Paulus Geboortekaartje naam Paulus j2

Betekenis Paulus

Klein, Bescheiden (van het Latijnse "parvus > parvulus", wat "klein, klein, nederig, bescheiden" betekent)
Meer informatie

Geslacht

Paulus wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Paulus is Latijn

Naamsopbouw

Paulus is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter P en is opgebouwd uit 3 klinkers (a, u, u) en 3 medeklinkers (p, l, s).

Populariteit van de naam Paulus

In de grafiek zie je de populariteit van de naam Paulus tussen 1950 en 1982. De naam Paulus is minder populair geworden.

 • Paulus is 194x gegeven als voornaam in 1982

Paulus wordt ook gebruikt als achternaam

Like

Deze naam is 3x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Paulus

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Paulus is een mooie en bekende jongensnaam. Deze naam is afgeleid van het Latijnse "Paulus", dat op zijn beurt is afgeleid van het Latijnse "parvus > parvulus", wat "klein, klein, nederig, bescheiden" betekent. Het is een veel voorkomende naam in landen en etniciteiten met een christelijk erfgoed (oosterse orthodoxie, katholicisme, protestantisme) en, buiten Europa, in christelijke religieuze gemeenschappen over de hele wereld. Wereldwijd zijn van de naam Paulus veel varianten in andere talen verschenen. Denk bijvoorbeeld aan Pal, Pali, Pavli (Albanees), Boulos, Bulus (Arabisch), Boghos, Poghos (Armeens), Paol (Bretons), Pau, Pol (Catalaans ), Paulu (Corsicaans) Pavao, Pavle, Pavo (Kroatisch), Pavel (Tsjechisch), Poul, Palle (Deens), Paul (Nederlands), Paulie (Engels), Paŭlo, Paĉjo (Esperanto), Paavo (Ests), Páll (Faeröers ) Pauli, Paavali, Paavo (Fins), Pauwel (Vlaams), Pavle (Georgisch), Pavlos (Grieks), Pál (Hongaars), Páll (IJslands), Pól (Iers), Pauls , Pāvels, Pāvils (Lets), Paulius (Litouws) Pavle, Pavel (Macedonisch), Pawlu (Maltees), Paora (Maori), Pål, Paul (Noors), Paweł (Pools), Paulinho (Portugees), Pavel, Pasha (Russisch) Pàulu (Sardijns) Pàl, Pòl (Schots-Gaelisch), Pavol (Slowaaks), Pablo (Spaans) en Pål, Paul (Zweeds). De naam bestaat al sinds de Romeinse tijd en is afgeleid van de Romeinse familienaam Paulus of Paullus - in het bijzonder in de Romeinse patriciërsfamilie van de Gens "groep mensen, clan" Aemilia. Paulus de Apostel, oorspronkelijke naam Saulus van Tarsus was een christelijke missionaris die het evangelie van Christus naar de wereld van de eerste eeuw bracht. Hij wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste figuren van het apostolische tijdperk. in Handelingen, in de Bijbel, verschijnt de naam Paulus voor het eerst bij het bezoek van Paulus en Barnabas aan Cyprus. Voordien vinden we de naam Saulus (zie Saul). De figuur van Paulus kennen we goed door de beschrijving van zijn zendingsreizen (Handelingen) en door zijn brieven (zie ook Romeinen 15, 24 en 28). Paulus was ook de naam van divers patriarchen. Paulus van Samosata was patriarch van Antiochië, Paulus I, Paulus II, Paulus III en Paulus IV van Constantinopel, patriarchen van Constantinopel en Paulus van Alexandrië, patriarch van Alexandrië (537-540) zijn er enkele. Daarna volgden diverse Pausen met de naam, waaronder Paulus I tot en met Paulus VI. Verder zijn bekende dragers van de naam onder meer de schilder Paulus Potter en Finse voetballer Paulus Arajuuri. Verder dragen veel beroemde mensen de naam Paulus als tweede naam of worden deze mensen in de volksmond Paul genoemd. Bijvoorbeeld voetbaltrainer Louis van Gaal en Paul Kruger, President van Zuid Afrika. Natuurlijik kennen we ook allemaal Paulus de Boskabouter. De naam Paulus komt ook voor als achternaam, denk bijvoorbeeld aan de Vlaamse schilder Pierre Paulus.

