Holly Geboortekaartje naam Holly m2

Betekenis Holly

Wonend bij de open plek (van hol léah), hulstboom
Meer informatie

Geslacht

Holly wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Holly is Engels

Naamsopbouw

Holly is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter H en is opgebouwd uit 1 klinkers (o) en 4 medeklinkers (h, l, l, y).

Populariteit van de naam Holly

Holly is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Holly tussen 2021 en 2023. De naam Holly is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Holly is 31x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 6x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Holly

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Holly is een mooie Engelse en Ierse meisjesnaam. De naam Holly is van oorsprong uit het Oud-Engels en en heeft meerdere betekenissen. De naam Holly betekent onder andere "de hulstboom". Het is een botanische naam die voor het eerst werd gebruikt in het begin van de 20e eeuw. De naam wordt vaak gegeven aan dochters die in de buurt van de kerstvakantie zijn geboren. Maar kijken we verder terug dan is Holly is een Engelstalige achternaam en voornaam, eerst vooral voor jongens. Holly staat bekend als een Engelse of Ierse achternaam (variant Holley) De naam is waarschijnlijk locatiegebonden, uiteindelijk afgeleid van het Oud-Engels hol lēah "[wonend bij] de open plek door de holte"" . In Ierland werd het ook gebruikt als vertaling van de naam Mac Cuilinn, die is afgeleid van cuileann, de Gaelic naam van al eerder genoemde hulstboom. De mannelijke namen Holly, Hollie zijn afgeleid van de achternaam, maar zijn sinds het midden van de 20e eeuw grotendeels buiten gebruik geraakt vanwege de toenemende populariteit van de vrouwelijke naam. Hollis is een Engelse achternaam afgeleid van een Midden-Engels holis "[wonend bij] hulstbomen"; deze werd ook gebruikt als een mannelijke voornaam. Nu is Holly eigenlijk uitsluitend een meisjesnaam. Holly (varianten Hollie, Holley) werd voor het eerst gebruikt als een vrouwelijke voornaam in de 20e eeuw, als een "botanische" naam die aan meisjes werd gegeven, in verwijzing naar, of op zijn minst secundair geassocieerd met, de hulstboom. Hoewel de vrouwelijke naam sinds de jaren dertig in de Verenigde Staten bekend is, was de populariteit ervan te danken aan Holly Golightly, de socialistische hoofdrolspeler in Truman Capote's Breakfast at Tiffany's (1958), waarvan in 1961 een film werd gemaakt met in de hoofdrol Audrey Hepburn. De naam van dit personage is naar verluidt een afkorting voor Holiday (in plaats van een verwijzing naar de plant). Jolly Holly is altijd een van de favoriete namen geweest voor kerstbaby's, en doet denken aan de symbolische struik met donkergroene bladeren en felrode bessen. En Holly is de bloem voor de maand december, dus het is ook een van de perfecte namen voor baby's in december. Een echte is actrice Holly Hunter. Wij vinden Holly Holyoake een mooie combinatie. Ze is een bekende Welshe opera zangeres. Bekende drager van de achternaam is rockster Buddy Holly. Holly Short is een sprookjesfiguur in de romans van Artemis Fowl van Eoin Colfer. En in The Forsyte Saga van Galsworthy zijn Holly en Jolly broers en zussen. In Nederland kennen we Holly Mae Brood.

Beroemdheden met de naam Holly

Holly Hunter
Actrice

Holly P. Hunter is een Oscar winnende Amerikaanse actrice. Hunter speelde haar eerste hoofdrol in de film Raising Arizona in 1987. In datzelfde jaar speelde ze ook in Broadcast News, waarvoor ze genomineerd werd voor een Oscar voor beste actrice. In 1993 wist ze die prijs zelfs te winnen voor haar rol in The Piano. Eveneens in 1993 werd ze genomineerd voor een Oscar voor beste vrouwelijke bijrol voor haar rol in The Firm. In 2004 werd ze opnieuw genomineerd voor een Oscar voor beste vrouwelijke bijrol voor Thirteen. Hunter speelde in haar carrière ook in diverse televisiefilms en won daarvoor twee Emmy's. Op 30 mei 2008 kreeg Hunter een ster op de Hollywood Walk of Fame.

Holly Holyoake
Zangeres

Holly Holyoake is een Welshe klassieke muziekzanger uit Duffryn, Newport. Ze is een sopraan en wordt vergeleken met collega-Welsh-artiest Katherine Jenkins. Haar carrière volgt een soortgelijk pad als Jenkins en ze heeft opgetreden voor de wedstrijden van het Wales National Rugby Union Team in het Millennium Stadium.

Holly Mae Brood
Actrice

Holly Mae Brood is een Nederlands actrice, presentatrice, model, danseres en zangeres. Brood kreeg vooral naamsbekendheid bij het grote publiek door haar rol als Amy Kortenaer in Goede tijden, slechte tijden en Nieuwe Tijden.

Films met de naam Holly

Holly (2006)

Holly is een dramafilm uit 2006 onder regie van Guy Moshe. De film gaat over een Amerikaanse handelaar in gestolen kunstvoorwerpen in Cambodja die een jong meisje probeert te redden van kindersmokkelaars. Met Ron Livingston, Chris Penn en Thuy Nguyen.

Namen die lijken op Holly

Polly

Hoe spel ik de naam Holly?

Internationaal alfabet

 • H Havanna
 • O Oslo
 • L Liverpool
 • L Liverpool
 • Y Yokohama

Nederlands alfabet

 • H Hidde
 • O Omar
 • L Lorenzo
 • L Lorenzo
 • Y Yfke

NAVO-alfabet

 • H Hotel
 • O Oscar
 • L Lima
 • L Lima
 • Y Yankee

Zo spel je Holly met gebarentaal.

gebarentaal letter h
gebarentaal letter o
gebarentaal letter l
gebarentaal letter l
gebarentaal letter y

Zo schrijf je Holly in braille

h
o
l
l
y

Zo sein je Holly in morsecode

· · · ·
— — —
· — · ·
· — · ·
— · — —

Zo sein je Holly met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter h
nautische vlag letter o
nautische vlag letter l
nautische vlag letter l
nautische vlag letter y

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Holly bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een H

Top 10 meisjesnamen met 5 letters