla Fawzy, was een Egyptische actrice en model. Ze was een van de pioniers van de Egyptische cinema en speelde gedurende haar hele carrière in meer dan 85 films. In 1940 werd ze gekroond tot Miss Egypte.

Boeken met de naam Leila

Waar is Leila
Auteur: Anton van der Kolk

Leila is een meisje uit zijn klas. Een meisje waar Jonas vaak naar kijkt, omdat ze iets geheimzinnigs heeft. Ze is mooi, maar ook stil, Soms praat hij met haar. Het zijn korte gesprekken. Nu is ze bleek en ze rilt. Ze kijkt Jonas hulpeloos aan. Op een avond wordt er bij Jonas aangebeld. Het is Leila. Ze is van huis weggelopen. ‘Wil je me helpen?’ vraagt ze. ‘Kan ik bij jou blijven vannacht Alsjeblieft? Ruzie thuis. Mag het?’ Jonas merkt zelf hoe slecht het gaat bij Leila thuis. Leila wil niet meer naar huis terug. Jonas bedenkt een schuilplaats voor haar. Maar hoe kan hij die geheimhouden?

Films met de naam Leila

Leila (Netflix serie)

Leila is een dystopische webserie in het Hindi, geregisseerd door Deepa Mehta, Shanker Raman en Pawan Kumar. Gebaseerd op de gelijknamige roman uit 2017 van Prayaag Akbar, volgt Leila het verhaal van Shalini, die in de nabije toekomst haar vermiste dochter probeert te vinden in een totalitair regime.

Namen die lijken op Leila

Keïla   -   Laila   -   Lale   -   Lalla   -   Layla   -   Leela   -   Leilani   -   Lela   -   Leyla   -   Lila   -   Lilly   -   Lilo   -   Lily   -   Lola   -   Loļs

Artikelen over de naam Leila

Hoe spel ik de naam Leila?

Internationaal alfabet

 • L Liverpool
 • E Edison
 • I Italia
 • L Liverpool
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • L Lorenzo
 • E Eva
 • I Iris
 • L Lorenzo
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • L Lima
 • E Echo
 • I India
 • L Lima
 • A Alfa

Zo spel je Leila met gebarentaal.

gebarentaal letter l
gebarentaal letter e
gebarentaal letter i
gebarentaal letter l
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Leila in braille

l
e
i
l
a

Zo sein je Leila in morsecode

· — · ·
·
· ·
· — · ·
· —

Zo sein je Leila met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter l
nautische vlag letter e
nautische vlag letter i
nautische vlag letter l
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Leila bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een L

Top 10 meisjesnamen met 5 letters