Beroemdheden met de naam Paulus

Paul Kruger
President

Stephanus Johannes Paulus Kruger, ook bekend als Oom Paul, was de vijfde president van de Zuid-Afrikaansche Republiek en de meest prominente Boer tijdens en tussen de Boerenoorlogen.

Paulus Potter
Schilder

Paulus Potter was een Nederlandse kunstschilder uit de Gouden Eeuw. Omdat hij slechts 28 jaar oud is geworden, is de omvang van zijn oeuvre beperkt. Er is een honderdtal werken van hem bewaard gebleven. Hij is niettemin invloedrijk geweest en origineel.

Pierre Paulus
Schilder

Pierre Paulus de Châtelet, of baron Pierre Paulus de Châtelet, (Châtelet, 16 maart 1881 - Brussel, 17 augustus 1959) was een Waalse kunstschilder. De tentoonstelling l'Art wallon in Charleroi in 1911 draagt bij tot zijn bekendheid. Hij stelde daar het werk De jeugd (Jeunesse) tentoon. In het kielzog van Constantin Meunier haalt hij zijn onderwerpen bij arbeiders en mijnwerkers. In het interbellum stelt hij op verschillende plaatsen in Europa en de Verenigde Staten tentoon.

Paus Paulus I
Paus

Paulus I (Rome, geboortedatum onbekend - sterfplaats onbekend, 28 juni 767) was paus van 29 mei 757 tot 28 juni 767. Eerst was hij deken en werd door zijn broer, paus Stefanus II (III), vaak ingezet om onderhandelingen te voeren met de Lombardische koningen. Na de dood van zijn broer, werd hij gekozen als nieuwe paus. Hij verbeterde de banden met de Franken, de Lombarden, en met het Byzantijnse Keizerrijk, waarmee de opvolgers van Petrus sinds paus Gregorius III niet de beste banden hadden. Hij onderhield de banden tussen de drie. Hij werd door de koning van de Lombarden, Desiderius, en door Pepijn de Korte, de koning van de Franken, aangewezen als arbiter tussen de Romeinse en Lombardische aanspraken op land. Paulus I stierf op 28 juni 767, hij is een heilige.

Paulus van Constantinopel
Geestelijke

Paul van Constantinopel of Paul I st van Constantinopel († 351) was een christelijke bisschop, biechtvader van het geloof , martelaar en heilig verklaard door de katholieke en orthodoxe kerken . Benoemd tot bisschop van de stad Constantinopel in 337, werd hij verschillende keren verbannen door de Romeinse keizer Constance II , die, als Ariaan , zich verzette tegen zijn bisschop over de definitie van het christendom . Tijdens zijn laatste ballingschap, rond 351, werd Paulus geëxecuteerd door zijn bewakers, die hem wurgden.

Paulus van Saint-Paul-Trois-Châteaux
Geestelijke

Paulus van Saint-Paul-Trois-Châteaux (Reims, 4e eeuw – Saint-Paul-Trois-Châteaux, 412) was bisschop (circa 372 – 412) van Saint-Paul-Trois-Châteaux in de Romeinse Tijd. Dit bisdom was gelegen in het Romeinse Rijk, meer bepaald in de provincie Gallia Narbonensis. Destijds was de naam van de bisschopsstad Colonia Flavia Tricastinorum ofwel de hoofdstad van het Gallo-Romeinse volk der Tricastini.

Paulus van Thebe
Heilige

Paulus van Thebe (Thebe, ca. 227 – ca. 341), ook wel Paulus de Heremiet genoemd, was een heilige in het christendom, die door Hiëronymus van Stridon is voorgesteld als de eerste heremiet.

