Kira Geboortekaartje naam Kira m2

Betekenis Kira

Lichtstraal (van Kiran), Heer (van Griekse Kurios), Zon (van Perzische Koeroesj)
Meer informatie

Geslacht

Kira wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Kira is Slavisch

Naamsopbouw

Kira is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter K en is opgebouwd uit 2 klinkers (i, a) en 2 medeklinkers (k, r).

Populariteit van de naam Kira

Kira is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Kira tussen 2016 en 2023. De naam Kira is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Kira is 40x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Kira maak je ook deze babynaam:

Like

Deze naam is 7x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Kira

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Kira is een mooie meisjesnaam met meerdere betekenissen. Het kan een vrouwelijke vorm van de naam Kiran zijn, uitgesproken als /ˈkɪərən/ KEER-ən. Kiran is van Hindi en Sanskriet oorsprong, wat "lichtstraal" betekent. In het Oud-Hebreeuws betekent "Keren" zowel "een hoorn" als "een lichtstraal". Naast Sanskriet en Hebreeuws kunnen er nog andere etymologieën zijn uit het Egyptisch, waar het woord Ki-Ra "zoals Ra" of Perzisch betekent. Vanwege de Griekse interpretatie van de Perzische koningsnaam Kourosh (کوروش, Kūrosh) als Κύρος (Kýros) – die duidelijk gemodelleerd was naar het Griekse woord κύριος (kýrios "heer"), waarbij de vrouwelijke vorm κυρία (kyría) - Kyra (of Kira) kan ook worden opgevat als een variant. Daarom is de naam ook in gebruik als een vrouwelijke vorm van de Griekse verkleinvorm Cyril. In het Russisch is Kira (Ки́ра) de vrouwelijke vorm van de mannelijke naam Kir, wat "meesteres, heerser" betekent, maar kan vertalen naar "leider van het volk", "een naar wie het volk kijkt" of "geliefde". Kira kan ook in het Russisch zijn aangekomen van de Perzisch-Griekse naam Kyra. Kira kan ook het verkleinwoord zijn van de oude en zeldzame mannelijke voornaam Avvakir. Kira is een van de vele verengelste vormen van de Ierse naam Ciara, wat in het Iers "donkerharig" betekent. Kira betekent ook "Sterke Vrouw" in het Slavisch. Er is ook een Japanse naam, geromaniseerd als Kira, die in Japan gebruikelijk is, zowel als voornaam als als achternaam (bijvoorbeeld de Kira-clan van de provincie Mikawa). Kira kira betekent ook "glitter, glanzend" in het Japans. Variante vormen omvatten Kaira, Keera, Keira, Kiera, Kyra, Kyrah, Kyreena, Kyrha, Kyria, Kyrie, Kyrene, Kyrra en Kirra. In het hindoeïsme betekent het heilige klokken. Ze worden gebruikt bij religieuze ceremonies. Bekende dragers van de naam zijn onder meer Kira Kirillovna van Rusland, Kira Kosarin en Kira Girard, reality ster. Kira is ook een favoriete naam voor boeken, series en films. Kira is de hoofdpersonage in Lois Lowry's "Gathering Blue". Kira Fors is de gele Dino Power Ranger in de TV serie Power Rangers Dino Thunder.

Beroemdheden met de naam Kira

Kira Kosarin
Actrice

Kira Nicole Kosarin is een Amerikaanse actrice. Ze is bekend geworden vanwege haar rol als Phoebe Thunderman in Nickelodeons De Thundermans.

Kira Kirillovna van Rusland
Keizerin

Kira Kirillovna van Rusland (Russisch: Кира Кирилловна Романова) (Parijs, 9 mei 1909 – Saint-Briac-sur-Mer, 8 september 1967) was een Russische grootvorstin uit het Huis Romanov. Zij was het tweede kind van grootvorst Kirill de zoon van Marie van Mecklenburg-Schwerin en Vladimir Aleksandrovitsj Romanov, het vierde kind van tsaar Alexander II, en diens vrouw Victoria Fjodorovna, een kleindochter van de Britse koningin Victoria.

Namen die lijken op Kira

Eira   -   Hira   -   Kiran   -   Kirana   -   Kyra   -   Mira   -   Zira

Hoe spel ik de naam Kira?

Internationaal alfabet

 • K Kilogramme
 • I Italia
 • R Roma
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • K Kevin
 • I Iris
 • R Ruben
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • K Kilo
 • I India
 • R Romeo
 • A Alfa

Zo spel je Kira met gebarentaal.

gebarentaal letter k
gebarentaal letter i
gebarentaal letter r
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Kira in braille

k
i
r
a

Zo sein je Kira in morsecode

— · —
· ·
· — ·
· —

Zo sein je Kira met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter k
nautische vlag letter i
nautische vlag letter r
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Kira bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een K

Top 10 meisjesnamen met 4 letters