Sami Geboortekaartje naam Sami j2

Betekenis Sami

Van God Gebeden, De Naam Is God
Meer informatie

Geslacht

Sami wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Sami is Arabisch

Sami is afgeleid van de naam Samuël

Naamsopbouw

Sami is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter S en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, i) en 2 medeklinkers (s, m).

Populariteit van de naam Sami

Sami is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Sami tussen 2005 en 2023. De naam Sami is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Sami is 92x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Sami maak je ook deze babynaam:

Like

Deze naam is 7x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Sami

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Sami is een jongensnaam. De betekenis van de naam “Sami” is verschillend in verschillende talen, landen en culturen en heeft meerdere mogelijk dezelfde of verschillende betekenissen. Sami is een afleiding van de Hebreeuwse naam Samuel. Sami komt ook zelfstandig voor in het Arabisch. Sami (ook Samy, Samee) (Arabisch: سامي ), is een Arabische mannelijke voornaam die "verheven (رَفْعَة raf'ah)" of "subliem (سُمُوّ sumū/ sumuw)" betekent, De naam kwam in feite voort uit het werkwoord samā (سما) dat "overstijgen" betekent, waarbij het werkwoord het bijvoeglijk naamwoord Sami vormt, wat "hoog, verheven, eminent, prominente" betekent. De vrouwelijke voornaam, Samiya of Samia (سامِيَة), wordt gevormd en stamt uit deze naam. De naam Sami wordt vaak verward met andere Arabische mannelijke voornamen, Samee (Arabisch voor 'iemand die hoort') of Samir, met name onder niet-moedertaalsprekers van het Arabisch bij gebruik buiten Engelssprekende landen. De jongensnaam Sami is ook een van oorsprong Scandinavische naam. Het is bijvoorbeeld de Finse afkorting van Samuel. Sami is ook een Turkse en Amerikaanse mannelijke naam afgeleid van de naam Samuel, of een Amerikaanse meisjesnaam afgekort van Samantha. Naast geboorten in Nederland is de voornaam 'Sami' in ons land vooral bekend bij naamdragers die geboren zijn in Turkije, Irak, Tunesië, Voormalig Joegoslavië, Egypte, Libanon, Marokko. Elk jaar geven ongeveer 50 ouders de naam Sami aan hun kind. Sami Khedira (Duitse voetballer) is een bekende drager van de naam. Sami is ook een bekende achternaam in veel islamitsche landen. En wist je dat de Sami ook een bevolkingsgroep is in het Noorden van Zweden, Noorwegen en Finland.

Beroemdheden met de naam Sami

Adnan Sami
Acteur

Adnan Sami Khan is een Indiase zanger, muzikant, componist en pianist. Hij speelt Indiase en westerse muziek, ook voor Hindi-films. Hij is bekroond met Padma Shri voor zijn opmerkelijke bijdrage in de muziek. Zijn meest opvallende instrument is de piano.

Sami Hyypiä
Voetballer

Sami Tuomas Hyypiä is een Fins voetbaltrainer en voormalig voetballer die bij voorkeur centraal in de verdediging speelde. Hij is in 2011 gestopt als speler.

Sami Khedira
Voetballer

Sami Khedira is een Duits voormalig voetballer die speelde als middenvelder. Hij kwam tussen 2006 en 2021 achtereenvolgens uit voor VfB Stuttgart, Real Madrid, Juventus en Hertha BSC.

Boeken met de naam Sami

De voetbalbengels - Het suikerfeest van Sami
Auteur: Gerard van Gemert

De voetbalbengels - Het suikerfeest van Sami is een kinderboek van Gerard van Gemert en Mark Janssen. De spelers van SV OSSEMEM missen hun vriend Sami. Sami is met zijn vader en moeder naar zijn familie in Marokko om daar het Suikerfeest te vieren. Als verrassing organiseert trainer Ferry een heuse voetbalwedstrijd in Marokko en zo kunnen ze met zijn allen Sami bezoeken en hebben ze de kans om het suikerfeest op een bijzondere manier samen te vieren. De zeven voetbalbengels komen allemaal uit een ander land, maar het voetballen brengt hen samen.

Geografie met de naam Sami

Bevolkingsgroep: Sami

De Sámi bevolking bewoont delen van Zweden, Noorwegen, Finland en Rusland - een grenzeloze regio die bekend staat als Sápmi, het land van de Sámi. Veruit de meeste Sámi wonen in Zweeds Lapland - een uitgestrekt gebied dat zich uitstrekt van Sorsele en Skellefteå in de noordelijke provincie Västerbotten tot aan het noordelijkste puntje van het land. Er zijn echter ook zuidelijkere Sámi-gemeenschappen in de regio Dalarna in Midden-Zweden. De prachtige en ongerepte natuur in al deze delen van Zweden wordt al duizenden jaren met veel respect bewoond door de inheemse Sámi-bevolking van het land. De Sámi voelen zich zeer verbonden met de natuur en hebben het jaar in acht seizoenen verdeeld. Ze hebben elke berg, beek en vallei in hun omgeving een naam gegeven.

Namen die lijken op Sami

Nami   -   Sam   -   Samir   -   Sem

Hoe spel ik de naam Sami?

Internationaal alfabet

 • S Santiago
 • A Amsterdam
 • M Madagaskar
 • I Italia

Nederlands alfabet

 • S Samira
 • A Ali
 • M Mila
 • I Iris

NAVO-alfabet

 • S Sierra
 • A Alfa
 • M Mike
 • I India

Zo spel je Sami met gebarentaal.

gebarentaal letter s
gebarentaal letter a
gebarentaal letter m
gebarentaal letter i

Zo schrijf je Sami in braille

s
a
m
i

Zo sein je Sami in morsecode

· · ·
· —
— —
· ·

Zo sein je Sami met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter s
nautische vlag letter a
nautische vlag letter m
nautische vlag letter i

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Sami bekijken?

Top 10 jongensnamen met een S

Top 10 jongensnamen met 4 letters