Paulus (apostel)
Bijbels persoon

Paulus (Oudgrieks: Παῦλος, Paulos; Hebreeuws: שאול התרסי, Šaʾul HaTarsi, "Saul van Tarsus"[1]) (Tarsus (Cilicië), ca. 3 - waarschijnlijk Rome, na 60) was een leider in het vroege christendom en speelde een centrale rol in de vroege ontwikkeling en verspreiding van het christendom in de gebieden rondom de Middellandse Zee, in het bijzonder in Klein-Azië en Griekenland.

Boeken met de naam Paulus

Paulus de Boskabouter
Auteur: Jean Dulieu

Paulus de boskabouter is een Nederlandse tekststripreeks en kinderboekenreeks, van 1946 tot 1984 geschreven en getekend door Jean Dulieu, een pseudoniem van de violist Jan van Oort, die van 1944 tot 1947 deel uitmaakte van het Concertgebouworkest. Hij tekende in 1946 de eerste Paulusstrip in Het Vrije Volk. De serie werd al snel een succes en werd ook in boekvorm gepubliceerd. Later volgden een radiohoorspelserie en een televisiepoppenserie. De boekjes werden vertaald, onder andere in het Duits, Engels, Zweeds en Japans.

Films met de naam Paulus

Paul, Apostle of Christ (2018)

Paul, Apostle of Christ (2018) is een film van regisseur Andrew Hyatt. Vertelt het verhaal van de apostel Paulus. Wanneer hij wordt vastgehouden door Nero in Rome, wordt hij bezocht door Lucas die hiermee zijn leven riskeert. Nero is echter van plan de christenen te executeren. Terwijl Paulus op zijn executie wacht, schrijft Lucas een boek over de zogenaamde weg en de geboorte van wat later de kerk zal worden. Intussen wordt Paulus zwaar gefolterd en wordt hij gekweld door zijn misdaden uit het verleden, toen hij als Saulus van Tarsus een meedogenloos vervolger van de eerste christenen was.

Kunst met de naam Paulus

Schilderij: Paulus aan zijn schrijftafel (1633)

Paulus aan zijn schrijftafel is een olieverf op doek (135 × 111 cm) — ca. 1633 van Rembrandt. Het hangt in het Kunsthistorisches Museum, Wenen. Een oude man kijkt wat vermoeid van achter zijn bureau. Dat het Paulus is blijkt uit het zwaard dat tegen de muur staat: de voormalige christenvervolger wordt vaak met dat attribuut afgebeeld. Het schilderij is linksonder getekend met "Rembrandt 163". Men houdt het jaartal op ongeveer 1633.

Kerkgebouw: St Paulus Cathedral

De Sint-Pauluskathedraal is een kathedraal van de Scottish Episcopal Church, behorend tot de Anglicaanse Gemeenschap, in Dundee, Schotland, en de bisschopszetel van het bisdom Brechin. Het gebouw werd gebouwd van 1853 tot 1855 en ontworpen door sir George Gilbert Scott. In 1905 kreeg de kerk de kathedrale status.

Hoe spel ik de naam Paulus?

Internationaal alfabet

 • P Paris
 • A Amsterdam
 • U Uppsala
 • L Liverpool
 • U Uppsala
 • S Santiago

Nederlands alfabet

 • P Patrick
 • A Ali
 • U Ursula
 • L Lorenzo
 • U Ursula
 • S Samira

NAVO-alfabet

 • P Papa
 • A Alfa
 • U Uniform
 • L Lima
 • U Uniform
 • S Sierra

Zo spel je Paulus met gebarentaal.

gebarentaal letter p
gebarentaal letter a
gebarentaal letter u
gebarentaal letter l
gebarentaal letter u
gebarentaal letter s

Zo schrijf je Paulus in braille

p
a
u
l
u
s

Zo sein je Paulus in morsecode

· — — ·
· —
· · —
· — · ·
· · —
· · ·

Zo sein je Paulus met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter p
nautische vlag letter a
nautische vlag letter u
nautische vlag letter l
nautische vlag letter u
nautische vlag letter s

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Paulus bekijken?

Top 10 jongensnamen met een P

Top 10 jongensnamen met 6 letters