Barend Geboortekaartje naam Barend j2

Betekenis Barend

Sterk, Moedig als een beer
Meer informatie

Geslacht

Barend wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Barend is Germaans

Barend is afgeleid van de naam Bernhard

Naamsopbouw

Barend is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter B en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, e) en 4 medeklinkers (b, r, n, d).

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Barend maak je ook deze babynaam:
Barend wordt ook gebruikt als achternaam

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Barend

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Barend is een sterke, moedige jongensnaam. De naam Barend is een variant van de Germaanse naam Bernhard of Bernard. De naam Barend komt vooral in Nederland voor (en bijvoorbeeld soms in Canada of Duitsland, waarbij er Hollandse roots zijn waarschijnlijk). De naam Bernhard is een tweestammige Oudhoogduitse jongensnaam die afgeleid is van de woorden "bero" (Bär) (betekenis: Beer) en "hard" (betekenis: hard, sterk, moedig). De naam kan dus samengevat worden als sterk en/of moedig als een beer. De naam kwam veel voor in het Germaanse gebied, maar is ook geadapteerd in het Frans. De naam is altijd populair gebleven, daar verschillende heiligen hem hebben gedragen, onder andere Bernard van Clairvaux. De voornaam Bernhard kreeg in Nederland een plotselinge populariteit in de tweede helft van de jaren dertig –in de tijd toen de relatie tussen prinses Juliana en Bernhard van Lippe-Biesterfeld bekend werd– met een piek in 1941, dus tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er bestaan veel mannelijke en vrouwelijke varianten van de naam. Ondermeer de volgende jongens en meisjsnamen zijn varianten: Barend (m), Bé (m), Berend (m), Berendien (v), Berendientje (v), Berendina (v), Berendine (v), Berendinus (m), Berendje, Berentien, Berentina, Berentine, Berentje, Bern (m), Berna (v), Bernaard (m), Bernadet (v), Bernadette (v), Bernadetto (m), Bernadina (v), Bernadine (v), Bernard (m), Bernarda (v), Bernarde (v), Bernardien (v), Bernardin (m), Bernardina (v), Bernardine (v), Bernardo (m), Bernardus (m), Bernd (m), Berndina (v), Berndine (v), Berne (m), Bernharde (v), Bernhardina (v), Bernhardine (v), Bernhardus (m), Bernie (m), Bernke (v), Bernát (m), Berredina (v) en Bere (m). Zo, keuze genoeg dus! Barend is een naam die vooral door Nederlandse ouders wordt gekozen. De meeste bekende dragers van de naam komen dus ook uit ons kikkerlandje. Barend Cornelius Koekoek is een bekende schilder en oud Minister President Barend Biesheuvel een bekende politicus. De drager met de mooiste namen zijn presentator Barend Barendse en jurist Barend Barentsen. De naam komt ook voor als achternaam, denk bijvoorbeeld aan presentatrice Sonja Barend en presentator Frits Barend.

Beroemdheden met de naam Barend

Barend van Deelen
Radio - DJ

Barend van Deelen (Amersfoort, 19 juni 1988) is een Nederlandse radiopresentator. Hij begon zijn radiocarrière bij de lokale omroep Midland FM en van daaruit naar de radioschool Veronica. Sinds juni 2009 presenteerde hij zijn eigen radioprogramma Barend. In juli 2022 werd bekend dat Barend terugkeerde naar 3FM. Sinds 2022 presenteert hij daar de middagshow Barend en Benner (16:00-19:00).

Barend Barendse
Presentator

Barend Barendse (Amsterdam, 14 oktober 1907 – aldaar, 5 februari 1981) was een Nederlands sportverslaggever en presentator.

Barend Cornelis Koekoek
Schilder

Barend Cornelis Koekkoek (Middelburg, 11 oktober 1803 - Kleef, 5 april 1862) was een Nederlands romantisch landschapsschilder. Hij werd geboren in Middelburg als de oudste van vier zonen van Johannes Hermanus Koekkoek en Anna van Koolwijk. Zijn vader was schilder van rivier- en zeegezichten.

Barend Biesheuvel
Premier

Barend Willem Biesheuvel was een Nederlandse politicus en tussen 1971 en 1973 minister-president van Nederland. Hij leidde de kabinetten Biesheuvel I en Biesheuvel II.

Boeken met de naam Barend

Barend
Auteur: Nannie Kuiper

Barend is een leuk kinderboek van schrijfster Nannie Kuiper. Barend heeft geen zin nog langer in de box te blijven en gaat op ontdekkingstocht door het huis en de tuin. Prentenboek met een korte tekst op rijm en sfeervolle tekeningen in vrolijke kleuren. Vanaf ca. 2 jaar.

Films met de naam Barend

Barend is weer bezig (1972-1973)

Show rond het personage Barend Servet, een onhandige journalist, die eerder verscheen in de Fred Haché Show in 1971. Andere personages uit deze show treden ook weer ten tonele, zoals Sjef van Oekel en Fred Haché zelve. Veel van de komische elementen centreren zich rond slapstickhumor, gekke kostuums, bloot en chaos. Door het triviale en banale met controversiële elementen te combineren, wordt deze avant-gardistische show ook wel satire op de doorgaans conformistischere tv-shows, of zelfs 'anti-televisie' genoemd. Veel van de controverse zit in de aflevering waarin de vorstin Juliana wordt bespot: ze drinkt sherry en maakt spruiten schoon, om zich dichter bij het volk te voelen, waarna ze de spruiten bij het vuil gooit of aan een weeshuis doneert.

Namen die lijken op Barend

Berend

Hoe spel ik de naam Barend?

Internationaal alfabet

 • B Baltimore
 • A Amsterdam
 • R Roma
 • E Edison
 • N New York
 • D Danemark

Nederlands alfabet

 • B Bo
 • A Ali
 • R Ruben
 • E Eva
 • N Naomi
 • D Daniël

NAVO-alfabet

 • B Bravo
 • A Alfa
 • R Romeo
 • E Echo
 • N November
 • D Delta

Zo spel je Barend met gebarentaal.

gebarentaal letter b
gebarentaal letter a
gebarentaal letter r
gebarentaal letter e
gebarentaal letter n
gebarentaal letter d

Zo schrijf je Barend in braille

b
a
r
e
n
d

Zo sein je Barend in morsecode

— · · ·
· —
· — ·
·
— ·
— · ·

Zo sein je Barend met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter b
nautische vlag letter a
nautische vlag letter r
nautische vlag letter e
nautische vlag letter n
nautische vlag letter d

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Barend bekijken?

Top 10 jongensnamen met een B

Top 10 jongensnamen met 6 letters