Jacob Geboortekaartje naam Jacob j2

Betekenis Jacob

Hij Zal Beschermen, Moge God beschermen, Houder van de hiel
Meer informatie

Geslacht

Jacob wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Jacob is Hebreeuws

Naamsopbouw

Jacob is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter J en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, o) en 3 medeklinkers (j, c, b).

Populariteit van de naam Jacob

Jacob is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Jacob tussen 1950 en 2023. De naam Jacob is minder populair geworden.

 • Jacob is 113x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Jacob

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Jacob is een zeer bekende jongensnaam. De oorsprong is Hebreeuws. Van het Latijnse Iacob, wat van het Griekse Ἰακώβ (Iakob) was, wat van de Hebreeuwse naam יַעֲקֹב (Ya'aqov) was. In het Oude Testament is Jacob (later Israël genoemd) de zoon van Isaak en Rebecca en de vader van de twaalf stichters van de twaalf stammen van Israël. Hij werd geboren met de hiel van zijn tweelingbroer Esau vast, en zijn naam wordt uitgelegd als "houder van de hiel" of "verdringer", omdat hij zijn broer tweemaal zijn rechten als eerstgeboren zoon ontnam (zie Genesis 27:36). Jakobus de Meerdere (Aramees: ܝܥܩܘܒ ܒܪ ܙܒܕܝ; Arabisch: يعقوب; Hebreeuws: בן זבדי יַעֲקֹב, jaʿăqōḇ; Latijn: Iacobus Maximus; Grieks: Ἰάκωβος) was een apostel van Jezus Christus, een van "de twaalf". Hij wordt de Meerdere genoemd om hem te onderscheiden van zijn naamgenoot die Jakobus de Mindere wordt genoemd (de broer van Jezus, leider in het vroege christendom en volgens de traditie de auteur van de Brief van Jakobus). Zijn naamdag is op 25 juli. Andere theorieën beweren dat het in feite is afgeleid van een hypothetische naam zoals יַעֲקֹבְאֵל (Ya'aqov'el) wat "moge God beschermen". De Engelse namen Jacob en James zijn afgeleid van dezelfde bron, waarbij James afkomstig is van het Latijnse Iacomus, een latere variant van het Latijnse Nieuwe Testament van Iacobus. In tegenstelling tot het Engels hebben veel talen geen aparte spelling voor de twee namen. Er zijn wereldwijd enorm veel namen afgeleid van Jacob, waaronder James, Jacques, en in Nederland Jacobus, Cobus, Jaap en Koos. In Engeland werd Jacob in de middeleeuwen vooral als joodse naam beschouwd, hoewel de variant Jacobus onder christenen werd gebruikt. Een beroemde drager was Jacob Grimm (1785-1863), de Duitse taalkundige en schrijver die samen met zijn broer Wilhelm de auteur was van Grimm's Fairy Tales. Bekende Nederlandse drager van de naam is acteur Jacob Derwig.

Beroemdheden met de naam Jacob

Jacob Derwig
Acteur

Jacob Derwig (Den Haag, 15 juli 1969) is een Nederlands theater- en filmacteur. Derwig is sinds 2019 voice-over voor de natuurserie Het echte leven in de dierentuin van de NTR, opgenomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen en Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Bij De TV-Beelden 2016 won Derwig de prijs voor beste bijrol voor zijn rol als 'de coach' in Penoza. Voor zijn rol van Gijs van Hall in Bankier van het verzet (2018) kreeg hij opnieuw een Gouden Kalf (beste acteur). In 2022 won hij het 19e seizoen van De Slimste Mens.

Jake Gyllenhaal
Acteur

Jacob Benjamin Gyllenhaal is een Amerikaanse acteur. Hij werd voor een Oscar genomineerd voor zijn rol in Brokeback Mountain. Daarnaast ontving hij diverse internationale prijzen, waaronder een BAFTA Award.

Kunst met de naam Jacob

Schilderij: Jacob zegent de kinderen van Jozef

Jacob zegent de zonen van Jozef is een olieverfschilderij van de Nederlandse kunstschilder Rembrandt van Rijn uit 1656, 173 × 209 centimeter groot. Het betreft een weergave van het Bijbelverhaal uit Genesis 48, waarin de stervende aartsvader Jacob bij de zegening zijn jongste kleinzoon verkiest boven de oudste. Het werk bevindt zich in de collectie van het Gemäldegalerie Alte Meister in het Bergpark en Schloss Wilhelmshöhe te Kassel.

Namen die lijken op Jacob

  -   Jacobus

Hoe spel ik de naam Jacob?

Internationaal alfabet

 • J Jérusalem
 • A Amsterdam
 • C Casablanca
 • O Oslo
 • B Baltimore

Nederlands alfabet

 • J Jordi
 • A Ali
 • C Celine
 • O Omar
 • B Bo

NAVO-alfabet

 • J Juliett
 • A Alfa
 • C Charlie
 • O Oscar
 • B Bravo

Zo spel je Jacob met gebarentaal.

gebarentaal letter j
gebarentaal letter a
gebarentaal letter c
gebarentaal letter o
gebarentaal letter b

Zo schrijf je Jacob in braille

j
a
c
o
b

Zo sein je Jacob in morsecode

· — — —
· —
— · — ·
— — —
— · · ·

Zo sein je Jacob met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter j
nautische vlag letter a
nautische vlag letter c
nautische vlag letter o
nautische vlag letter b

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Jacob bekijken?

Top 10 jongensnamen met een J

Top 10 jongensnamen met 5 letters