Frans Geboortekaartje naam Frans j2

Betekenis Frans

Kleine Fransman (van Fransesco), Speer, Vrijheid (van Germaanse Frank)
Meer informatie

Geslacht

Frans wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Frans is Frans

Frans is afgeleid van de naam Franciscus

Naamsopbouw

Frans is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter F en is opgebouwd uit 1 klinker (a) en 4 medeklinkers (f, r, n, s).

Populariteit van de naam Frans

In de grafiek zie je de populariteit van de naam Frans tussen 1950 en 1970. De naam Frans is minder populair geworden.

 • Frans is 252x gegeven als voornaam in 1970

Frans wordt ook gebruikt als achternaam

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Frans

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Frans is een zeer bekende en veelzijdige naam. Veelzijidg, omdat de naam in ontzettend veel talen een variant heeft en meerdere betekenissen heeft. Frans is een jongensvoornaam, afgeleid van François, Frans voor Frank, ofwel Spaans en Italiaans Francisco. Allereerst is de betekenis van de Latijnse naam Francis 'Frans mannetje'; afkomstig van de heilige Franciscus van Assisi. De naam werd vooral populair na de heilige Franciscus van Assisi (geboren 1181 of 1182). Zijn doopnaam was eigenlijk Giovanni (Johannes), maar zijn vader noemde hem wegens zijn Franse moeder Francesco, "kleine Fransman", nadat zijn rijke vader een handelsreis naar Frankrijk had volbracht. De naam kan ook van Germaanse oorsprong zijn, met de betekenis van 'frank', 'vrij', 'eerlijk', 'rechtuit' enz. En van daaruit kunnen ze ook verwijzen naar het volk der Franken: 'Frank'. De naam kent vele naamdagen, mede omdat er meerdere heiligen Fransiscus heten (oa Franciscus a Paola, Franciscus Xaverius en Franciscus van Sales). In Nederland kennen we onder meer Frans de Roye, één van de 19 martelaren van Gorkum. Zijn naamdag is 9 juli. We noemden al de vele varianten van de naam. Zo zijn er onder meer François, Fransiscus, Franz, Ferenc, Frane, Franjo, Franka, Frano, Fran, Franko en Francesc. En dan zijn er ook nog diverse afgeleide en verkorte versies van de naam zoals Fran, Kiko, Paca, Feri, Ferkó en Paco. In Spanje komt 'Francisco' veel voor en Paco wordt er gebruikt als liefkozende afkorting. In de Spaanse barríos (volkswijken) lopen vele jongetjes met de naam 'Paco'. Om hen uit elkaar te houden, plakt men er de naam van het kind zijn Moeder aan vast: Paco, (el) de Lucía: Paco (hij) van Lucía. Deze afgeleide werd ook gebruikt als bijnaam voor de dictator Francisco Franco, die enigszins spottend ook wel "tio Paco" (ome Paco) werd genoemd. Verder zijn er enorm veel bekende dragers van de naam te vinden. De Finse voetballer Frans Karjagin, de Vlaamse politicus Frans de Cawelaert en in Nederland kennen we natuurlijk Frans Timmermans en Frans Bauer.

Beroemdheden met de naam Frans

Frans Timmermans
Politicus

Franciscus Cornelis Gerardus Maria (Frans) Timmermans (Maastricht, 6 mei 1961) is een Nederlands politicus, diplomaat en, sinds 1 december 2019, Eurocommissaris en tevens de eerste vicevoorzitter van de commissie-Von der Leyen. Timmermans was van 5 november 2012 tot 17 oktober 2014 minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Rutte II. Eerder was hij van 2007 tot 2010 staatssecretaris van Europese Zaken (BuZa) in het kabinet-Balkenende IV. Van 1998 tot 2007 en van 2010 tot 2012 was Timmermans namens de Partij van de Arbeid lid van de Tweede Kamer.

Frans Karjagin
Voetballer

Frans Karjagin (Helsinki, 11 juni 1909 – Hyvinkää, 16 juli 1977) was een voetballer uit Finland, die speelde als verdediger voor HIFK Helsinki gedurende zijn carrière. Hij overleed op 68-jarige leeftijd in Hyvinkää.

Frans van Cawelaert
Politicus

Franciscus Joannes (Frans) Van Cauwelaert (Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek, 10 januari 1880 – Antwerpen, 17 mei 1961) was een Belgisch advocaat en politicus voor de Katholieke Partij, het Katholiek Verbond van België en de CVP. Tevens was Van Cauwelaert een boegbeeld van de Vlaamse Beweging en medeoprichter van de krant De Standaard.

Frans Bauer
Zanger

François (Frans) Bauer, geboren als François van Dooren (Roosendaal, 30 december 1973), is een Nederlandse volkszanger en presentator, die vanaf de jaren negentig populair werd met zijn eigentijdse vorm van het levenslied. Hij geldt als een van de succesvolste artiesten van Nederland, maar is ook populair in Vlaanderen. Bauer onderscheidt zich door zijn herkenbare stem en met zijn typische levenslied-nummers. Tot zijn grootste hits behoren Als sterren aan de hemel staan (1994), De regenboog (1997), Heb je even voor mij (2003) en Als ik met jou op wolken zweef (2008). Als televisiepresentator is hij vooral bekend van programma's als Bananasplit, Vive la Frans en Bauer's Zigeunernacht.

Boeken met de naam Frans

Meneer Frans: de laatste Stork bij Stork
Auteur: Jaap Scholten

Meneer Frans: de laatste Stork bij Stork is een mooie boek van Jaap Scholten. De grootvader van schrijver Jaap Scholten was de laatste Stork die Machinefabriek Stork heeft geleid. In dit boek mengt Scholten persoonlijke herinneringen aan een dierbare grootvader (inde fabriek liefdevol 'Meneer Frans' genoemd) met de historie van een indrukwekkend internationaal bedrijf.

Namen die lijken op Frans

Frank   -   Franz   -   Franzi

Naamdag van Frans

09 juli

Hoe spel ik de naam Frans?

Internationaal alfabet

 • F Florida
 • R Roma
 • A Amsterdam
 • N New York
 • S Santiago

Nederlands alfabet

 • F Fatima
 • R Ruben
 • A Ali
 • N Naomi
 • S Samira

NAVO-alfabet

 • F Foxtrot
 • R Romeo
 • A Alfa
 • N November
 • S Sierra

Zo spel je Frans met gebarentaal.

gebarentaal letter f
gebarentaal letter r
gebarentaal letter a
gebarentaal letter n
gebarentaal letter s

Zo schrijf je Frans in braille

f
r
a
n
s

Zo sein je Frans in morsecode

· · — ·
· — ·
· —
— ·
· · ·

Zo sein je Frans met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter f
nautische vlag letter r
nautische vlag letter a
nautische vlag letter n
nautische vlag letter s

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Frans bekijken?

Top 10 jongensnamen met een F

Top 10 jongensnamen met 5 letters