Shirley Geboortekaartje naam Shirley m2

Betekenis Shirley

Lichte, Heldere Weide, Open Plek in het bos (van oud Engelse 'shireleah')
Meer informatie

Geslacht

Shirley wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Shirley is Engels

Naamsopbouw

Shirley is een middellange naam en bestaat uit 7 letters. De naam begint met de letter S en is opgebouwd uit 2 klinkers (i, e) en 5 medeklinkers (s, h, r, l, y).

Populariteit van de naam Shirley

In de grafiek zie je de populariteit van de naam Shirley tussen 1988 en 2002. De naam Shirley is minder populair geworden.

 • Shirley is 10x gegeven als voornaam in 2002

Like

Deze naam is 9x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Shirley

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Shirley is een mooie Engelse meisjesnaam. Eigenlijk is de naam Shirley zowel een jongensnaam als een meisjesnaam, van Engelse oorsprong. In 1 op de 100 gevallen wordt de naam aan een jongen gegeven in de Verenigde Staten. Oorspronkelijk was Shirley een geografische naam (zoals zoveel namen), uit shireleah (leah betekent 'open plaats in het bos'), waar de volksvergadering van de shire, het graafschap werd gehouden, of een plaats daartoe behorende. Aanvankelijk in Yorkshire tot familienaam en daarna tot jongensnaam geworden. Later meisjesnaam, vooral door de roman 'Shirley' van Charlotte Brontë (1849), waarin de heldin als enige erfgenaam deze familienaam als voornaam kreeg. Vroeger werd Shirley dus vooral voor jongens gebruikt, maar het tij keerde met de publicatie van Charlotte Bronte's roman Shirley in 1849, het verhaal van een personage wiens ouders de naam voor een jongenskind hadden gekozen, maar besloten om het toch te gebruiken toen hij bleek een zij te zijn. Shirley werd in Engeland en vooral ook in de VS vrij populair, mede onder invloed van het jonge filmsterretje Shirley Temple (geboren 1928) in de jaren dertig. De naam Shirley is dus groot geworden in de Verenigde Staten. Shirley Temple verhielp bijna eigenhandig de somberheid van de Grote Depressie, en als eerbetoon (en misschien wensend voor hun eigen lieveling met hetzelfde krullende hoofd en kuiltjes), gaven duizenden ouders van die generatie hun kleine meisjes haar naam. In 1935 was Shirley de op één na populairste meisjesnaam in de VS met meer dan 42.000 baby's met de naam Shirley. Naast Shirley Temple waren er Shirleys MacLaine en Jones en schrijver Shirley Jackson, evenals rocker Shirley Manson. Shirley is ook een televisieserie uit de jaren 80 en een Britse film uit 2011 en Amerikaanse uit 2020. Als laatste is Shirley ook een plaats zowel in Engeland als in de VS.

Beroemdheden met de naam Shirley

Shirley Kocacinar
Voetbalster

Shirley Hubertina Maria Adriana Kocaçınar is een Nederlands voetballer die in seizoen 2010/11 speelde voor VVV-Venlo. In 2011 debuteerde Kocacinar in het Turks voetbalelftal. Totdat ze een Turks paspoort heeft mag ze echter niet in officiële wedstrijden voor dat land uitkomen.

Shirley Manson
Zangeres

Shirley Ann Manson (Edinburgh, 26 augustus 1966) is een Schotse zangeres, de leadzangeres van de band Garbage.

Shirley MacLaine
Actrice

Shirley MacLaine, geboren als Shirley MacLean Beaty (Richmond, Virginia 24 april 1934) is een Amerikaans actrice. Ze is de oudere zus van acteur-regisseur Warren Beatty (Warren heeft zijn achternaam veranderd van 'Beaty' in 'Beatty').

Shirley Temple
Actrice

Shirley Jane Temple (Santa Monica, 23 april 1928 – Woodside, 10 februari 2014) was een Amerikaans actrice en diplomaat. Zij werd bekend als kindsterretje. Het meisje met de goudblonde krullen en fonkelende ogen is een van de bekendste kindsterretjes uit de filmgeschiedenis. Shirley was tussen 1932 en 1949 in meer dan vijftig Amerikaanse speelfilms te zien. Als Shirley Temple Black bouwde ze als volwassene een carrière op als ambassadrice. Ze is nog steeds de jongste winnaar van een Academy Juvenile Award ooit.

Shirley Bassey
Zangeres

Dame Shirley Veronica Bassey (Cardiff, 8 januari 1937) is een Welshe zangeres, die onder meer de titelsong van drie James Bondfilms opnam: Goldfinger (1964), Diamonds Are Forever (1971) en Moonraker (1979). Ook had ze grote hits met "Big Spender" en "This Is My Life".

Boeken met de naam Shirley

Shirley (1849)
Auteur: Charlotte Brontë

Shirley is een sociale roman geschreven door de Engelse schrijfster Charlotte Brontë in 1849. Het is haar tweede gepubliceerde roman, na het geweigerde The Professor en Jane Eyre. De eerste druk verscheen onder haar pseudoniem Currer Bell. De roman speelt in het geïndustrialiseerde Yorkshire, tijdens de economische recessie door de napoleontische oorlogen en de Oorlog van 1812. In die periode zaaiden de luddieten oproer in de textielindustrie door hun verzet tegen de industriële revolutie. De titelheldin van de roman kreeg de naam die haar vader aan een zoon wilde geven. Voor de publicatie van de roman was Shirley een, zij het ongewone, mannennaam. De populariteit van de roman leidde ertoe dat Shirley een vrouwennaam werd.

Films met de naam Shirley

Shirley (1979-1981)

Shirley is een tv serie die liep van 1979 tot 1981. Shirley Miller is een weduwe met drie kinderen die van een grote naar een kleine stad verhuist, en zoals de meeste weduwen en ontheemden heeft ze het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen en haar kinderen zijn niet bepaald blij met hun nieuwe omgeving. Haar stiefzoon Bill vergezelt haar ook; ook zoals de meeste stiefmoeder/stiefzoon-relaties, zijn de twee het vaak oneens. Maar ze heeft hulp: de huishoudster Charlotte, klusjesman Dutch en Lew - een vriendin die mogelijk meer in haar leven zou kunnen betekenen.

Shirley (2011)

Shirley is een film over het leven van Shirley Basey uit 2011 van regisseur Colin Teague. Shirley Bassey wordt in 1937 geboren in het Welshe Cardiff. Ze groeit samen met haar zeven broers en zussen op in een bescheiden arbeidersgezin met een Nigeriaanse vader en een Engelse moeder. Al snel blijkt de jonge Shirley over een uitzonderlijk zangtalent te beschikken. In 1953 tekent ze haar eerste contract om als zangeres op te treden in een musical. Korte tijd later wordt ze op 16-jarige leeftijd zwanger en gaat ze aan de slag als dienster in een bar. Toch weigert ze haar droom om een succesvolle zangeres te worden, op te geven. En met succes, want enkele jaren later kent ze haar grote doorbraak . Ze groeit uit tot een van de grootste zangeressen ter wereld.

Shirley (2020)

Shirley is een film uit 2020 van regisseur Josephine Decker. Begin jaren 50. Een jong stel besluit in te trekken bij schrijfster Shirley Jackson en haar echtgenoot Stanley Hyman. Ze hopen hiermee het roer om te gooien en een nieuw leven te beginnen. Al snel komen ze erachter dat er vreemde dingen gebeuren na hun intrekking, resulterend tot inspiratie voor Shirley's nieuwe boek.

Geografie met de naam Shirley

Buurtschap: Shirley (London)

Shirley is een buurtschap in Zuid-Londen, Engeland, in de London Borough of Croydon. Het ligt ten noorden van Spring Park en Addington, ten oosten van Addiscombe, ten zuiden van Monks Orchard en ten westen van West Wickham, en tien mijl ten zuidoosten van Charing Cross.

Plaats (Town): Shirley (Arkansas)

Shirley is een plaats (town) in de Amerikaanse staat Arkansas, en valt bestuurlijk gezien onder Van Buren County. Er leven ongeveer 350 inwoners.

Hoe spel ik de naam Shirley?

Internationaal alfabet

 • S Santiago
 • H Havanna
 • I Italia
 • R Roma
 • L Liverpool
 • E Edison
 • Y Yokohama

Nederlands alfabet

 • S Samira
 • H Hidde
 • I Iris
 • R Ruben
 • L Lorenzo
 • E Eva
 • Y Yfke

NAVO-alfabet

 • S Sierra
 • H Hotel
 • I India
 • R Romeo
 • L Lima
 • E Echo
 • Y Yankee

Zo spel je Shirley met gebarentaal.

gebarentaal letter s
gebarentaal letter h
gebarentaal letter i
gebarentaal letter r
gebarentaal letter l
gebarentaal letter e
gebarentaal letter y

Zo schrijf je Shirley in braille

s
h
i
r
l
e
y

Zo sein je Shirley in morsecode

· · ·
· · · ·
· ·
· — ·
· — · ·
·
— · — —

Zo sein je Shirley met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter s
nautische vlag letter h
nautische vlag letter i
nautische vlag letter r
nautische vlag letter l
nautische vlag letter e
nautische vlag letter y

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Shirley bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een S

Top 10 meisjesnamen met 7 letters